EFSA chce cofnąć drobiarstwo o 20 lat

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
19-12-2023,8:30 Aktualizacja: 19-12-2023,6:17
A A A

Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza wydała przewodnik dla decydentów nowej kadencji. Zwraca w nim uwagę na kluczowe rozwiązania, które zagrażają polskiemu sektorowi drobiowemu.

"To, co nas niepokoi, to trwający właśnie w Unii Europejskiej przegląd wszystkich przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt będący elementem Europejskiego Zielonego Ładu" czytamy w dokumencie przygotowanym przez KRD-IG.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) 21 lutego 2023 r. opublikował opinię w sprawie dobrostanu brojlerów. Zawiera ona szereg rekomendacji, które w sposób bardzo drastyczny podwyższają już wyśrubowane wymagania UE w tym zakresie.

KIPDiP, wylkęgi piskląt, kurczęta rzeźne, kaczki rzeźne, polskie drobiarstwo, mięso drobiowe, Katarzyna Gawrońska, drób

Polskie drobiarstwo ustanowiło kolejny rekord!

Polska umacnia swoją pozycję europejskiego lidera w produkcji mięsa drobiowego. Najnowsze dane o wylęgach piskląt kurcząt rzeźnych dotyczące sytuacji w październiku tego roku są rekordowe. Nowy miesięczny rekord wszech czasów w wylęgach...

EFSA zaleca między innymi stosowanie maksymalnego zagęszczenia hodowli do 11 kg/m2, gdy obecna wartość wynosi 33 kg/m2.

Urząd chce także ograniczenie tempa wzrostu brojlerów do maksymalnie 50 g/dzień. Obecnie brak jest obowiązku stosowania ras wolno rosnących.

Propozycje urzędu zdaniem KRD-IG spowodują dramatyczne ograniczenie samowystarczalności UE w zakresie produkcji mięsa drobiowego oraz gwałtowny wzrost jego importu z krajów trzecich.

W krajach trzecich nie obowiązują restrykcyjne unijne normy dobrostanu zwierząt, a emisje gazów cieplarnianych przy produkcji są znacznie wyższe niż w UE.

Unia Europejska z Polską na czele jako największym producentem drobiu, jest nie tylko samowystarczalna w zakresie produkcji mięsa drobiowego, ale również eksportuje nadwyżki, przy zachowaniu najwyższych standardów dobrostanu zwierząt.

"Po wprowadzeniu proponowanych zmian przez EFSA, samowystarczalność sektora drobiarskiego w UE może spaść z obecnych 113% do zaledwie 31%" czytamy w dokumencie przez KRD-IG.

HPAI, grypa ptaków, ognisko HPAI, Inspekcja Weterynaryjna, hodowcy drobiu, bioasekuracja, H5N1, indyki rzeźne

Nowe ogniska grypy ptaków w Polsce

Grypa ptaków ponownie została stwierdzona u drobiu domowego. Oznacza to, że wniosek złożony przez Polskę o uzyskanie statusu kraju wolnego od tej choroby, nie zostanie przyjęty. Ogniska HPAI nr 63 oraz 64 w 2023 roku potwierdzono 7 grudnia....

Utrzymanie obecnego potencjału produkcyjnego sektora drobiarskiego w Polsce, przy przyjęciu rekomendacji EFSA, wymagałoby budowy 116 tysięcy nowych kurników, co stanowi znaczący wskaźnik w skali całej Europy.

Wiązałoby się to z ogromnymi inwestycjami w budowę nowych obiektów inwentarskich, znacznym zwiększeniem zapotrzebowania na pasze, pogorszeniem bioasekuracji oraz negatywnym oddziaływaniem sektora na środowisko naturalne.

"Ograniczenie tempa wzrostu brojlerów do maksymalnie 50 g/dzień to cofnięcie branży o 20 lat oraz zaprzepaszczenie wszystkich wysiłków w kierunku zapewnienia zrównoważenia naszej produkcji" alarmuje KRD-IG.

Obecne gatunki brojlerów charakteryzują się szybkim tempem wzrostu przy minimalnym zużyciu paszy.

Wprowadzenie zaleceń EFSA doprowadzi do wzrostu emisji CO2 do atmosfery o 30%, czyli o 12,3 mln t. Będziemy się musieli także liczyć ze wzrostem zużycia pasz o 15,7% (4,9 mln t.), wzrostem zużycia wody o 15,7% (8,9 mln t.) oraz wzrostem liczby budowanych nowych kurników o 17,8% (7 938 sztuk) na skalę Europy.

drobiarze, drób, Dariusz Goszczyński, KRD-IG, Ukraina, eksport, ceny drobiu, HPAI, choroby drobiu, polskie drobiarstwo

Polskie drobiarstwo w 2023 roku było pod presją

Dla branży drobiarskiej bieżący rok był pełen zawirowań dotyczących zarówno ceny skupu zwierząt, jak i bazy surowcowej. Polska była i wciąż jest również pod dużą presją ukraińskiego eksportu, który zaburza równowagę...

Od momentu prezentacji strategii "Od pola do stołu" w 2020 r. organizacje skupiające rolników oraz przetwórców aktywnie biorą udział w procesie nowelizacji unijnych przepisów w sprawie dobrostanu zwierząt.

– Nikt nie neguje potrzeby wprowadzenia zmian. Jednak bardzo mocno podkreślamy, że proces transformacji w kierunku zrównoważonego modelu produkcji musi opierać się na trzech filarach: środowiskowym, społecznym oraz ekonomicznym – mówi Dariusz Goszczyński, prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarskiej – Izby Gospodarczej dodając:

– EFSA oparła się tylko na jednym filarze, co stanowi niedopuszczalną manipulację. Nie można rozpatrywać kwestii dobrostanu zwierząt w oderwaniu do rzeczywistości ekonomicznej i środowiskowej.

KRD-IG apeluje więc o uchwalenie przepisów opartych na zdrowym rozsądku oraz nauce, które nie będą oderwane od rzeczywistości i nie ulegną emocjonalnemu naciskowi wywieranemu przez organizacje pseudoekologiczne.

Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA