Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 48 pasujących wyników.
Ceny wieprzowiny wzrosną, wołowiny i drobiu raczej stabilne
Ceny wieprzowiny w dalszej części roku powinny rosnąć przy stabilnych cenach wołowiny i drobiu - oceniają eksperci Agencji Rynku Rolnego. "Przewiduje się, że z uwagi na sezonowe zmiany relacji...
więcejCeny brojlerów prawie nie zmieniają się. U nas najtaniej
Według danych Komisji Europejskiej w grudniu ub.r. za 100 kilogramów mięsa trzeba było średnio zapłacić 183,9 euro. To tylko o 0,2 proc. więcej niż w listopadzie. Jak informuje FAMMU/FAPA...
więcejCeny wszystkich monitorowanych gatunków drobiu wzrosły
Krajowe ceny skupu żywca drobiowego wzrosły. Jednocześnie były one znacznie niższe niż w tym samym okresie ubiegłego roku. W Polsce w dniach od 20 do 26 maja odnotowano wzrost cen...
więcejCeny większości gatunków drobiu wzrosły
Krajowe zakłady w drugim tygodniu marca podniosły ceny kurcząt brojlerów i indyków. W tym samym czasie notowania kaczek spadły o 2%. W dniach od 4 do 10 marca w zakładach...
więcejPolskie drobiarstwo w 2023 roku było pod presją
Dla branży drobiarskiej bieżący rok był pełen zawirowań dotyczących zarówno ceny skupu zwierząt, jak i bazy surowcowej. Polska była i wciąż jest również pod dużą presją ukraińskiego...
więcejSprawdź jak kształtują się ceny żywca drobiowego
Ceny gęsi tuczonych w połowie października wyraźnie wzrosły. Z kolei kurczęta brojlery potaniały, a notowania kaczek pozostały bez zmian. Kurczęta brojlery w dniach od 16 do 22...
więcejDalsze spadki cen drobiu
Żywiec drobiowy w krajowych skupach w trzecim tygodniu czerwca potaniał. Obniżka cen dotyczyła wszystkich monitorowanych gatunków drobiu. W Polsce w dniach od 12 do 18 czerwca...
więcejIndyki i kaczki brojlery tanieją
Ceny większości monitorowanych gatunków drobiu w czwartym tygodniu lutego spadły. Wyjątek stanowią kurczęta brojlery, które w ciągu tygodnia podrożały. W dniach od 20 do...
więcejCeny skupu drobiu wyraźnie wzrosły
Żywiec drobiowy na przełomie września i października podrożał. Największe wzrosty cen odnotowały gęsi oraz kurczęta brojlery. Kurczęta brojlery w dniach od 26 wrzesień do 2 października...
więcejGęsi potaniały, a cena kurcząt brojlerów i indyków wzrosła
Cena żywca drobiowego w pierwszej połowie września uległa znacznym zmianom. Gęsi tuczone mocno potaniały, a notowania kurcząt brojlerów i indyków wzrosły. Dostawcy za...
więcejWahania cen w skupie żywca drobiowego
Ceny większości gatunków drobiu w drugim tygodniu września wzrosły. Wyjątek stanowią kurczęta brojlery, których notowania pozostały bez zmian oraz indory, które potaniały. ...
więcejHodowcy i producenci drobiu obawiają się zimy
Ceny drobiu w ostatnich tygodniach są stabilne. Notowania kurcząt brojlerów na wolnym rynku wynoszą około 5,7 zł za kg żywca, a kontraktacyjne 6 zł. W przypadku indorów zmalały one...
więcejHodowcy apelują o zmianę przepisów w związku z HPAI
Hodowcy drobiu alarmują, że zostali wykluczeni z pomocy państwa, czy to związanej z Covid-19 czy z PROW-em. Odwróciły się od nich również banki. Na domiar złego, w kraju wciąż...
więcejŻywiec drobiowy kontynuuje wzrost cen
Krajowe ceny drobiu kolejny tydzień z rzędu wzrosły. Kurczęta brojlery i indyki podrożały o 4%, a kaczki brojlery o 2%. Żywiec drobiowy w dniach 4-10 kwietnia odnotował dalszy wzrost cen...
więcejWzrost hurtowych cen jaj
W pierwszym kwartale tego roku, hurtowe ceny jaj spożywczych wzrosły o 62,5 proc., ale w detalu podrożały tylko o 8,5 proc. - poinformowała Krajowa Izby Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP)....
więcejŻywiec i mięso drobiowe wciąż drożeje
Ceny drobiu od wielu tygodni sukcesywnie rosną. Kurczęta brojlery w ciągu miesiąca podrożały o 20%, indyki o niemal 11%, a kaczki brojlery o 6%. Żywiec drobiowy w zakładach objętych monitoringiem...
więcejWszystkie monitorowane gatunki drobiu w styczniu podrożały
Ceny żywca drobiowego od początku roku rosną. W trzecim tygodniu stycznia najbardziej podrożały indyki, których notowania wzrosły do 6,40 zł za kg. W trzecim tygodniu stycznia...
więcejDrób kontynuuje wzrost cen?
