Opłacalność produkcji świń? Masowe rezygnacje są odpowiedzią

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
07-12-2021,11:00 Aktualizacja: 14-12-2021,13:49
A A A

Hodowcy trzody chlewnej w Polsce masowo rezygnują z produkcji świń. Działalność ta w latach 2018 - 2020 była niedochodowa. W tym roku kryzys na rynku jeszcze się pogłębił.

Raport "Wieprzowina - Nowa perspektywa" to pierwsze od lat kompendium pokazujące stan wiedzy na temat wieprzowiny oraz hodowli trzody chlewnej w Polsce. Zawiera on analizy prezentujące wyniki badań wpływu hodowli świń na cztery elementy tj. ekonomię, środowisko, zdrowie i społeczeństwo.

Jego celem jest pomoc w zrozumieniu roli produkcji wieprzowej oraz dostarczenie nowych argumentów do tego, aby rozwijać ten sektor gospodarki.

cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Popyt na wieprzowinę rośnie, pogłowie świń spada, a cena?

Popyt na żywiec wieprzowy w okresie przedświątecznym wzrósł, a wiele rzeźni pracuje na pełnych obrotach.  Ceny w skupach świń zaczęły lekko rosnąć, chociaż w Niemczech zostały utrzymane bez zmian.     Według raportu...

Produkcja tuczników nie jest opłacalna

- Żeby przedstawić wszystkie zagadnienia w obecnej rzeczywistości w raporcie nie mogło zabraknąć ekonomicznych uwarunkowań produkcji świń - mówi jeden z jego autorów dr inż. Tomasz Schwarz, prof. Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Publikację dotyczącą ekonomii przygotował prof. dr hab. Andrzej Kowalski z Instytutu Rynków i Konkurencji Szkoły Głównej Handlowej. Wykazał on, że produkcja żywca wieprzowego w latach 2018-2020 była niedochodowa.

Strata gospodarstw produkujących od 10 do 40 tuczników rocznie wyniosła 235 zł na 100 kg żywca, podczas gdy w przypadku dużych wynosiła ona mniej tj. 83 zł.

Szczególnie niekorzystny był 2018 r., kiedy wskutek niskiej ceny sprzedaży strata rolników wyniosła aż 140 zł na 100 kg w gospodarstwie produkującym około 392 tuczników w skali roku. Nic więc dziwnego, że hodowcy masowo rezygnują z dalszej działalności. Trend ten nasilił się w ostatnich 2 - 3 latach.

Raport Wieprzowina - Nowa perspektywa, Witold Choiński, Polskie Mięso, Tomasz Schwarz, weganie, obrońcy praw zwierząt

Hodowcy muszą działać. Ich przeciwnicy robią to od dawna

Produkcja wieprzowiny daje bezpośrednio i pośrednio zatrudnienie kilkudziesięciu tysiącom osób w Polsce. Wpływ tego sektora na krajową gospodarkę i społeczeństwo, począwszy od hodowli a kończąc na konsumpcji mięsa i jego przetworów,...

Hodowcy rezygnują

W porównaniu z końcem 2018 r., liczba stad trzody w Polsce 6 stycznia 2021 r. była niższa aż o 41,5%, a porównując z końcem 2015 r. aż o 57,7%.

Jak wskazują dane z Systemu Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt prowadzonego przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR), 6 stycznia 2021 r. w Polsce zarejestrowanych było 103 659 stad trzody chlewnej. Na koniec 2019 r. było ich niemal 119,8 tys. W samym 2020 r. ich liczba spadła o 13,5%.

Zdaniem eksperta istnieją dwa główne powody tego zjawiska tj. bardzo niskie cen wieprzowiny przy wysokich kosztach produkcji i afrykański pomór świń (ASF), który w ostatnich latach odgrywa najważniejszą rolę w tym negatywnym procesie.

Autorzy raportu zauważają, że przy obecnych warunkach rynkowych hodowcy muszą dopłacać do produkcji jednego tucznika nawet ponad 100 zł. Jeżeli trend widoczny w ostatnim kwartale 2020 r. utrzyma się w kolejnych miesiącach, w naszym kraju zniknie około 10 tys. kolejnych stad trzody chlewnej. Spadek prawdopodobnie w największym stopniu dotknie mniejsze i średnie gospodarstwa.

Raport "Wieprzowina - Nowa perspektywa" znajdziesz TUTAJ

Więcej informacji o raporcie znajdziesz TUTAJ

Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA