Produkcja świń jest nieopłacalna

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
21-02-2022,8:10 Aktualizacja: 21-02-2022,8:13
A A A

Produkcja żywca wieprzowego w latach 2018-2020 była niedochodowa, jest to jeden z powodów rezygnacji z chowu świń - wynika z raportu na temat rynku wieprzowiny przygotowanego przez Związek Polskie Mięso. Obecnie rolnicy również nie zarabiają na chowie świń.

- Ze względu na niskie ceny skupu ostatnie lata nie były udane dla hodowców świń, produkcja żywca wieprzowego w naszym kraju w latach 2018-2020 (które obejmuje raport) była nieopłacalna. Najbardziej sytuację to odczuli mali hodowcy, których z każdym rokiem jest coraz mniej. Wyniki ekonomiczne są mocno uzależnione od skali produkcji, im jest większa, tym szansa na ekonomiczny sukces rośnie - powiedział Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

Wieprzowina z Wielkiej Brytanii do Chin, eksport mięsa wieprzowego, ASF, przypadki i ogniska choroby,

Wielka Brytania ogranicza handel wieprzowiną

Brexit jest nadal mocno odczuwalny na brytyjskim rynku wieprzowiny. Kraj ten w 2021 r. ograniczył import mięsa wieprzowego o 13%, a eksport aż o 25%.    Wielka Brytania w 2021 r. sprowadziła 320,1 tys. ton wieprzowiny. Było to o 13% mniej...

Zaznaczył, że także w 2021 r. i obecnie sytuacja na rynku trzody nie poprawiła się. Nadal ubywa gospodarstw zajmujących się hodowlą świń. Pasze są coraz droższe, a ceny skupu żywca stale na niskim poziomie. Decyzję o rezygnacji z chowu przyspiesza ASF, którego nie udaje się zwalczyć.

Kolejnym powodem rozchwiania rynku wieprzowiny jest ograniczenie importu wieprzowiny przez Chiny. W UE pojawiły się duże nadwyżki mięsa, co dodatkowo obniża ceny skupu żywca. Natomiast epidemia Covid-19 wyklucza pracowników z produkcji i zaburza rytmiczność produkcji linii przetwórczych.

- Analizując opłacalność produkcji żywca wieprzowego należy mieć na uwadze, że jest determinowana przez wiele czynników. Na niektóre z nich, np. cenę skupu żywca, ceny pasz czy kurs euro, producenci nie mają większego wpływu. Występują jednak czynniki, które w znacznym stopniu zależą od rolnika. Ważnym czynnikiem jest koncentracja produkcji mierzona wielkością żywca sprzedanego z gospodarstwa w ciągu roku, ale także potencjał genetyczny świń i wybór odpowiedniej masy ubojowej - podkreśla w raporcie prof. Andrzej Kowalski z Instytutu Rynków i Konkurencji SGH.

pasze, uszlachetnianie pasz, suszenie, granulowanie,toastowanie, mikronizacja, ekspandowanie ekstruzja, Hoduj z Głową

Poprawiają jakość pasz. Znasz te techniki?

Stosowanie nowoczesnych technik i technologii do przygotowania komponentów paszowych umożliwia poprawę wartości pokarmowej pasz. Wszystkie one, mimo że są kosztowne, skutkują lepszym wykorzystaniem pasz treściwych, a tym samym ograniczają...

Jego zdaniem duże znaczenie ma również zastosowany system żywienia, tj. odpowiednie komponowanie pasz i ich wartość pokarmowa. Profesor zaznaczył, że trzoda chlewna jest dużym konsumentem zbóż i od ich stawek zależą ceny pasz i opłacalność chowu.

Poprawa opłacalności produkcji świń w jakimś stopniu zależy także od decyzji rolnika np. poprzez wybór właściwej formy produkcji odpowiedniej do zasobów jakie posiada. A więc chów może odbywać się w cyklu otwartym lub zamkniętym; z postawieniem na jakość produkcji (np. w systemach jakości) lub jako tucz kontraktowy.

