Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 50 pasujących wyników.
Ekspert: eksport wołowiny do Chin będzie motorem rozwoju polskiego rolnictwa
Zainteresowanie eksportem na rynek chiński jest duże, ponieważ konsumpcja mięsa wołowego w Chinach każdego roku rośnie. Eksport do Chin będzie motorem rozwoju polskiego rolnictwa –...
więcejRośnie sprzedaż mięsa kosztem jego przetworów i wędlin
Polacy - podobnie jak większość Europejczyków - spożywają coraz więcej mięsa kosztem jego przetworów i wędlin. Na rynku jest już sporo produktów funkcjonalnych, jak na przykład...
więcejBranża mięsna może zdobyć nowe rynki
Polskie mięso może niebawem trafić na rynki, o których jeszcze kilka lat temu producenci w ogóle nie myśleli. Trzeba jednak aktywne zabiegać o nowych odbiorców. - Firmy stoją...
więcejBranża mięsna ma kłopoty finansowe. Maleje rentowność firm
W 2014 roku o blisko 20 proc. wzrósł odsetek przedsiębiorstw, których wyniki pogorszyły się. Ponad połowa firm źle ocenia sytuację finansową, a deflacja powoduje, że szybko spada ich...
więcejPolacy tracą zaufanie do jakości mięsa. Duże wyzwanie dla producentów
Zgodnie z najnowszymi badaniami rynek spożywczy i gastronomiczny zmienia się w zaskakującym tempie. Spada m.in. konsumpcja mięsa bowiem aż 54 proc. pytanych osób ma wątpliwości związane z...
więcejWieprzowina smaczna i zdrowa. Warsztaty kulinarne w Poznaniu
Związek Polskie Mięso kontynuuje akcję promocyjno-informacyjną mięsa wieprzowego. W ramach kampanii "Wieprzowina - nowa jakość się zaczyna" odbył się pokaz kulinarny prowadzony przez szefa...
więcejEuropejska wołowina promuje się w Turcji. Kampania potrwa dwa lata
Zasmakuj w Europie - to nazwa nowej kampanii promocyjno-informacyjnej, dedykowanej popularyzacji europejskiego mięsa wołowego i produktów wytworzonych na jego bazie. Projekt realizowany jest...
więcejUmowy rolnik-przetwórca będą zawierane na innych zasadach
W pracach rządowych jest już projekt zmiany przepisów dotyczących zawierania umów na dostawę produktów rolnych między rolnikami a nabywcami. Dokument przewiduje m.in. zawieranie...
więcejUbój rytualny będzie dozwolony na podstawie unijnego rozporządzenia
Wyrok TK oznacza, że w Polsce będą obowiązywały przepisy unijnego rozporządzenia dopuszczającego ubój zwierząt bez ogłuszenia na cele religijne - uważa minister rolnictwa Marek Sawicki....
więcejProdukcja świń jest nieopłacalna
Produkcja żywca wieprzowego w latach 2018-2020 była niedochodowa, jest to jeden z powodów rezygnacji z chowu świń - wynika z raportu na temat rynku wieprzowiny przygotowanego przez Związek...
więcejOpłacalność produkcji świń? Masowe rezygnacje są odpowiedzią
Hodowcy trzody chlewnej w Polsce masowo rezygnują z produkcji świń. Działalność ta w latach 2018 - 2020 była niedochodowa. W tym roku kryzys na rynku jeszcze się pogłębił. Raport "Wieprzowina -...
więcejHodowcy muszą działać. Ich przeciwnicy robią to od dawna
Produkcja wieprzowiny daje bezpośrednio i pośrednio zatrudnienie kilkudziesięciu tysiącom osób w Polsce. Wpływ tego sektora na krajową gospodarkę i społeczeństwo, począwszy od hodowli a...
