Stabilna sytuacja na rynku indyków. Przez rok ceny nie drgnęły
Od pierwszego tygodnia czerwca 2014 do pierwszego tygodnia czerwca br. ceny żywca indyków wahały się w wąskim przedziale 5,90-6,14 złotych za kilogram.
Według danych ministerstwa rolnictwa, na które powołują się analitycy BGŻ w tygodniu 1-7 czerwca za kilogram płacono przeciętnie 5,99 zł. To dokładnie tyle samo, co o tej samej porze przed rokiem.
Eksperci podkreślają, że to bardzo ciekawe zjawisko bowiem w tym zasie znacznie spadły ceny kurcząt brojlerów oraz trzody chlewnej. Relacja stawek indorów do kurcząt brojlerów w wymienionym tygodniu była na poziomie 1,71, wobec 1,58 przed rokiem. Podobnie jest w przypadku trzody chlewnej, dla której relacja wynosi 0,80 wobec 0,74 w poprzednim roku. Żywiec indyczy jest zatem droższy w relacji do innych gatunków mięsa niż przed rokiem.
Przez rok spadły ponadto ceny pasz. Według danych resortu rolnictwa w kwietniu za tonę paszy grower/finisher trzeba było zapłacić ok. 1361 zł, czyli o 81 zł (5,6 proc.) mniej rok temu. Warto dodać, że stawki lecą w dół już od sierpnia 2014 r.
Sytuacja na rynku jest zatem stosunkowo korzystna dla producentów żywca indyczego. Relacja kilograma żywca do kilograma paszy grower/finisher jest na poziomie 4,34, wobec 3,92 przed 12 miesiącami.