Będzie nowa strategia dla sektora wieprzowiny
W najbliższym czasie branża mięsna chce przygotować nową strategię dla sektora wieprzowiny, w której zostanie przeanalizowany cały cykl produkcji od rolnika do konsumenta - poinformował Witold Choiński, prezes Związku "Polskie Mięso".
- Strategia dotycząca sektora wieprzowiny powstała kilka lat temu, chcemy wrócić do dobrych rozwiązań dołożyć do tego nowe propozycje i ponownie przygotować strategię - powiedział ekspert. Dodał, że na uzupełnienie projekty wystarczy 2-3 miesiące, po czym zostanie zaprezentowany ministrowi rolnictwa.
Produkcja wieprzowiny w UE wzrośnie, a eksport nieznacznie
"Strategia odbudowy i rozwoju produkcji trzody chlewnej do 2030 roku" powstała w 2013 r. Jest to dokument przygotowany przez grono ekspertów, naukowców na zlecenia branży mięsnej.
W raporcie zostały przeanalizowane słabe i mocne strony polskiego rynku wieprzowiny, a także pokazane trendy i uwarunkowania rozwoju tego rynku w Polsce i na świecie. Powstały ponadto rekomendacje, jakie działania trzeba podjęć, by odbudować stado trzody w Polsce.
Jak mówił prezes Polskiego Mięsa, w "znowelizowanej" strategii przede wszystkim zostanie opisany cały cykl produkcyjny od producenta do konsumenta, będzie przeanalizowany każdy etap produkcji. Dodał, że w ostatnich latach sytuacja na światowym rynku wieprzowiny zmieniała się.
Od lutego 2014 r. w Polsce obecny jest wirus afrykańskiego pomoru świń, co znacząco ogranicza handel tym gatunkiem mięsem. Z importu z Polski zrezygnowały tzw. kraje pozaunijne, w tym Rosja.
Cena żywca wieprzowego w Niemczech spadła
Spożycie wieprzowiny w kraju utrzymuje się od kilku lat na poziomie 40 kg na osobę rocznie, ale jednocześnie obserwuje się wahania w konsumpcji. W 2013 r. statyczny Polak zjadł 35,5 kg tego mięsa, a w ubiegłym roku ok. 40,5 kg.
- Takie wahania są niekorzystne dla branży, ale jeszcze większy wpływ na kondycje przetwórców mają zawirowania powstające na rynku europejskim i światowym - zaznaczył Choiński. Dodał, że strategia powinna przewidywać takie sytuacje i proponować działania, które by eliminowały takie zakłócenia.
Do 2016 r. pogłowie trzody chlewnej spadało, w 2017 r. liczba świń w Polsce wzrosła do ok. 11,3 mln sztuk. W ciągu ostatnich lat zmniejszyła się liczba gospodarstw zajmujących się chowem świń z ok. 400 tys. w 2010 r. do szacowanych obecnie ok. 230 tys.
Jak zauważa Choiński, następuje koncentracja produkcji, ale powinna być ona jeszcze większa. Dla porównania w Danii, która wytwarza więcej wieprzowiny niż Polska, hodowlą zajmuje się 3 tys. gospodarstw.
- Nie chcemy doprowadzić do takiej skali produkcji, chcemy by wieprzowinę produkowały duże i małe gospodarstwa. W strategii chcemy znaleźć drogi do produkcji małej, ekologicznej, tradycyjnej, jak i dla dużych ferm, na których opiera się eksport - tłumaczył na koniec szef "Polskiego Mięsa".
- Książki warte polecenia: Sygnały świń