Według danych Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa ceny żywca drobiowego w trzecim tygodniu stycznia wzrosły. Cena kurcząt brojlerów wzrosła o 2%, indyków o 5%, a kaczek utrzymała się bez zmian.
Żywiec drobiowy w trzecim tygodniu stycznia po raz kolejny podrożał. Cena kurcząt brojlerów wzrosła o 2%, indyków o 5%, a kaczek utrzymała się na stałym poziomie.
Kurczęta brojlery w dniach 18-24 stycznia bieżącego roku kosztowały średnio 3,31 zł za kg.
Cena kurcząt brojlerów była o 2% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 7% niż przed miesiącem, a także o 1% wyższa niż uzyskiwali producenci w tym samym okresie ubiegłego roku.
Indyki kupowano przeciętnie po 4,43 zł za kg. Było to o 5% drożej niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem.
Główny lekarz weterynarii poinformował dzisiaj (29 stycznia) o wyznaczeniu w Polsce 11. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI). Ognisko zostało stwierdzone na postawie wyników badań laboratoryjnych przeprowadzonych 26...
Cena indyków była Jednocześnie aż o 22% niższa niż przed rokiem.
Cena kaczek brojlerów, podobnie jak w poprzednim tygodniu, ukształtowała się na poziomie 4,37 zł za kg.
Cena ta, jak informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, była o 2% wyższa niż w połowie grudnia 2020 r. i 0,2% niższa niż przed rokiem.
W trzecim tygodniu stycznia zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych przeciętnie po 5,58 zł za kg.
Tuszki kurcząt patroszonych były tym samym o 1% droższe niż tydzień wcześniej i o 8% niż przed miesiącem, a także o 12% niż przed rokiem.
Tuszki indyków w ciągu tygodnia podrożały o 2,5% do wartości 10,34 zł za kg. Były one o 17% droższe niż przed miesiącem oraz o 13% niż w analogicznym tygodniu 2020 r.