Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 51 pasujących wyników.
Borówka hitem eksportowym. Jesteśmy europejskim potentatem
Polska jest siódmym producentem borówek na świecie - poinformowała we wtorek Dominika Kozarzewska z Fundacji Promocji Polskiej Borówki. Jest to nasz drugi - po jabłkach - owoc...
więcejNa truskawkach w tym roku będzie można zarobić
Wszystko wskazuje na to, że kapryśna pogoda wywinduje w tym roku ceny truskawek do poziomów, z którymi nie mieliśmy do czynienia od lat. Dla producentów to okazja, aby zarobić...
więcejBrokuły to dobry biznes. Powołano Stowarzyszenie Promocji Brokułów
Polska jest czwartym europejskim producentem brokułów, ale w ostatnich latach areał upraw dynamicznie rośnie. Mimo to spożycie tego warzywa w naszym kraju jest wciąż niskie i wynosi zaledwie...
więcejBiałko sojowe pomoże zrzucić zbędne kilogramy
Wyniki badań klinicznych przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Kolorado i DuPont Nutrition & Health pokazały, że włączenie białka sojowego do wysokobiałkowej diety o obniżonej...
więcejInnowacyjne produkty od Spomleku
Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego (woj. lubelskie) rozpoczęła produkcję izolatów białek serwatkowych WPI. Jest to nowy trend, który w Polsce raczkuje, a Spomlek będzie...
więcejPolskie ziemniaki mają moc
Naturalne, niskoprzetworzone, bogate w składniki odżywcze i związki prozdrowotne - takie są ziemniaki polskiego pochodzenia. Jakie inne cenne właściwości kryją w sobie te produkty? Urszula Somow,...
więcejZbożowy zawrót głowy, czyli starożytne odmiany przeżywają renesans
Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości. Dziś starożytne odmiany zbóż przeżywają swój renesans i ponownie pojawiają się na...
więcejKasza to samo zdrowie. W naszym menu powinna być każdego dnia
Gryczana na obiad, manna na deser, a jęczmienna w zupie - badania przeprowadzone w ramach kampanii "Lubię kaszę" pokazują, że wbrew powszechnej opinii najmłodsi chętnie spożywają kaszę....
więcejPyszne drożdżówki bez grama cukru? Teraz to możliwe
Tłusty czwartek to trudny dzień dla osób na dietach, zwłaszcza cukrzyków. Kiedy wszyscy wokół licytują się, kto zjadł więcej lukrowanych i nadziewanych pączków, im nie...
więcejKupując owoce i warzywa wspieramy rolników i dbamy o swoje zdrowie
Eksperci apelują: jemy za mało warzyw i owoców, przez co nie dostarczamy organizmowi odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych. - Niedobory tych składników zwiększają...
więcejMleko na zdrowie! 25 maja obchodzimy Światowy Dzień Mleka
Mleko jest wartościowym składnikiem diety człowieka. To naturalne źródło dobrze przyswajalnego wapnia i pełnowartościowego białka, magnezu, potasu, witamin z grupy B oraz witamin...
więcejOlej rzepakowy jest zdrowy i tani
Olej rzepakowy jest jednym z najpopularniejszych olejów roślinnych w Europie, a ze względu na swoje walory odżywcze i wszechstronność zastosowań jest wykorzystywany przez ludzi na całym...
więcejEuropejska prasa rozpisuje się o wynikach pracy naukowców z SGGW
Międzynarodowy zespół naukowców opublikował w "British Journal of Nutrition" nowe badania, które wskazują na istnienie wyraźnych różnic pomiędzy ekologicznym i...
więcejWarto jeść kaszę. To źródło magnezu, cynku i żelaza
Trwa ogólnopolska kampania "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień", która ma przekonać Polki i Polaków do tego, że warto jeść kaszę częściej i...
więcejPolacy popełniają mnóstwo błędów żywieniowych
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i Carrefour Polska uruchomili projekt "ABC Zdrowego Żywienia" skierowany do dzieci...
więcejWarzywa to komplet niezbędnych witamin i minerałów
Okres wiosenno-letni to czas, gdy bardziej o siebie dbamy chcąc osiągnąć szczupłą sylwetkę i ładny, zdrowy wygląd. Sprzymierzeńcem w tych staraniach są sezonowe produkty, które w tym czasie...
więcejNa rynku są już dostępne pierwsze brokuły z polskich pól
Tegoroczny zbiór charakteryzuje się wysoką jakością. Ale powodów, dla których powinniśmy spożywać te warzywa jest zdecydowanie więcej - przekonują dietetycy. Z roku na rok areał...
więcejMrożenie warzyw to idealny sposób na ich przechowywanie
Już niebawem rusza w Polsce sezon na brokuły. To nie tylko czas prawdziwej kulinarnej uczty dla miłośników tego warzywa, ale również najlepszy moment dla przetwórców na...
więcejDzieci rzadko sięgają po warzywa. Tracą na tym polscy producenci
Nasze dzieci zbyt rzadko sięgają po owoce i warzywa - tak twierdzi aż 65 proc. nauczycieli z przedszkoli i szkół podstawowych, którzy wzięli udział w...
więcejSzpinak zapewnia uczucie sytości
Tylakoidy występujące w ekstrakcie ze szpinaku spowalniają trawienie tłuszczu, dzięki czemu na dłużej zapewniają uczucie sytości po posiłku – czytamy w „Journal of the American College...
więcejMleko jest szkodliwe dla zdrowia?
Całkowicie nieuprawnione są opinie o szkodliwości mleka - twierdzi Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Naukowcy przestrzegają, że wszelkie informacje podważające potrzebę spożywania nabiału...
więcejCzerwone i przetworzone mięso powoduje raka? Branża oburzona
Nie milkną echa podanej kilka dni temu informacji na temat wyników najnowszych badań naukowców. Światowa Organizacja Zdrowia ostrzegła, że czerwone i przetworzone mięso może być...
więcejZamiast mięsa, warzywa. Ograniczenie spożycia groźne dla rolnictwa?
Spożycie mięsa w Polsce niezmiennie od lat utrzymuje się na wysokim poziomie. W 2017 roku przeciętny Polak zjadł blisko 80 kg, przede wszystkim wieprzowiny i drobiu. Rośnie jednak liczba...
więcejŻółty ser to samo zdrowie. Zwłaszcza późną jesienią i zimą
Jesień w pełni, zima blisko. Jeżeli dokucza ci jesienna chandra, zmień dietę. Jak? Wprowadź do jadłospisu żółte sery. Dlaczego to właśnie ten produkt powinien zagościć na naszych stołach?...
więcejMleko już nie tylko od krowy. Zaskakujące wyniki badań
Olsztyńscy naukowcy badają, czy mleko klaczy może zastąpić mleko krowie w diecie człowieka. Obecne badania mają na celu stworzenie innowacyjnego produktu na bazie mleka klaczy, przeznaczonego dla...
więcejJemy prawie dwukrotnie więcej mięsa niż zaleca WHO
Polacy jedzą prawie dwukrotnie więcej mięsa niż zalecają eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), komentujący ostatni raport Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem, działającej w strukturach...
więcejMinister tłumaczy, dlaczego opłata cukrowa jest niezbędna
Wprowadzenie opłaty cukrowej jest potrzebne, bo w otyłości dzieci dogonimy Zachód szybciej niż w czymkolwiek innym - wskazał w środę minister zdrowia Łukasz Szumowski. Zaznaczył, że także...
więcejŚmieciowa dieta polskich bocianów
W diecie "polskich" bocianów łatwiej znaleźć śmieci, niż przysłowiowe żaby (które i tak wcale nie są ich przysmakiem) – potwierdzają badania międzynarodowego zespołu...
więcejDlaczego warto jeść miód?
Coraz więcej samorządów w kraju decyduje się na zakładanie pasiek. Pszczoły pojawiają się w mniejszych i większych miastach. Wspólnym mianownikiem jest chęć wspierania...
więcejPolscy naukowcy wyprodukowali suszony miód
Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wyprodukowali suszony miód, który zawiera aż 80 proc. miodu naturalnego. Innowacyjny produkt jest w formie proszku...
więcejJemy za mało owoców i warzyw. Podwyżki cen mogą pogorszyć sytuację
Rozpoczyna się trzecia edycja kampanii promocyjnej "Warzywa i owoce - na szczęście”. Jej celem jest zachęcenie do ich spożycia oraz podkreślenie korzystnego wpływu na kondycję fizyczną i...
więcejKwas buraczany wpisany na listę produktów tradycyjnych
Kwas buraczany, czyli sok z kiszonych buraków ćwikłowych wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa jako kolejny, nowy produkt z województwa podlaskiego....
więcejWłaśnie te owoce i warzywa Polacy lubią najbardziej
W naszej diecie powinno znaleźć się codziennie przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców. Tymczasem niemal 1/3 Polaków uważa, że każdego dnia wystarczy zjeść dwie-trzy porcje. Biorąc...
więcejNie wspieramy rolników. Polacy jedzą za mało warzyw i owoców
Ponad połowa z nas uważa, że spożywanie większej ilości warzyw i owoców każdego dnia wpłynęłoby na poprawę samopoczucia. Jednak kilka razy dziennie sięga po warzywa zaledwie 12 proc....
więcejCukier to biała śmierć? Wcale nie jest tak, jak się o tym mówi
Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia...
więcejPolacy chętnie sięgają po owoce. Niestety, coraz częściej z importu
Już co czwarty Polak martwi się możliwością zachorowania z powodu skażenia produktów żywnościowych i napojów (dla porównania odsetek ten w Europie jest niższy i wynosi 20 proc.)...
więcejEuropejskie Targi Produktów Regionalnych to kapitalna promocja
Ponad stu wystawców z różnych krajów Europy prezentuje tradycyjnie wytwarzaną żywność podczas 8. Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zakopanem. Wydarzenie...
więcejDlaczego warto jeść miód? Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy
Niespełna dwa tygodnie temu w Toruniu odbyło się miodobranie w pasiece zlokalizowanej na dachu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Gmach w centrum 200-tysięcznego miasta...
więcejKupujemy w ciemno. Większość z nas nie czyta etykiet
Zaledwie 3 na 10 konsumentów czyta etykiety na artykułach spożywczych. Najczęściej sprawdzamy tylko termin przydatności do spożycia, a na pozostałe informacje nie zwracamy uwagi. Zgodnie z...
więcejBoimy się witamin. Polacy nadal piją za mało soków
Konsumpcja soków jest stale zbyt niska, gdyż konsumenci nie do końca są przekonani o ich wartości - uznała grupa ekspertów z Czech, Litwy, Słowacji, Rumunii i Polski. W krajach tych...
więcejPijemy za mało wody. To negatywnie odbija się na naszym zdrowiu
Co roku 22 marca obchodzimy Światowy Dzień Wody. To dobry moment, aby przypomnieć, jak ważna jest dla naszego organizmu. Z badań agencji badawczej PBS wynika, iż Polacy piją coraz mniej...
więcejJabłka i banany. Właśnie te owoce Polacy kupują najczęściej
Chociaż z roku na rok statystycznie zjadamy coraz więcej owoców, to nasze wyniki w porównaniu z innymi krajami UE nie są oszałamiające. Szczególnie dobitnie widać to na...
więcejZdrowy jak karp. Ryby z Polski nie mają sobie równych
Minęło 800 lat od założenia w Polsce pierwszych stawów hodowlanych. Odłów w podkrakowskim Tyńcu został z tej okazji wzbogacony o historyczną stylizacje oraz transport żywej ryby w...
więcejWyjątkowa odmiana kiwi trafiła do sklepów. Jadalna także skórka
2015 rok jest drugim sezonem, w którym do naszych sklepów trafiła odmiana MiniKiwi (Actinidia arguta), którą wyhodowano w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w...
więcejJemy za mało owoców i warzyw. Nie dbamy o zdrowie i gospodarkę
Jeżeli statystyczny Polak jadłby tyle owoców i warzyw, co statystyczny Fin, Holender czy Norweg, to polscy producenci mieliby zapewniony zbyt produktów, a my bylibyśmy znacznie...
więcejSuszone śliwki receptą na zdrowie. Są nowe wyniki badań
Wyniki najnowszych badań zwracają uwagę na korzystne efekty działania suszonych śliwek dla kobiet w okresie pomenopauzalnym. Osteoporoza jest rosnącym problemem zdrowotnym. W oparciu o kryteria...
więcejSoja nabiera coraz większego znaczenia na całym świecie
Produkty sojowe od dawna nie są już tylko domeną kuchni azjatyckiej. Wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną, stały się one jednym z popularniejszych produktów, wokół...
więcejOdkrywamy tajemnice odmian truskawek
Truskawki to najpopularniejsze owoce, których z roku na rok je się coraz więcej, nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Owoce? Okazuje się, że nie. Z punktu widzenia botaniki truskawka nie...
więcejEkspert: za mało owoców i warzyw w polskiej diecie
Dieta Polaków jest uboga w warzywa i owoce, zwłaszcza za mało wypijamy soków i musów - uważa dietetyczka Agata Ziemnicka-Łaska. Z badań konsumenckich wynika, że pijemy mniej...
więcejJedna szklanka mleka codziennie to samo zdrowie
Mleko to prawdziwy skarb, którego nie doceniamy na co dzień. Dietetycy i lekarze zwracają uwagę, że mleko jest źródłem wapnia i przeciwdziała osteoporozie. Specjaliści podkreślają, że...
więcejOsoby nietolerujące laktozy nie mogą spożywać produktów mlecznych?
W ramach seminarium "Nowoczesna obora - z nami wiesz co pijesz" zorganizowanego w dniach 21-22 kwietnia przez Federację Związków Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli...
więcej