Kurczęta brojlerów coraz tańsze

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
19-01-2016,13:00 Aktualizacja: 19-01-2016,13:43
A A A

Sto kilogramów mięsa kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65 proc.) kosztowało średnio w grudniu 2015 roku na unijnym rynku 179,9 euro. To o 1 proc. mniej niż w listopadzie i o 2 proc. poniżej stawek sprzed roku.

W minionym miesiącu kurczęta potaniały w 12 państwach członkowskich UE - najbardziej w Portugalii (16 proc.). Z kolei w 10 krajach notowania brojlerów poszły w górę, lecz skala wzrostu nie przekraczała 3 proc. Najwięcej za kurczęta płacono w Szwecji (270 euro/100kg) oraz tradycyjnie w Finlandii i Niemczech (po 260 euro/100 kg).

Ceny polskich brojlerów obniżyły się o 3,6 proc. do 114,6 euro za 100 kilogramów i wciąż były najniższe w całym ugrupowaniu (64 proc. unijnej średniej).

Na spadek stawek wpływ mają przede wszystkim tańsze pasze i wzrost produkcji drobiu wynikający z poprawy opłacalności. Eksperci przewidują, że w najbliższym czasie można spodziewać się utrzymania obecnych stawek lub nieznacznego wzrostu.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA