Bruksela nie spieszy się z pomocą dla drobiarzy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Krzysztof Kowalczyk PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
25-05-2020,12:30 Aktualizacja: 26-05-2020,9:42
A A A

Sektor drobiarski z powodu epidemii znalazł się w bardzo trudnym położeniu. Polscy hodowcy ponieśli olbrzymie straty, a Unia Europejska nie spieszy się z pomocą.

"Nasz Dziennik" zauważa, że Polska jest głównym producentem kurczaków w Unii Europejskiej. W 2019 r. mieliśmy 16 proc. udziału w unijnym rynku, za nami są Wielka Brytania - 13 proc. i Francja - 11 proc. Hodowla drobiu jest jednym z ważniejszych filarów polskiego eksportu.

żywiec drobiowy,ceny, tuszki kurcząt, tuszki indyków, spadek cen,

Żywiec drobiowy znacznie tańszy niż przed rokiem

Ceny tuszek kurcząt w dniach 4-10 maja 2020 r. była niższa o 27% niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Z kolei tuszki indyków potaniały o 5%.   Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa podaje, że w dniach 4-10...

Na sutek epidemii polscy hodowcy ponieśli duże straty, gdyż sprzedawali drób poniżej kosztów produkcji, odzyskując jedynie 30-40 proc. zainwestowanego w produkcję kapitału.

Zamkniecie granic spowodowało nadpodaż w Polsce i spadek cen w skupie.

Jak ocenia gazeta, obecnie w sektorze drobiarskim zarabiają głównie pośrednicy - ceny dyktują duże koncerny, a nie producenci. Dlatego resort rolnictwa zwrócił się do UOKiK o kontrolę supermarketów.

"ND" podkreśla również, że choć pomoc dla producentów drobiu mogłaby przyjść ze strony Unii Europejskiej, nie wiadomo czy temat zostanie podjęty podczas planowanego w najbliższych dniach posiedzenia Rady Ministrów Rolnictwa UE.

Polska apelowała do UE o podjęcie interwencji na tym rynku.



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA