Drób w dobrej cenie. Rekordowe notowania filetów
Hodowcy i producenci drobiu mogą być zadowoleni. Ceny mięsa drożeją, szczególnie filetów z kurczaka. Osiągnęły one dawno niespotykany poziom. Więcej kosztują także indyki.
Ceny kurcząt są wysokie. Tuszki tych zwierząt w ostatnich notowaniach kosztowały 5,9 - 6,1 złotych za kilogram, ćwiartki 3 - 3,40 zł/kg a skrzydełka 3 - 4,5 zł/kg. Jak informuje TVP 1 obecnie nie ma jednak dużego zainteresowania tymi produktami.
Latem ceny skupu brojlerów mogą być najwyższe od lat
Filety kurcząt za to nieustannie drożeją i cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Ich cena wynosi od 15,5 do 17 złotych za kilogram. To tyle samo ile kosztują piersi z indyka. Jak podkreślają maklerzy taka relacja cen tych produktów należy do rzadkości.
Wysokie ceny filetów z piersi kurcząt to najprawdopodobniej efekt zwiększonego eksportu.
Indyki również są drogie, jednak podwyżki cen, jak informuje TVP 1, dotyczą wyłącznie filetów. Kilogram tego mięsa podobnie jak w przypadku filetów z piersi kurcząt kosztuje od 15,5 do 17 złotych.
Cena indyczych ud bez kości pozostały bez zmian i wynoszą od 10 do 11,5 złotych za kilogram.
- Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych