Ceny żywca drobiowego od początku roku rosną. W trzecim tygodniu stycznia najbardziej podrożały indyki, których notowania wzrosły do 6,40 zł za kg.
W trzecim tygodniu stycznia 2022 r. odnotowano wzrost cen wszystkich gatunków drobiu monitorowanych przez Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wirus wysoce zjadliwej grypy ptaków H5N1 został potwierdzony w 1 gospodarstwie przyzagrodowym. Liczba ognisk HPAI w 2022 roku wzrosła do 14, a w całym sezonie 2021/2022 do 77. Inspekcja Weterynaryjna naniosła na mapę gospodarstwo, w...
Cena skupu kurcząt brojlerów ukształtowała się na poziomie 4,48 zł za kg. była ona o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż miesiąc wcześniej.
Dostawcy za indyki uzyskiwali średnio 6,40 zł za kg. Ich cena była o 3% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 15% niż przed miesiącem.
Kaczki brojlery w ciągu tygodnia podrożały o 2% do wartości 6,03 zł za kg. Ich cena były o 7% wyższa niż przed miesiącem.
W odniesieniu do cen skupu drobiu uzyskiwanych przed rokiem, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, indyki były droższe o 45%, kaczki brojlery o 38%, a kurczęta brojlery o 35,5%.
W trzecim tygodniu stycznia cena sprzedaży tuszek kurcząt patroszonych w zakładach drobiarskich wyniosła średnio 7,12 zł za kg. Była ona o 3% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 9% niż przed miesiącem, a także o 28% niż przed rokiem.
Cena tuszek indyków wzrosła o 5% do wartości 11,55 zł za kg. Była ona jednocześnie o 3% wyższa niż przed miesiącem oraz o 12% niż w analogicznym tygodniu 2021 r.