Firmy walczą o przetrwanie na rynku cukru

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
04-04-2018,15:00 Aktualizacja: 05-04-2018,15:22
A A A

Przedsiębiorstwa cukrownicze walczą o przetrwanie na konkurencyjnym rynku światowym, na którym spadają ceny i zyski. Südzucker, największy producent surowca w UE spodziewa się w sezonie 2018/19 strat operacyjnych w wysokości 100-200 mln euro.

Pod koniec września 2017 r. UE zniosła limity na produkcję buraków cukrowych znacznie zwiększając przy tym produkcję surowca i torując drogę dla UE, by stała się (pierwszy raz od ponad 10 lat) eksporterem netto - przypomina portal EURACTIV.pl

siew buraka, siewnik, pole

Dobór odmian buraka cukrowego

Ważnym czynnikiem plonotwórczym, ale często niedocenianym przez plantatorów jest wybór odpowiedniej odmiany buraka cukrowego. Stale rejestrowane są coraz plenniejsze odmiany. Ważne jest też właściwe dobranie odmiany buraka...
Wzrost wytwórczości we Wspólnocie nastąpił jednak w momencie, gdy spada apetyt na cukier. Dostawy trafiają zatem na rynek światowy, który jest już z kolei zalany słodzikiem.

- Każdy może produkować tyle, ile chce i początkowo wszyscy próbowali jedynie obniżyć koszty produkcji, przetwarzając więcej buraków i wytwarzając więcej cukru - powiedział Stefan Uhlenbrock, analityk F.O. Licht.

- Jednak nie uwzględnili faktu, że ceny załamią się, jeśli wszyscy kluczowi gracze będą działać tak samo i masowo zwiększać produkcję. Doprowadzi to do tego, że przetrwają tylko najsilniejsi - dodaje ekspert.

Analitycy spodziewają się, że na światowym rynku cukru przez co najmniej dwa sezony pozostanie nadwyżka. Unijni producenci już teraz zakładają zakup dużej ilości buraków w nadchodzącym sezonie po cenach, przy których rolnicy mogą mieć trudności z osiąganiem zysku.

- Uważamy, że pewne ilości cukru będą musiały zostać przeniesione, biorąc pod uwagę, że światowy rynek jest w nadmiernej podaży. Pytanie brzmi, czy Komisja Europejska podejmie nadzwyczajne środki, które mogłyby obejmować wsparcie dla prywatnego magazynowania - powiedział Josh Rossato, analityk Green Pool.

- Nadwyżka podaży występuje globalnie i wszędzie wywiera presję na ceny cukru. Komisja nie ma obecnie żadnych planów dotyczących dalszych działań, ale zachowujemy czujność i stale monitorujemy rynek - odpowiada jeden z urzędników Brukseli.
 

źródło: EURACTIV.pl

Poleć
Udostępnij