Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 46 pasujących wyników.
Pierwszy Polak na tak prestiżowym stanowisku
Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej został wybrany na szefa Grupy Dialogu Społecznego do spraw Drobiu i Jaj. To ciało doradcze Komisji Europejskiej w...
więcejPiotr Kulikowski nowym prezesem KRD-IG
Walne Zgromadzenie Członków Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej zdecydowało o zmianie na stanowisku prezesa organizacji. 14 czerwca 2018 r. w Józefowie pod Warszawą Piotr...
więcejDrobimex rozbudowuje zakłady i zwiększa produkcję
Ponad 100 mln zł kosztuje rozbudowa zakładów firmy Drobimex, jednego z największych przedsiębiorstw drobiarskich w Polsce. Planuje ona zwiększyć w przyszłości produkcję. Niedawno firma...
więcejDrobiarze pełni obaw. Czy Ursula von der Leyen dotrzyma słowa?
Komisja Europejska obiecała udział rolników w tworzeniu rozwiązań prawnych EZŁ, ale w tej kwestii pojawiają się już wątpliwości. We wrześniu odbyło się posiedzenie grupy roboczej "Jaja i...
więcejMasowy napływ taniego mięsa drobiowego i jaj z Ukrainy
Wojna na Ukrainie spowodowała, że Unia Europejska niosąc pomoc ekonomiczną dla tego kraju, wprowadziła z nim strefę wolnego handlu. Polski sektor drobiarski mierzy się w związku z tym z...
więcejEFSA chce cofnąć drobiarstwo o 20 lat
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza wydała przewodnik dla decydentów nowej kadencji. Zwraca w nim uwagę na kluczowe rozwiązania, które zagrażają polskiemu sektorowi drobiowemu....
więcejDrobiarze wciąż muszą prostować mity, półprawdy i oszczerstwa
Drobiarze wystosowali wspólne stanowisko przeciwko powielaniu przez media mitów, półprawd i oszczerstw względem sektora produkcji drobiu. Branża drobiarska stała się w ostatnich...
więcejPolscy producenci drobiu rozumieją zasady rynkowej konkurencji
Konferencja, której głównym hasłem były aktualne wyzwania branży drobiarskiej, odbyła się 2 czerwca. Poświęcona ona była analizie obecnej sytuacji na rynku drobiarskim oraz największym...
więcejMinisterstwo rolnictwa szykuje nową daninę dla drobiarstwa?
Piotr Lisiecki, prezes Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP), krytykuje pomysł utworzenia Funduszu Ochrony Rolnictwa. - Ministerstwo rolnictwa kolejny raz chce utrudnić życie...
więcejDrobiarze nie odczuwają spadku cen zbóż
Producenci drobiu opierają żywienie zwierząt o mieszanki pełnoporcjowe, pasze treściwe i komponenty białkowe, które wciąż pozostają drogie. Obniżki cen zbóż nie wpłynęły istotnie na...
więcejKRD-IG: musimy powiedzieć stop dezinformacji żywnościowej
Zwalczanie wzrastających fałszywych informacji dotyczących jakości żywności produkowanej w Polsce. To główny cel organizatorów debaty "Jak skutecznie walczyć z dezinformacją i...
więcejDla drobiarstwa to był rok niespodziewanych wydarzeń
Drobiarze w 2022 roku zetknęli się z wieloma niespodziewanymi zdarzeniami. Niepewność dotycząca surowców paszowych i energetycznych oraz liczne sztucznie wywoływane afery nie pozwalały...
więcejPolsce grozi utrata konkurencyjności produkcji drobiarskiej
"Grozi nam utrata konkurencyjności produkcji drobiarskiej, wzrost cen mięsa oraz ograniczenie możliwości eksportowych. To konsekwencje projektu ustawy wprowadzającej zakaz stosowania pasz GMO...
więcejGrypa ptaków pustoszy hodowle indyków. Tak źle jeszcze nie było
Podczas obchodzonego w miniony czwartek w Stanach Zjednoczonych Święta Dziękczynienia na stoły podano 46 milionów indyków. Ponad 50 mln tych ptaków padło natomiast lub zostało...
więcejZakaz stosowania pasz GMO. Drobiarze są zaskoczeni
Sektor drobiarski jest zaniepokojony i zaskoczony decyzją Rady Ministrów w sprawie zakazu stosowania pasz GMO w żywieniu zwierząt. Apeluje więc do ministra rolnictwa o spotkanie i rozmowę na...
