Cukier powinien tanieć
1 października w Unii Europejskiej zniesione zostaną tzw. kwoty cukrowe. Jak to przełoży się na światowy, europejski i oczywiście polski rynek cukru?
Zniesienie kwot i tańszy surowiec dla naszej branży spożywczej i konsumentów może oznaczać oszczędności rzędu 2 mld zł rocznie. Tyle bowiem według szacunków ekspertów, wynosi różnica między światowymi, a europejskimi cenami za cukier.
Afryka zaopatruje Polskę w cukier
W minionym roku surowiec mocno podrożał na świecie i w Polsce, co potwierdza Jakub Olipra, analityk z banku Credit Agricole. - W 2016 roku ceny cukru rosły na całym świecie i osiągnęły poziomy najwyższe od 4 lat. Można powiedzieć, że to był rok cukru. Światowe spożycie było wyższe od produkcji. Przez ostatnie dwa sezony mieliśmy do czynienie ze spadkiem zapasów, to powodowało wzrost cen - wyjaśnia.
Od października 2017 Unia Europejska rezygnuje z tzw. kwot cukrowych, co powinno spowodować zwiększenie podaży, przynajmniej na unijnym rynku. Jak ta sytuacja może oddziaływać na rynkowe ceny?
- Zakładając, że warunki agrometeorologiczne ukształtują się na poziomie średniej wieloletniej, a producenci zachęceni wyższymi stawkami będą zwiększać produkcję można oczekiwać, że wytwórczość będzie wyższa niż spożycie, a to spowoduje spadek cen - dodaje.