Ceny skupu żywca drobiowego na przełomie roku utrzymały tendencję wzrostową. Najbardziej podrożały kurczęta brojlery, następnie indyki, a na końcu znalazły się kaczki. W ostatnim...
więcejDrób w skupie tanieje
Żywiec drobiowy w skupie w pierwszym tygodniu sierpnia potaniał. Taki sam trend dotyczył notowań mięsa drobiowego. Ceny zakupu żywca drobiowego w pierwszym tygodniu sierpnia w zakładach...
więcejCeny drobiu od rekordowych spadków do historycznych wzrostów
2020 rok polscy hodowcy drobiu zapamiętają jako najtragiczniejszy w najnowszej historii drobiarstwa. Z drugiej strony po ubiegłorocznych rekordowych spadkach cen mamy teraz ich historyczne wzrosty....
więcejSprawdź aktualne ceny żywca drobiowego
Kurczęta i kaczki brojlery w drugim tygodniu marca podrożały. Z kolei indyki po dynamicznych wzrostach w styczniu i lutym potaniały. Krajowi dostawcy za kurczęta brojlery, w dniach 8–14...
więcejKolejny wzrost cen drobiu
Żywiec drobiowy w trzecim tygodniu stycznia po raz kolejny podrożał. Cena kurcząt brojlerów wzrosła o 2%, indyków o 5%, a kaczek utrzymała się na stałym poziomie. Kurczęta...
więcejProdukcja drobiu ponownie poniżej progu opłacalności
Ceny w skupie żywca kurcząt rzeźnych, na co wskazuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, osiągnęły w ostatnich dniach najniższe poziomy w najnowszej historii drobiarstwa. Z kolei eksport...
więcejProducenci drobiu nie są uczciwie traktowani?
Hodowcy i producenci drobiu ponieśli milionowe straty w czasie trwania pandemii Covid-19. Niestety dla wielu z nich obecne stawki za żywiec nie dają szansy na odrobienie strat. - Obecnie duża część...
więcejBruksela nie spieszy się z pomocą dla drobiarzy
Sektor drobiarski z powodu epidemii znalazł się w bardzo trudnym położeniu. Polscy hodowcy ponieśli olbrzymie straty, a Unia Europejska nie spieszy się z pomocą. "Nasz Dziennik" zauważa,...
więcejCeny drobiu lecą w dół
W krajowym skupie od połowy marca utrzymuje się spadek cen żywca drobiowego. W ślad za nim tanieje również mięso drobiowe w zbycie. Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia...
więcejProdukcja mięsa drobiowego znów pójdzie w górę
W 2019 roku produkcja mięsa drobiowego zwiększy się o 8,5 proc. do ok. 3,2 mln ton - przewiduje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W pierwszym kwartale wytwórczość...
więcejProdukcja i handel drobiem pójdą w górę. A ceny?
Ceny drobiu w Polsce w 2018 r. były przeciętnie o 3,4 proc. wyższe niż rok wcześniej - wynika z danych resortu rolnictwa. Zachęciło to producentów do zwiększenia inwestycji, co może przełożyć...
więcejProducenci drobiu najgorsze mają już chyba za sobą
Po tegorocznym spadku produkcja mięsa kurcząt w Brazylii może w przyszłym roku zwiększyć się o 2,3 proc. do 13,9 mln t - prognozują eksperci Departamentu Rolnictwa USA. Wyższą...
więcejEksport drobiu ma się coraz lepiej. Wykorzystujemy problemy konkurencji
Według danych Ministerstwa Finansów (za resortem rolnictwa) w czerwcu utrzymała się dynamika eksportu drobiu. To sprawiło, że sprzedaż w pierwszej połowie br. wzrosła o 19,5 proc. w ujęciu...
więcejDrób w dobrej cenie. Rekordowe notowania filetów
Hodowcy i producenci drobiu mogą być zadowoleni. Ceny mięsa drożeją, szczególnie filetów z kurczaka. Osiągnęły one dawno niespotykany poziom. Więcej kosztują także indyki. Ceny kurcząt...
więcejSektor drobiarski będzie się rozwijał. Ale wyzwań coraz więcej
Rok 2017 na rynku drobiu rozpoczął się bardzo burzliwie z powodu rozprzestrzeniania się grypy ptaków. Z powodu choroby ograniczono eksport, a niektóre rynki zostały nawet zamknięte dla...