więcejWirus w Niemczech wywoła spadek cen wieprzowiny w Polsce
Pojawienie się afrykańskiego pomoru świń w Niemczech wpłynie na spadek cen wieprzowiny na unijnym rynku, a także w Polsce. Chów świń może stać się nieopłacalny - powiedział PAP prezes Związku...
więcejOdbudowa hodowli świń może przynieść rolnikom miliardy
- Polska z znaczącego producenta wieprzowiny w ostatnich 10 latach stała się dużym importerem tego mięsa. Konieczna jest odbudowa hodowli trzody, bo to przeniesie rolnikom w perspektywie 5 lat nawet...
więcejRynek wieprzowiny ogarnął wzrost cen
Cena tucznika krajowej produkcji wzrosła na Węgrzech o 40 proc. w ciągu ostatniego roku w związku z ASF, choć choroba na razie nie dotknęła bezpośrednio węgierskich hodowli. "Rynek mięsa...
więcejArmagedon na rynku wieprzowiny. Eksperci mówią wprost
Ceny żywca wieprzowego idą w górę. W połowie listopada za kilogram tucznika płacono przeciętnie 5,65 zł/kg - o ponad 35 proc. więcej niż rok wcześniej. Przetwórcy mają jednak problem...
więcejHodowco czy wiesz już jak zatrzymać ASF?
Hodowco czy wiesz już jak zatrzymać ASF? To hasło, które towarzyszy kampanii prowadzonej przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS oraz Związek Polskie...
więcejProducenci wieprzowiny walczą o przetrwanie. Kampania pomoże?
Sektor wieprzowiny nie może zaliczyć ostatniej dekady do udanych. Spadł eksport i pogłowie trzody chlewnej, a Polska więcej mięsa sprowadza niż sprzedaje. Sytuację ma zmienić kampania promująca...
więcejBędzie nowa strategia dla sektora wieprzowiny
W najbliższym czasie branża mięsna chce przygotować nową strategię dla sektora wieprzowiny, w której zostanie przeanalizowany cały cykl produkcji od rolnika do konsumenta - poinformował...
więcejASF coraz groźniejszy. Możemy stracić miliardy złotych
Na skuteczną pomoc rządu w walce z ASF liczą producenci trzody chlewnej. - Cieszymy się z deklaracji premiera, który zapowiedział, że przeznaczy na nią niezbędne środki - mówi Witold...
więcejPolska wieprzowina ma szansę podbić Japonię i Kanadę
Od początku roku nastąpiła intensyfikacja działań związanych z rozpoczęciem kampanii promocyjno-informacyjnej pt. "Rozsmakuj się w Europie - LET’S MEAT!" – skierowanej na rynek...
więcejSpożycie wołowiny rośnie, ale ciągle stanowi ułamek rynku
Wieprzowina i drób to wciąż dominujące gatunki mięsa na polskim rynku. Ich spożycie jest stabilne. Eksperci zaznaczają, że dwucyfrowo wzrasta rynek wołowiny, ale to wciąż niszowy produkt. -...
więcejResort będzie wdrażać strategię dla rozwoju rynku wołowiny
Branża mięsna wspólnie z ministerstwem rolnictwa opracowała "Strategię dla polskiego sektora wołowiny". We wdrażaniu programu będzie czynnie brał udział resort rolnictwa - zapewnił...
więcejJest nowy projekt promujący wołowinę. Jemy jej rekordowo mało
Związek "Polskie Mięso" przygotował kampanię "Wołowe triki i techniki" przełamującą stereotypy o wołowinie. Chodzi o zachęcenie konsumentów do częstszego sięgania po to...
więcejCzerwone i przetworzone mięso powoduje raka? Branża oburzona
Nie milkną echa podanej kilka dni temu informacji na temat wyników najnowszych badań naukowców. Światowa Organizacja Zdrowia ostrzegła, że czerwone i przetworzone mięso może być...
więcej6 czerwca ogłoszony Światowym Dniem Mięsa
Globalne bezpieczeństwo żywnościowe, wyzwania i możliwości rozwoju branży mięsnej oraz rola sztucznej inteligencji w kształtowaniu przyszłości przemysłu mięsnego. Wokół tych tematów...
więcejEuropejczycy chętnie jedzą wieprzowinę i drób. Dlaczego?
