Koncerny cukrownicze coraz więcej zarabiają. Surowiec jest drogi

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
13-05-2017,14:30 Aktualizacja: 13-05-2017,15:22
A A A

Wysokie ceny cukru na rynkach światowych i w kraju poprawiły sytuację ekonomiczno-finansową przemysłu cukrowniczego. W 2016 r. przychody ze sprzedaży surowca wyniosły 5,5 mld zł wobec 4,8 mld zł w 2015 r. - informuje w raporcie IERiGŻ.

Zysk netto branży za ubiegły rok wyniósł 955 mln zł, wobec 280 mln zł przed rokiem.

Według Piotra Szajnera, eksperta Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej duży wpływ na poprawę zysku koncernów miały także niskie ceny skupu buraków cukrowych.

pryzma, buraki

Suedzucker: minister rolnictwa odpowiada na list posłów

Minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel odpowiedział na pismo posłów Anny Schmidt-Rodziewicz i Tomasza Poręby w sprawie sporu pomiędzy Krajowym Związek Plantatorów Buraka Cukrowego a Suedzucker Polska S.A. dotyczącego warunków...

Według danych GUS, średnia stawka wyniosła 116,6 zł/tonę i była o 2,4 proc. niższa niż przed rokiem.

Relatywnie drogi jest cukier na rynku krajowym. W lutym średnia cena zbytu surowca workowanego wyniosła 2,61 zł/kg i była taka sama jak przed miesiącem, ale o 16 proc. wyższa niż przed rokiem.

Za cukier paczkowany w lutym trzeba było zapłacić średnio 2,74 zł/kg, czyli o ponad 10 proc. więcej niż przed rokiem. W handlu detalicznym cukier średnio kosztował 3,18 zł/kg - o ponad 23 proc. więcej niż rok wcześniej.

Według portalu dla handlu.pl, w kwietniu konsumenci za cukier paczkowany kupowany w sieciach handlowych płacili od 2,89 do 4,45 zł za kg, średnio jego cena wyniosła 3,14 zł/kg.

W pierwszych miesiącach roku światowe ceny kształtowały się na poziomie 550 dolarów za tonę, a cukru surowego - 450 dol/tonę. Analitycy przewidują, że relatywnie wysokie ceny cukru na świecie będą utrzymywały się do końca 2017 r.

buraki, zbiór, kombajn

Co zawiera Ogólnopolskie Porozumienie Branżowe?

Przybliżamy najważniejsze zapisy Ogólnopolskiego Porozumienia Branżowego zawartego przez Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego i Związek Producentów Cukru w Polsce. Porozumienie weszło w życie w dniu popisania (19...

Od października zniesione zostanie limitowanie produkcji cukru w Unii Europejskiej.

W związku z tym rolnicy zwiększyli uprawę buraków cukrowych, w tym roku powierzchnia zasiewów buraków cukrowych wzrosła do ok. 220 tys. ha, wobec 205,6 tys. ha w sezonie poprzednim.

- Istotny wpływ na wzrost zainteresowania uprawą ma dobra koniunktura na światowym i krajowym rynku cukru. Jeżeli średni plon wyniesie ok. 630 ton/ha, a zbiory ok. 13,9 mln ton, to produkcja cukru może wzrosnąć do 2,1-2,2 mln ton - zaznacza Szajner.

Produkcja cukru w Polsce będzie większa od zapotrzebowania krajowego, które jest szacowane na ok. 1,7 mln ton.

Nadwyżka może być przeznaczona na eksport.

Poleć
Udostępnij