więcejEksport drobiu wzrośnie, a ceny w kraju będą stabilne
Eksport drobiu w 2017 roku wzrośnie o 9 proc. rok do roku, a ceny w kraju pozostaną stabilne - oceniają w najnowszym raporcie eksperci Agencji Rynku Rolnego. Jak napisali analitycy ARR w bieżącym...
więcejEksport drobiu rośnie, ale producentom daleko do euforii
Dane dotyczące eksportu za pierwsze dwa miesiące bieżącego roku potwierdziły, że mimo grypy ptaków polski handel zagraniczny mięsem drobiowym nie zwalnia tempa. W styczniu i lutym...
więcejCeny eksportu drobiu zależą od krajowych stawek
Ceny, jakie nasi eksporterzy uzyskiwali w 2016 roku za tuszki kurcząt były bardziej zależne od sytuacji w Polsce niż od stawek obowiązujących na rynku państwa, do którego wysyłali towar -...
więcejKurczęta coraz tańsze. W Polsce ceny sporo poniżej średniej
Średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki 65 proc.) na unijnym rynku w listopadzie wyniosła 174,2 euro za 100 kilogramów. To o 0,2 proc. mniej niż w październiku i o 4,1 proc....
więcejKurczęta znowu potaniały. W Polsce ceny poniżej średniej UE
Średnia cena sprzedaży brojlerów kurcząt (tuszki 65 proc.) na unijnym rynku w październiku wyniosła 174,5 euro za 100 kilogramów. To o niespełna 1 proc. mniej niż we wrześniu i o 5,5...
więcejRośnie produkcja i eksport drobiu. Polska wiedzie prym
Unijna produkcja brutto mięsa drobiu w UE w 2016 r. wzrośnie o 4 proc. do 14,3 mln ton, a w 2017 r. o kolejne 1,2 proc. do 14,5 mln ton - informują eksperci Komisji Europejskiej. Ekspansji...
więcejSpada tempo wzrostu eksportu drobiu
Polski eksport drobiu od lat systematycznie rośnie, ale w pierwszej połowie br. tempo wzrostu wywozu osłabiło się. Wolumen sprzedaży żywca, mięsa, podrobów i przetworów zwiększył się o...
więcejRośnie eksport drobiu. Większa sprzedaż zrekompensuje niskie ceny?
Ceny drobiu systematycznie rosną, ale mięso wciąż jest tańsze niż przed rokiem. Niskie stawki rekompensuje większy eksport bowiem tylko w pierwszej połowie 2016 roku sprzedaż wzrosła o 14 proc. -...
więcejPrognozy dla rynku drobiu. Produkcja pójdzie w górę
Eksperci FAO prognozują w najnowszym raporcie, że światowa produkcja drobiu w 2016 roku pójdzie w górę o 1,1 proc. do 116,2 mln ton. Przewidywany jest również wzrost handlu...
więcejProdukcja drobiu rośnie wolniej niż w ostatniej dekadzie
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa w najnowszym raporcie szacuje, że światowa produkcja drobiu w bieżącym roku pójdzie w górę o 1,1 proc. do 116,2 mln...
więcejDobre prognozy dla rynku drobiu. Ma być coraz lepiej
Sytuacja producentów drobiu na świecie będzie stopniowo poprawiać się. W ubiegłym roku na rynku mięsa białego wystąpiła nadpodaż, a opłacalność produkcji spadła. Według ekspertów...
więcejKurczęta brojlerów coraz tańsze
Sto kilogramów mięsa kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65 proc.) kosztowało średnio w grudniu 2015 roku na unijnym rynku 179,9 euro. To o 1 proc. mniej niż w listopadzie i...
więcejStabilna sytuacja na rynku indyków. Przez rok ceny nie drgnęły
Od pierwszego tygodnia czerwca 2014 do pierwszego tygodnia czerwca br. ceny żywca indyków wahały się w wąskim przedziale 5,90-6,14 złotych za kilogram. Według danych ministerstwa...
więcejStabilne ceny kurcząt brojlerów. U nas najniższe w UE
187,9 euro kosztowało średnio w marcu 100 kilogramów mięsa kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami) na unijnym rynku. Przez miesiąc stawki wzrosły o 0,9 proc. Tak wynika...
więcejZastój w sektorze drobiarskim. Jest problem ze zbytem
Według najnowszego raportu Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa w bieżącym roku produkcja mięsa kurcząt w Turcji ulegnie stagnacji z uwagi na trudności z eksportem w regionie. W 2015 r....
więcejRosja zwiększa produkcję drobiu i jaj
Ministerstwo rolnictwa w Moskwie podało, że w pierwszych siedmiu miesiącach 2015 roku produkcja mięsa drobiu w Rosji wzrosła w skali roku o 9,1 proc. do 3,133 mln ton wagi żywej. W lipcu za kilogram...
więcej