Konsumpcja mięsa w 2020 roku, jak wynika z danych Organizacji Rozwoju Współpracy Gospodarczej (OECD) oraz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wzrosła i...
więcejWieprzowina i drób to zdrowe i dietetyczne mięso
Mięso wieprzowe oraz drobiowe może być dobrym źródłem odpowiednio żelaza i białka, dlatego warto je uwzględnić w diecie, ale także w procesie odchudzania. Aneta Łańcuchowska, dietetyk i...
więcejZakaz uboju rytualnego doprowadzi do wielu bankructw
Zapisy ustawy dotyczącej ograniczenia uboju rytualnego są sprzeczne z polskim prawem i prawnie bezskuteczne ze względu na obowiązujący wyrok Trybunału Konstytucyjnego. Są też ekonomicznie szkodliwe...
więcejWieprzowina i drób są zdrowe. Oto, dlaczego warto jeść mięso
Związek Polskie Mięso rozpoczął kampanię informacyjną nt. walorów mięsa drobiowego i wieprzowego. Projekt ma popularyzować najnowsza wiedzę na ten temat, a także prezentować fakty i obalać...
więcejBranży mięsnej przybywa problemów
Sprzedaż zagraniczna branży mięsnej wciąż rośnie, ale osiągnięcie dobrych wyników w kolejnych latach jest jednak coraz trudniejsze. Problemem jest m.in. spadek cen wołowiny oraz afrykański...
więcejProdukcja wieprzowiny przestaje się opłacać. Drób i wołowina mają się dobrze
Rośnie produkcja wieprzowiny w Polsce, ale ceny są na granicy lub poniżej poziomu opłacalności. Coraz lepsze natomiast są perspektywy przed rodzimym drobiem i wołowiną. Rośnie krajowa konsumpcja i...
więcejRuszyła kampania "Marka Polskie Mięso"
Ruszyła ogólnopolska kampania informacyjna "Marka Polskie Mięso" dotycząca drobiu i wieprzowiny. Jej celem jest zwiększenie świadomości i wiedzy wśród konsumentów na...
więcejBranża mięsna kontra NIK. Ilość dodatków w wyrobach jest w normie
Stosowanie dodatków w przetworach i niektórych wyrobach mięsnych jest konieczne, ale ich ilość nie przekracza norm. Raport NIK na temat dodatków do żywności, gdzie wskazano na...
więcejMięso i kiełbasy coraz chętniej kupowane
Sezon grillowy w Polsce rozpoczął się na dobre. Widać to po wzroście wielkości zakupów mięsa i kiełbas. Wydajemy na nie około 22 mld złotych rocznie. Największym powodzeniem cieszą się...
więcejBranża się jednoczy – będzie ustanowiony Światowy Dzień Mięsa
Podpisanie deklaracji ustanawiającej Światowy Dzień Mięsa przez przedstawicieli sektora mięsnego z Polski i zagranicy będzie najważniejszym wydarzeniem zbliżającego się kongresu branży mięsnej -...
więcejZwiązek Polskie Mięso podpowiada na co zwrócić uwagę, kupując mięso
Związek Polskie Mięso rozpoczyna akcję informacyjną dotyczącą mięsa. Konsumenci dowiedzą się z niej, na co zwrócić uwagę i gdzie kupować mięso, żeby sobie nie zaszkodzić....
więcejPrezes Związku Polskie Mięso o "Lokalnej półce": sam pomysł jest bardzo dobry
Sam pomysł jest bardzo dobry, choć w tej chwili trudno jednoznacznie ocenić program, bo jego szczegóły nie są jeszcze znane – powiedział prezes Związku Polskie Mięso Witold Choiński,...
więcejEmisję gazów cieplarnianych w rolnictwie można znacznie zmniejszyć
Dzięki produkcji biometanu m.in. z odpadów rolno-spożywczych można zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych pochodzących z rolnictwa nawet o 80 proc. Będzie to możliwie dzięki budowaniu...
więcejRolnik musi budować i inwestować. To jego prawo!
