Innowacyjne produkty od Spomleku
Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego (woj. lubelskie) rozpoczęła produkcję izolatów białek serwatkowych WPI. Jest to nowy trend, który w Polsce raczkuje, a Spomlek będzie pierwszym w kraju producentem tak wyrafinowanego produktu.
Znaczna część produkcji została już zakontraktowana.
Whey Protein Isolate (WPI) jest najlepszą formą białek serwatki, zawiera ponad 90 proc. białka przy bardzo niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów. Produkt ma najwyższą wartość biologiczną spośród wszystkich znanych białek. Wytwarzany jest z serwatki, która powstaje przy produkcji sera.

Jak kontrolować zysk z produkcji mleka?
Nowoczesna instalacja do produkcji pierwszego w Polsce WPI powstała w Spółdzielczej Mleczarni Spomlek w Radzyniu Podlaskim.
- Odnieśliśmy sukces jakościowy i sprzedażowy produkując koncentrat białek serwatkowych WPC-80, dlatego zdecydowaliśmy się na kolejny innowacyjny krok - mówi Edward Bajko, prezes zarządu Spomleku - Najlepszym dowodem trafności naszej decyzji inwestycyjnej sprzed czterech lat jest fakt, że już kilkanaście miesięcy po uruchomieniu produkcji WPC 80 w Radzyniu Podlaskim podobne decyzje podjęły największe polskie mleczarnie. To są dużo większe instalacje niż nasza i nie będziemy mogli konkurować z nimi skalą produkcji. Będziemy się bronić jakością naszego WPC 80 i produkcją jeszcze bardziej zaawansowanego technologicznie produktu jakim jest WPI. Produkcja WPC jest "przystankiem" przed produkcją WPI, bo trzeba się nauczyć proszkować koncentraty białkowe i permeat, który przy tym powstaje - dodaje Bajko.

Mleczarnie mają ograniczać pobór prądu. Ucierpią na tym hodowcy
Docelowo, przy zakładanej produkcji odzysk wody wyniesie ok. 500 m3 na dobę. Jest to ok. 40 proc. obecnego zużycia wody w całym zakładzie w Radzyniu Podlaskim. To kolejna inwestycja Spomleku skierowana w kierunku ochrony środowiska, w tym wypadku zmniejszenia zużycia wód gruntowych, a przy tym obniżenie kosztów zużycia wody.
"Mleczarnia chcąc się rozwijać musi podążać za nowymi technologiami, szukać rozwiązań w nowych segmentach, stąd inwestycja w nowoczesne technologie" - czytamy w komunikacie Spomleku.
WPI ma dać firmie przewagę na trudnym i bardzo rozdrobnionym rynku produktów mlecznych. Otwiera również możliwości uzyskiwania wysokich marż na nowych produktach.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś