Wielkanocne spotkanie branży mięsnej
Przy wielkanocnym stole suto zastawionym potrawami mięsnymi spotkali się przedstawiciele branży mięsnej z dziennikarzami krajowymi i zagranicznymi. Takie spotkania są okazją do pokazania mediom tradycyjnych świątecznych pieczeni, pasztetów i wędlin oraz do porozmawiania o kondycji branży.
"Ten stół jest wzorcowym, polskim stołem wielkanocnym, są to różne smakołyki - pieczenie, wędliny, kiełbasy, pasztety" - powiedział organizator imprezy Andrzej Łyszyk witając gości. Zaznaczył że takie spotkania organizowane są w siedzibie Polskiej Agencji Prasowej w Warszawie od trzech lat.
Rośnie sprzedaż mięsa kosztem jego przetworów i wędlin
Stowarzyszenie organizuje w ramach promocji mięsa różne imprezy. m.in. Świętomięs, który w tym roku będzie zorganizowany po raz szósty, tym razem w Bydgoszczy. Odbywają się one za każdym razem w innym mieście Polski.
Pomysłodawca i organizator cyklu imprez promujących spożycie mięsa, honorowy prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, Jacek Marcinkowski poinformował, że akcja rozpoczęła się jeszcze przed rozpoczęciem postu od certyfikowania wędlin wielkopolskich m.in. chodzi o kiełbasę białą, która pretenduje do uzyskania unijnego znaku. Procedura już przeszła w ministerstwie i już zajmuje się tym UE.
Kiełbasa biała parzona z nazwą "wielkopolska" i unijnym certyfikatem, mówiącym o jej regionalnym pochodzeniu, będzie musiała być produkowane według tradycyjnej receptury z najlepszej jakości mięsa wieprzowego i tylko z dodatkiem naturalnych przypraw: majeranku, pieprzu, soli i czosnku.
W ramach tego cyklu była też akcja promocyjna na Starym Rynku w Poznaniu, gdzie mieszkańcy i turyści mieli szansę skosztować wyrobów wędliniarskich, ale także dowiedzieć się od technologów żywności nt. produkcji wyrobów i o wartościach odżywczych mięsa.
Wieprzowina smaczna i zdrowa. Warsztaty kulinarne w Poznaniu
Duża akcja została przeprowadzona na targach edukacyjnych (według Międzynarodowych Targów Poznańskich, odwiedza je 30-40 tys. młodych ludzi), gdzie przez 3 dni w Poznaniu promowane były wędliny. Chodziło o to by młodych nauczyć , a starszych przypomnieć o tradycjach wielkanocnych. Ostatnim wydarzeniem cyklu była konferencja i degustacja w PAP.
Przy okazji prezentacji wielkanocnego stołu i degustacji mięs odbyła się konferencja prasowa "Aktualne problemy branży mięsnej", w której wzięli udział przedstawiciele producentów, przetwórców, inspekcji nadzorujących żywność oraz resortu rolnictwa. Poruszano aktualne problemy branży.
Wiceminister rolnictwa Ewa Lech poinformowała o pracach resortu nad projekt ustawy dotyczącym powołania Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności, ma on być gotowy do końca czerwca.