- Podstawowa zasada prawa mówi o zasadzie pierwszeństwa. Jeśli na wsi jest ferma, to jest tam prowadzona działalność. A zatem osoba, która wprowadza się na dany teren, musi się...
więcejWielkanocne spotkanie branży mięsnej
Przy wielkanocnym stole suto zastawionym potrawami mięsnymi spotkali się przedstawiciele branży mięsnej z dziennikarzami krajowymi i zagranicznymi. Takie spotkania są okazją do pokazania mediom...
więcejPolacy stawiają na wieprzowinę i drób
Statystyczny Polak zjada rocznie około 38 kilogramów wieprzowiny i około 25 kg drobiu - mówi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso. Konsumpcja wołowiny jest niska i wynosi...
więcejMinister przekonuje do naszej żywności. Dobre, bo polskie!
Marek Sawicki, minister rolnictwa podczas spotkania z przedstawicielami Korpusu Dyplomatycznego w Polsce zachwalał walory polskiej żywności i prosił o pomoc w otwieraniu rynków dla naszych...
więcejMinister otwiera turecki rynek. Misja gospodarcza poleciała do Ankary
- Potencjał współpracy polsko-tureckiej w dziedzinie rolnictwa jest ogromny, ale faktyczna wymiana pozostaje marginalna. Najwięcej będzie można osiągnąć w dziedzinie przetwórstwa...
więcejUbój rytualny będzie dozwolony na podstawie unijnego rozporządzenia
Wyrok TK oznacza, że w Polsce będą obowiązywały przepisy unijnego rozporządzenia dopuszczającego ubój zwierząt bez ogłuszenia na cele religijne - uważa minister rolnictwa Marek Sawicki....
więcejASF zablokował Japonię, teraz walczymy o odzyskanie ważnego rynku
Związek Polskie Mięso bierze udział w odbywających się właśnie w Tokio targach Japan Meat Industry Fair w ramach kampanii "Rozsmakuj się w Europie". Celem działań realizowanych w ramach...
więcejWorldFood w Stambule. Europejska wołowina rusza na podbój Turcji
Już na początku września, podczas targów WorldFood w Stambule, tysiące odwiedzających będą mieli szansę poznania, zainicjowanej przez Związek Polskie Mięso i realizowanej na terenie Turcji,...
więcejKonferencja pt. ,,Bezpieczeństwo żywności – nadzór, podział kompetencji oraz doświadczeń we...
Związek Polskie Mięso zaprasza 14 – 15 lutego 2019 roku na cykl branżowych spotkań: ,,Bezpieczeństwo żywności – nadzór, podział kompetencji oraz doświadczeń we współpracy...
więcejKonferencja Branży Mięsnej – ,,Budowanie pozycji na rynku mięsa trendy i wyzwania” w Warszawie 2017
Związek Polskie Mięso zaprasza 7 czerwca 2017 roku na Konferencję Branży Mięsnej – ,,Budowanie pozycji na rynku mięsa trendy i wyzwania”, która odbędzie się w hotelu Marriott w...
więcejPiknik poznaj dobrą żywność pod hasłem ,,Wrzuć na ruszt wieprzowinę"
Związek Polskie Mięso zaprasza 16 maja 2015 roku na stoisko promocyjne realizowane podczas pikniku poznaj dobrą żywność pod hasłem ,,Wrzuć na ruszt wieprzowinę". Kampus SGGW, ul. Nowoursynowska...
więcej