Pośrednik, a nie rolnik zarabia na cukrze

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
27-11-2017,11:30 Aktualizacja: 27-11-2017,12:04
A A A

Cukier w drodze z cukrowni na sklepowe półki drożeje nawet razy dwa. Ogromne pieniądze nie pozostają zatem w fabrykach, ale przede wszystkim szeroki łukiem omijają kieszenie rolników-plantatorów buraków.

Kwestie związane ze stawkami surowca podczas posiedzenia sejmowej komisji rolnictwa poruszył wiceminister Zbigniew Babalski.

- Z Krajowej Spółki Cukrowej cukier wychodzi w cenie w 1,56-1,57 zł za kilogram, zaś w sklepach, na rynku płacimy 1,99-2,99 zł - mówił polityk.

Krajowa Spółka Cukrowa, ksc, polski cukier, produkcja cukru, eksport cukru, terminal cukrowy, port gdańsk

Powstanie terminal cukrowy. Produkcja surowca ma iść w górę

Ponad 80 mln zł ma kosztować terminal cukrowy (pierwszy w Polsce) Krajowej Spółki Cukrowej SA, który do połowy 2019 r. ma powstać w porcie w Gdańsku. Spółka planuje rocznie eksportować przez port ok. 300 tys. ton surowca,...

Zdaniem Aleksandra Zaręby, przedstawiciela NSZZ Rolników Indywidualnych "Solidarność" tym bardziej trzeba zadbać o polski rynek cukrowy, bo produkcja buraków ma w kraju ogromne tradycje i zawsze mocno pozytywnie wpływała na kondycję rodzimego rolnictwa.

- Dla mnie troszeczkę jest zastanawiająca sytuacja, że w cenie niewiele ponad 1,5 zł za kilogram cukier wychodzi za bramę, a po 3 zł jest w sklepach. 100 procent zarabia więc na tym pośrednik. To chyba trochę za dużo - wskazywał.

Według Stanisława Lubasia, kolejnego związkowca i przewodniczącego Sekcji Krajowej Pracowników Przemysłu Cukrowniczego NSZZ "Solidarność" przemysł cukrowniczy po raz kolejny znajduje się w bardzo trudnej sytuacji w związku z decyzją Unii Europejskiej o likwidacji kwot produkcyjnych.

- To wywołuje taką reakcję, że dziś ceny cukru, tak jak było mówione, są w granicach 1,5 zł. To już w zasadzie jest przekroczona granica opłacalności - przekonywał.

Jego zdaniem niemieckie koncerny nigdy nie pogodziły się z tym, że powstał Polski Cukier. - Przez całe 15 lat jest ciągła walka. Robią nam pod górkę. Utrzymują chociażby cukrownię Strzyżów, która produkuje 2 tys. ton cukru, żeby nie przejął jej Polski Cukier - argumentował związkowiec.
 

Poleć
Udostępnij