więcejKRD-IG: pasze i mięso są nieustannie badane
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza wydała komunikat. Odnosi się w nim do doniesień związanych z paszami z dodatkiem sfałszowanych olejów technicznych zawierających komponenty do...
więcejOszustwo na rynku pasz. Kowalczyk: o kurczaki nie musimy się obawiać
Weterynaria nadal będzie intensywnie badać wszelkie próbki, zarówno mięsa, jak i pasz. O kurczaki nie musimy się obawiać - zapewnił Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa odnosząc się do...
więcejDrobiarze liczą na wsparcie nowego wiceministra
Jestem pozytywnie zaskoczony deklaracją Janusza Kowalskiego, wiceministra rolnictwa i liczę, że zapowiedzi dotyczące bezpieczeństwa energetycznego dla producentów żywności szybko wprowadzi w...
więcejMają apetyt na "wolne" eksportowe rynki drobiu
Brazylijscy producenci drobiu narzekają na gwałtowne wzrosty cen zbóż z powodu inwazji Rosji na Ukrainie. Jednocześnie patrzą na zakłócenia w handlu, przed którymi stanęli...
więcejNiedopuszczalne manipulacje na temat produkcji drobiu w Polsce
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza oraz wiele innych organizacji działających w sektorze drobiarstwa w Polsce protestuje przeciwko manipulacji zawartych w nagraniu "Śmierć kur"...
więcejHodowcy drobiu chcą zapomnieć o 2021 roku
Hodowcy i producenci drobiu w ubiegłym roku ponosili bardzo duże straty. Wysokie ceny pasz oraz generalnie wzrost kosztów produkcji spowodowały, że dla wielu z nich produkcja przestała być...
więcejInspektorat weterynarii prosi o zgłaszanie martwych ptaków
Warmińsko-Mazurski Wojewódzki Lekarz Weterynarii zaapelował do mieszkańców regionu o zgłaszanie służbom weterynaryjnym przypadków znalezienia zwłok padłych ptaków. Apel...
więcejPotrzebne mobilne piece do utylizacji drobiu? Minister odpowiada
Czy firmy utylizacyjne podczas kryzysu związanego z licznymi ogniskami tzw. ptasiej grypy wycofały się z powodu braku zapłaty? Czy państwo wesprze zakup mobilnych pieców kremacyjnych? Te...
więcejGrypa ptaków doprowadziła do dramatów. Rodziny tracą miliony
"Dramatyczna sytuacja", "to są ludzkie dramaty", "kiedy zostanie zakończony proces weryfikacji odszkodowań?" - mówili i dociekali posłowie w sprawie...
więcejCeny drobiu od rekordowych spadków do historycznych wzrostów
2020 rok polscy hodowcy drobiu zapamiętają jako najtragiczniejszy w najnowszej historii drobiarstwa. Z drugiej strony po ubiegłorocznych rekordowych spadkach cen mamy teraz ich historyczne wzrosty....
więcejRegionalizacja ratunkiem dla sektora drobiarskiego
Polska wciąż walczy o odzyskiwanie zawieszonych rynków zbytu z powodu grypy ptaków. I z tą chorobą wiążą się również najważniejsze wyzwania na najbliższą przyszłość. Sektor...
więcejBruksela nie spieszy się z pomocą dla drobiarzy
Sektor drobiarski z powodu epidemii znalazł się w bardzo trudnym położeniu. Polscy hodowcy ponieśli olbrzymie straty, a Unia Europejska nie spieszy się z pomocą. "Nasz Dziennik" zauważa,...
więcejRekord produkcji nie cieszy drobiarzy. To będzie trudny rok
Produkcja piskląt kurcząt rzeźnych, w marcu, a więc na początku epidemii COVID-19 w Polsce, pobiła rekord wszech czasów. Wynik 121,7 mln sztuk jest o kilkadziesiąt tysięcy wyższy od...
więcejMięso drobiowe jest bezpieczne i nie zabraknie go na rynku
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza informuje, że branża drobiarska działa z zachowaniem szczególnej ostrożności, jednocześnie całkowicie wypełniając zapotrzebowanie...
więcejProducenci jaj liczą, że ceny mocno pójdą w górę
Ostatni kwartał każdego roku jest jednym z najlepszych okresów pod względem cen uzyskiwanych przez hodowców kur nieśnych. Właśnie nastał ten czas, ale producenci jaj oczekują, że...
więcejKrajowa Rada Drobiarstwa dołączyła do elitarnego grona
Krajowa Rada Drobiarstwa została przyjęta w poczet międzynarodowego stowarzyszenia Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC). W ocenie Łukasza Dominiaka, dyrektora generalnego organizacji to duże...
więcejDrobiarze liczą na zwiększenie eksportu do Japonii. To perspektywiczny rynek
W środę (18 sierpnia) odbyło się pierwsze wspólne posiedzenie dwóch Zespołów Parlamentarnych - do spraw rozwoju drobiarstwa, jako strategicznej gałęzi polskiej gospodarki oraz...
więcejDrobiarze odpowiadają ekologom. Duże fermy bardziej przyjazne dla środowiska
Duże fermy są znacznie bardziej przyjazne dla środowiska naturalnego niż mniejsze gospodarstwa. Bez nich zaspokojenie potrzeb Polaków i utrzymanie wpływów eksportowych na dzisiejszym...
więcejDrobiarze zwierają szyki. W jedności siła
Usuwanie barier blokujących rozwój drobiarstwa jest głównym celem powstania w Polsce największej reprezentacji branży produkującej drób i jaja. Członkami Krajowej Izby...
więcejPrognozy wzrostu produkcji drobiu są przesadzone. Ekspert mówi wprost
W 2017 roku Polska utrzymała pozycję lidera wśród największych unijnych producentów drobiu, a eksport szedł w górę. Na horyzoncie pojawiają się jednak zagrożenia. Motorem...
więcejMocny złoty gorszy niż grypa ptaków. Drobiarze mogą wiele stracić
Firmy produkujące i eksportujące mięso drobiowe mogą stracić ponad 370 mln zł z powodu umacniającego się złotego - wynika z analizy przeprowadzonej przez KIPDiP. Jeżeli polska waluta będzie dalej...
więcejProducentów jaj czeka katastrofa
Zakończyły się konsultacje publiczne dotyczące prawa regulującego sposoby zapobiegania oraz zwalczania zakażeń salmonellą kur nieśnych w 2018 roku. - Polskich producentów jaj czeka katastrofa...
więcejProdukcja piskląt brojlerów bije rekordy
Brak sezonowego spadku cen na rynku żywca brojlerów, który występował zwykle w ostatnich miesiącach roku, zachęcił producentów do większych wstawień kurcząt. W efekcie wylęgi...
więcejNiezwykła transakcja na drobiarskim rynku
Brazylijski gigant mięsny JBS, sprzedał... samemu sobie kupione dwa lata temu przedsiębiorstwo Moy Park, które jest jednym z głównych graczy na rynku mięsa drobiowego w Europie. Stroną...
więcejPolska liderem na rynku drobiu. Wygrywamy ceną i jakością mięsa
W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowano 2.650.000 ton mięsa drobiowego, z czego około 1.250.000 ton sprzedano do innych krajów. To daje nam pozycje lidera w Europie. Rodzimi drobiarze...
więcejDrobiarze obawiają się nowelizacji ustawy paszowej. Ograniczą produkcję?
Zbiory pszenicy i soi były udane, wysoka ma też być produkcja kukurydzy. Producenci mięsa drobiowego i hodowcy spodziewają się zatem stabilizacji cen pasz. Rewolucja może nadejść z początkiem 2019...
więcej"Poultry Insider" pomoże zarządzać firmą. Nowość w drobiarskiej branży
"Poultry Insider" to nowe narzędzie analityczno-prognostyczne dla zarządzających firmami drobiarskimi oraz producentów drobiowego żywca rzeźnego. Takie analityczne wsparcie dla...
więcejPolska już dawno wyprzedziła Francję, Niemcy i Wielką Brytanię
Drobiarstwo należy do najszybciej rosnących segmentów branży rolno-spożywczej. Dotyczy to także sprzedaży zagranicznej, która od kilku lat bije rekordy. Czy 2017 rok będzie...
więcejPolskie mięso drobiowe bezpieczne dla konsumentów
Mięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne dla konsumentów, a producenci drobiu działają zgodnie z restrykcyjnymi przepisami prawa krajowego oraz unijnego -...
więcejPtasia grypa pierwszy raz na Mazurach
W gospodarstwie położonym w gminie Gietrzwałd (powiat olsztyński) wykryto pierwsze w województwie warmińsko-mazurskim ognisko wysoce zjadliwej ptasiej grypy u drobiu - poinformował w...
więcejW USA też odczuwają skutki ptasiej grypy. Ceny jaj wzrosły o połowę
Konsumenci w Stanach Zjednoczonych po raz kolejny odczuwają gwałtowne podwyżki cen jaj konsumpcyjnych. Według analityków, wzrosły one od ubiegłego roku o 50 proc. Podwyżki są spowodowane...
więcej