- W latach 2018-2019 koszt produkcji 1 kg żywca znacznie przewyższał cenę jego sprzedaży; ocenia się, że w 2020 r. nadwyżka kosztu nad ceną wyniosła 15 proc. W konsekwencji produkcja żywca wieprzowego była ekonomicznie nieefektywna, wskaźnik opłacalności produkcji (relacja wartości produkcji do kosztów ogółem) wyniósł 87 proc., (w 2018 r. - 76 proc., a w 2019 r. - 92,8 proc.). Cena sprzedaży nie pokrywała więc kosztów ponoszonych przez rolnika - zaznaczył Kowalski.

tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

Tuczniki na VEZG droższe o 5 centów!

Hodowcy i producenci tuczników czekali na tę informację od 10 tygodni, kiedy to po raz ostatni, aż do dzisiaj tj. 16 lutego, odnotowano minimalny wzrost na giełdzie VEZG. Cena tuczników na niemieckiej "dużej giełdzie" VEZG w...

W 2020 r. przeciętna cena 1 kg żywca wieprzowego wynosiła w skupie 5,22 zł i była o 2,5 proc. niższa w 2019 r. W grudniu 2020 r. za 1 kg żywca wieprzowego płacono rolnikom w skupie 3,95 zł, tj. o 36,8 proc. mniej niż w grudniu 2019 roku. Według danych resortu rolnictwa, na początku lutego zakłady mięsne kupowały świnie rzeźne przeciętnie po 4,25 zł/kg, o 5 proc. taniej niż przed miesiącem, ale o 5 proc. drożej niż przed rokiem.

Wyniki badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej też potwierdzają zależność wyników produkcyjnych od skali produkcji żywca wieprzowego. Czym większa produkcja, tym lepsze wyniki ekonomiczne. W gospodarstwach produkujących żywiec na skalę dużą (300-1000 dt) w porównaniu do małej skali (10-40 dt) cena sprzedaży żywca była wyższa o ponad 11 proc. Oznacza to, że przychody liczone na 100 kg żywca były wyższe o 54 zł.

Nieopłacalność chowu trzody sprawiła, że krajowa produkcja wieprzowiny spadła w ciągu 10 lat o 13 proc., a w tym czasie jej import wzrósł 4-krotnie. Bilans handlowy wieprzowiną jest ujemy, a krajowa produkcja uzależniona od importu prosiąt i warchlaków. Jeszcze kilka lat temu Polska była znaczącym eksporterem wieprzowiny, obecnie jest 5. w UE jej importerem.

eksport mięsa wieprzowego, wieprzowina, Stany Zjednoczone, wywóz do Chin,

Amerykański eksport wieprzowiny w 2021 roku pobił rekord

Eksport wieprzowiny z USA do Chin w 2021 r. spadł. Jednak zwiększenie wywozu na inne kluczowe rynki pozwoliło zrekompensować straty.     W 2021 r. eksport wieprzowiny z USA do Chin spadł niemal o 30%. Mimo to zwiększenie wywozu...
W opinii ekspertów pogarszająca się z roku na rok pozycja konkurencyjna sektora wieprzowego w Polsce wymaga podjęcia szybkich i radykalnych działań ze strony wszystkich graczy na tym rynku.

Zdaniem Kowalskiego, aby odwrócić trend konieczna jest aktualizacja nierealizowanych strategii i programów odbudowy produkcji trzody chlewnej. Strategia ta musi obejmować zarówno zaplecze techniczne, genetykę, jak i potrzebną do wydajnej produkcji wiedzę. Chodzi o większą produkcję prosiąt w rodzimych gospodarstwach.

Różnice między wynikami rozrodu i odchowu prosiąt osiągane w krajowych gospodarstwach, a w tych za granicą stale się pogłębiają. Polska stała się największym importerem duńskich prosiąt, prześcigając w tym Niemcy, co pokazuje, że to uzależnienie z roku na rok jest coraz większe.

- Wydaje się więc, że wzrost znaczenia polskich prosiąt na krajowym rynku jest możliwy jedynie wtedy, gdy wspierane będą duże fermy nastawione na wysokotowarową produkcję warchlaków - stwierdził w raporcie Kowalski. Dodał, że barierą w odbudowie produkcji są trudności w uzyskaniu wszelkich pozwoleń na budowę chlewni, zablokowanie eksportu z powodu afrykańskiego pomoru świń, a także zbyt mała skuteczność w zwalczaniu tej choroby.

Jak poinformował prezes Związku Polskie Mięso obecnie branża przygotowuje drugą część raportu, która będzie zawierała strategię odbudowy rynku trzody chlewnej.
 

  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ


     
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA