KRD-IG: musimy powiedzieć stop dezinformacji żywnościowej
Zwalczanie wzrastających fałszywych informacji dotyczących jakości żywności produkowanej w Polsce. To główny cel organizatorów debaty "Jak skutecznie walczyć z dezinformacją i fejk atakami w branży żywnościowej?"
Debata pt. "Jak skutecznie walczyć z dezinformacją i fejk atakami w branży żywnościowej?", którą zorganizowała Krajowa Rada Drobiarska - Izba Gospodarcza, odbyła się we wtorek 24 stycznia.
Celem debaty było zainicjowanie kampanii #StopDezinformacjiŻywnościowej, która ma na celu zwalczanie wzrastających dezinformacji dotyczących jakości żywności produkowanej w Polsce.
Dariusz Goszczyński: polski drób jest bezpieczny i zdrowy
W przestrzeni prasy, telewizji, internetu oraz mediów społecznościowych coraz częściej pojawiają się niejasności, mity, półprawdy, a nawet kłamstwa dotyczące polskiej żywności.
Instytut Badań Internetu i Mediów Społecznościowych podaje, że w 2022 r. wykryto 260 publikacji medialnych powielających fałszywe informacje dotyczące żywności oraz 80 kont automatycznie rozpowszechniających w sieci fake newsy na ten temat. Przeprowadzono też cztery masowe akcje dezinformujące, a zmanipulowane przekazy dotarły do 14 mln odbiorców.
Choroba drobiu, której nie ma
- W ostatnim czasie w przestrzeni publicznej pojawiło się wiele nieprawdziwych informacji np. na temat białych włókien w mięsie drobiowym, które niesłusznie nazywano "chorobą białych włókien" - mówił Dariusz Goszczyński Prezes Zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa- Izby Gospodarczej dodając:
- W rzeczywistości jest to zwykła tkanka tłuszczowa. Tymczasem przeciętny odbiorca odnosił wrażenie, że kupując w sklepach mięso drobiowe, otrzymuje produkt niebezpieczny i niezdrowy
To była afera finansowa, a nie drobiowa czy olejowa
Uczestnicy debaty podobnie ocenili publikacje medialne dotyczące tzw. "afery paszowej", które w rzeczywistości dotyczyły naruszania przepisów podatkowych przez jedną z firm.
Niesprawiedliwy atak na sektor drobiarski
- Media informowały o zanieczyszczaniu pasz szkodliwymi substancjami, mimo stwierdzenia przez głównego lekarza weterynarii, iż nie istniało żadne ryzyko dla zdrowia konsumentów. Ponownie klienci byli wprowadzani w błąd, że mięso drobiowe może być niebezpieczne kontynuował Dariusz Goszczyński.
Z kolei w jednym z programów telewizyjnych zostało wyemitowane nagranie przedstawiające fermy spoza granic naszego kraju, a nawet Unii Europejskiej. Przedstawiono w ten sposób nieprawdziwy obraz polskiej branży drobiarskiej.
Polska żywność należy do najlepszych
Obecny na debacie wiceminister rolnictwa Rafał Romanowski zwrócił uwagę, że jakość i walory smakowe polskiej żywności sprawiają, że jest ona chętnie kupowana, ale zauważył, że nie wszystkim to odpowiada.
- Było to widać w niedawnym ataku medialnym na naszą żywność poprzez szerzenie fake newsów, że olej przemysłowy był używany do produkcji pasz, a w konsekwencji do produkcji skażonej żywności - podał Rafał Romanowski.
KRD-IG: pasze i mięso są nieustannie badane
Wiceminister rolnictwa dodał, że informacja była szeroko kolportowana przez media, ale już prawdziwe informacje, argumenty merytoryczne i wyniki badań, nie były tak samo przekazywane.
Zdaniem uczestników debaty, aby walczyć z dezinformacją i hejtem przekaz branży rolno-spożywczej musi być jednocześnie emocjonalny oraz merytoryczny.
- Nie mamy się czego wstydzić, krajowe i unijne przepisy dotyczące dobrostanu zwierząt należą do najbardziej restrykcyjnych na świecie - mówił Dariusz Goszczyński dodając:
- Niestety problemem jest to, że przeciętny Kowalski nie ma podstawowej wiedzy jak wyglądają realia produkcji rolnej, co powoduje, że jest w łatwy sposób narażony jest na manipulację. Stąd tak istotna rola edukacji oraz szybkiego reagowania na hejt i dezinformację
Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków