Drób w dobrej cenie. Rekordowe notowania filetów

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
26-05-2018,8:00 Aktualizacja: 25-05-2018,21:28
A A A

Hodowcy i producenci drobiu mogą być zadowoleni. Ceny mięsa drożeją, szczególnie filetów z kurczaka. Osiągnęły one dawno niespotykany poziom. Więcej kosztują także indyki.

Ceny kurcząt są wysokie. Tuszki tych zwierząt w ostatnich notowaniach kosztowały 5,9 - 6,1 złotych za kilogram, ćwiartki 3 - 3,40 zł/kg a skrzydełka 3 - 4,5 zł/kg. Jak informuje TVP 1 obecnie nie ma jednak dużego zainteresowania tymi produktami.

Ceny skupu kurcząt brojlerów, drób rzeźny, rynek drobiu, brazylia, mariusz szymyślik

Latem ceny skupu brojlerów mogą być najwyższe od lat

W miesiącach letnich, ceny żywca kurcząt rzeźnych mogą w skupie sięgnąć poziomów nienotowanych na polskim rynku od kilku lat - prognozuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Wszystko za sprawą blokowania przez Unię Europejską...

Filety kurcząt za to nieustannie drożeją i cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Ich cena wynosi od 15,5 do 17 złotych za kilogram. To tyle samo ile kosztują piersi z indyka. Jak podkreślają maklerzy taka relacja cen tych produktów należy do rzadkości.

Wysokie ceny filetów z piersi kurcząt to najprawdopodobniej efekt zwiększonego eksportu.

Indyki również są drogie, jednak podwyżki cen, jak informuje TVP 1, dotyczą wyłącznie filetów. Kilogram tego mięsa podobnie jak w przypadku filetów z piersi kurcząt kosztuje od 15,5 do 17 złotych.

Cena indyczych ud bez kości pozostały bez zmian i wynoszą od 10 do 11,5 złotych za kilogram.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA