Piotr Kulikowski nowym prezesem KRD-IG
Walne Zgromadzenie Członków Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej zdecydowało o zmianie na stanowisku prezesa organizacji.
14 czerwca 2018 r. w Józefowie pod Warszawą Piotr Kulikowski został powołany na prezesa zarządu KRD-IG. Na stanowisku tym zastąpił Rajmunda Paczkowskiego, który od tej pory będzie pełnił funkcję wiceprezesa organizacji.
Rajmund Paczkowski współpracę z KRD-IG rozpoczął w 1994 roku. Na czele Izby stanął w 2002 roku. Funkcję prezesa sprawował przez cztery kolejne kadencje.

Jaka przyszłość czeka polskie drobiarstwo?
- Objęcie przewodnictwa nad największą polską organizacją drobiarską pozwoli mi na jeszcze mocniejsze zaangażowanie się w rozwój naszej branży, szczególnie na rynkach zagranicznych. Obecnie priorytetem jest niewątpliwie zakończenie procesu otwarcia rynku chińskiego, jednak nie zapominamy o wyzwaniach lokalnych, takich jak konieczność podnoszenia świadomości konsumentów i ochrona wizerunku naszego sektora - mówi Piotr Kulikowski.
Poza aktywnością w organizacjach branżowych Kulikowski od czerwca 1999 roku pełni funkcję prezesa zarządu i dyrektora generalnego Indykpol SA. Wcześniej jako wiceprezes zarządu tej spółki odpowiadał m.in. za wprowadzenie jej na Giełdę Papierów Wartościowych, a także marketing i sprzedaż. Jest absolwentem Wydziału Weterynarii w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Rośnie produkcja drobiu. Prawie połowa trafia na eksport
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza działa nieprzerwanie od ponad 27 lat i zrzesza ponad 80 członków reprezentujących hodowlę, reprodukcję i wylęgi, produkcję towarową drobiu i jaj, a także produkcję i sprzedaż mięsa drobiowego oraz jego przetworów i jaj konsumpcyjnych, produkcję pasz dla drobiu, produkcję towarzyszącą.
Podmioty zrzeszone w KRD-IG posiadają łącznie blisko 70 proc. udziału w rynku krajowym oraz około 90 proc. udziału w eksporcie. KRG-IG prowadzi szeroką działalność dydaktyczną i naukową związaną z sektorem drobiarskim.
Celem działalności organizacji jest m.in. stały rozwój i unowocześnianie polskiego drobiarstwa, ochrona interesów hodowców i producentów drobiu oraz przetwórców mięsa drobiowego, ich integracja, reprezentowanie krajowego drobiarstwa wobec władz państwowych i organizacji pozarządowych.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś