Pyszne drożdżówki bez grama cukru? Teraz to możliwe

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: SGGW, (zac) | redakcja@agropolska.pl
23-02-2017,11:45 Aktualizacja: 23-02-2017,12:09
A A A
Tłusty czwartek to trudny dzień dla osób na dietach, zwłaszcza cukrzyków. Kiedy wszyscy wokół licytują się, kto zjadł więcej lukrowanych i nadziewanych pączków, im nie pozostaje nic innego, jak tylko obejść się smakiem.
 
Jest jednak szansa, że za rok osoby unikające w swojej diecie produktów o wysokim indeksie glikemicznym także będą miały swój przysmak.
 
Prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska i dr inż. Aleksandra Szydłowska z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego opracowały przepis na wyjątkową drożdżówkę, która w swoim składzie nie ma ani grama cukru, a do tego zawiera wartościowe dodatki prozdrowotne - informuje biuro prasowe SGGW.

słodycze, eksport, żywność, Chiny, targi, biznes, sprzedaż, handel

Polskie słodycze podbijają świat. Nasza czekolada hitem w Chinach

Słodycze made in Poland to obecnie jeden z najlepiej rozpoznawalnych produktów, jaki wysyłamy w świat. Ekonomiści zwracają uwagę, że przez kolejne lata łakocie pozostaną kluczową branżą eksportową krajowego sektora spożywczego. Wartość...
Pomysł stworzenia takiego produktu narodził się we wrześniu 2015 r., kiedy w życie weszło rozporządzenie ministra zdrowia dotyczące środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w szkołach i przedszkolach.

Wprowadzono wówczas bardzo restrykcyjne zasady stosowania cukru i tłuszczu: żaden z obecnych na rynku wyrobów piekarsko-ciastkarskich nie spełniał wymogów. Pracownicy naukowi SGGW podjęli się zadania stworzenia smacznego i zdrowego produktu, który będzie zgodny z obowiązującym prawem.

W międzyczasie weszło kolejne, już znacznie mniej rygorystyczne rozporządzenie. Nie spowodowało to jednak zatrzymania prac nad recepturą zdrowej drożdżówki. Bardzo prawdopodobne jest, że produkt opracowany w SGGW trafi do szkolnych stołówek i sklepików oraz do szerokiego grona konsumentów.

Mariusz Kaźmierczak, Cukrownia Malbork, SGGW, PTA

Celem jest 15 ton cukru z hektara

Taki cel powinni osiągnąć wszyscy plantatorzy buraków cukrowych, jeśli chcą go uprawiać w przyszłości. Tak stwierdził Mariusz Kaźmierczak, dyrektor Oddziału Cukrownia Malbork na spotkaniu Polskiego Towarzystwa Agronomicznego, które...
Nowa receptura zostanie wkrótce zgłoszona do urzędu patentowego i być może znajdą się chętni przedsiębiorcy, którzy zajmą się produkcją i sprzedażą.

Bez cukru, a rośnie

Wyprodukowanie ciasta drożdżowego bez cukru było nie lada wyzwaniem. W tradycyjnej recepturze drożdże użyte do wyrabiania ciasta w procesie fermentacji alkoholowej zmieniają cukier na alkohol i dwutlenek węgla, który tworzy pęcherze gazu. Dzięki temu ciasto drożdżowe rośnie.

Cukier w wyrobach ciastkarskich pełni rolę słodzącą, oddziałuje na smak i zapach produktu. Jest także składnikiem strukturotwórczym - wpływa na barwę ciasta, a także zmiany skrobi oraz białek podczas wypieku. Stąd też niezwykle trudne jest całkowite wyeliminowanie dodatku sacharozy z receptury ciast i zastąpienie jej w pełni innym składnikiem, przy utrzymaniu odpowiedniej jakości produktu - mówi Danuta Kołożyn-Krajewska.

cukier, produkcja cukru, buraki cukrowe, ierigż, ceny cukru, konsumpcja cukru, cukrownia

Wysokie ceny cukru odstraszają konsumentów

W Polsce maleje spożycie cukru, a powodem tego są utrzymujące się wysokie ceny surowca. To efekt rosnących stawek na światowym rynku - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. We wrześniu średnia cena zbytu cukru...
Badaczki z SGGW poradziły sobie z tym problemem, zastępując cukier prebiotykiem - inuliną i dodając niewielką ilość mąki dyniowej. Dodanie inuliny sprawia, że ciasto wyrasta, a mąka dyniowa nadaje mu piękną barwę i jest źródłem karotenoidów, czyli cennych składników odżywczych.

Po wielu próbach została opracowana receptura bezcukrowej drożdżówki o niezbyt skomplikowanym składzie. Do jej wypieku potrzebne są: mąka pszenna, mąka dyniowa, drożdże instant, olej rzepakowy, całe jaja i ich żółtka, woda pasteryzowana, sól oraz naturalne aromaty (maślany i śmietankowo-waniliowy). Zaproponowano, aby nadziać bułkę nadzieniem z owoców bez dodatku cukru.

Ciasto przygotowane według tej receptury pięknie wyrasta i ma atrakcyjną barwę, ale pod jednym warunkiem. Surowe musi poleżeć w stałej temperaturze 30 stopni Celsjusza, najlepiej w przeznaczonej do tego cieplarce.

cukier, import cukru, afryka, arr, agencja rynku rolnego, sudan

Afryka zaopatruje Polskę w cukier

Kraje Afryki są największymi dostawcami cukru do Polski - wynika z najnowszych publikacji Agencji Rynku Rolnego.    Eksperci ARR piszą, że w roku gospodarczym 2015/2016, z uwagi na niewielką podaż cukru z produkcji krajowej, jego...
Specjalnej obróbki wymaga także mąka - dobrze, gdy jest odpowiednio spulchniona, ocieplona i napowietrzona. Z tego też powodu drożdżówka najlepiej nadaje się do produkcji przemysłowej. W warunkach domowych efekt końcowy będzie nieco mniej zadowalający.

Czy to smakuje?

Odpowiednia wielkość i atrakcyjna barwa to w przypadku produktów spożywczych nie wszystko. Bardzo ważny jest także atrakcyjny smak. Jak smakuje taka bezcukrowa drożdżówka? Ci, którzy mieli okazje spróbować, mówią, że jest pyszna.

Najważniejsze, że taką opinię o tym produkcie mają najbardziej wymagający konsumenci, czyli dzieci.

W zamyśle autorek receptury zdrowe drożdżówki powinny trafić przede wszystkim do placówek wychowawczych. Mają szansę stać się także istotną pozycją na wciąż niewielkim rynku żywności dla cukrzyków i innych osób dbających o zdrową, niskokaloryczną dietę bogatą w jak najmniejsze ilości cukru i tłuszczu.

Poleć
Udostępnij