Piotr Kulikowski nowym prezesem KRD-IG

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
16-06-2018,8:00 Aktualizacja: 16-06-2018,8:23
A A A

Walne Zgromadzenie Członków Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej zdecydowało o zmianie na stanowisku prezesa organizacji.

14 czerwca 2018 r. w Józefowie pod Warszawą Piotr Kulikowski został powołany na prezesa zarządu KRD-IG. Na stanowisku tym zastąpił Rajmunda Paczkowskiego, który od tej pory będzie pełnił funkcję wiceprezesa organizacji.

Rajmund Paczkowski współpracę z KRD-IG rozpoczął w 1994 roku. Na czele Izby stanął w 2002 roku. Funkcję prezesa sprawował przez cztery kolejne kadencje.

drób, mięso, konferencja w Józefowie, Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza, konferencja

Jaka przyszłość czeka polskie drobiarstwo?

Chociaż Polska jest dziś drobiową potęgą, to wcale nie oznacza, że nasi producenci i przetwórcy mogą spocząć na laurach. Wręcz  przeciwnie - od lidera wymaga się znacznie więcej. Cała branża musi więc starać się oferować produkty coraz...
Jego następca - Piotr Kulikowski - dotychczas związany był z międzynarodowym stowarzyszeniem producentów drobiu Avec, gdzie obejmował stanowisko wiceprezesa. Jest także przewodniczącym Komisji Zarządzającej Funduszem Promocji Mięsa Drobiowego.

- Objęcie przewodnictwa nad największą polską organizacją drobiarską pozwoli mi na jeszcze mocniejsze zaangażowanie się w rozwój naszej branży, szczególnie na rynkach zagranicznych. Obecnie priorytetem jest niewątpliwie zakończenie procesu otwarcia rynku chińskiego, jednak nie zapominamy o wyzwaniach lokalnych, takich jak konieczność podnoszenia świadomości konsumentów i ochrona wizerunku naszego sektora - mówi Piotr Kulikowski.

Poza aktywnością w organizacjach branżowych Kulikowski od czerwca 1999 roku pełni funkcję prezesa zarządu i dyrektora generalnego Indykpol SA. Wcześniej jako wiceprezes zarządu tej spółki odpowiadał m.in. za wprowadzenie jej na Giełdę Papierów Wartościowych, a także marketing i sprzedaż. Jest absolwentem Wydziału Weterynarii w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

produkcja drobiu w polsce, drób, eksport drobiu, handel mięsem, Włodzimierz Bartkowsk, poldrób, cedrob

Rośnie produkcja drobiu. Prawie połowa trafia na eksport

Produkcja drobiu w 2017 roku mogła sięgnąć rekordowych 3,1 mln ton. Niemal 1,2 mln ton o wartości 8,3 mld zł sprzedaliśmy do innych krajów - przede wszystkim na rynki europejskie. - Drobiarstwo w Polsce jest w bardzo dobrej sytuacji, a...
***

Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza działa nieprzerwanie od ponad 27 lat i zrzesza ponad 80 członków reprezentujących hodowlę, reprodukcję i wylęgi, produkcję towarową drobiu i jaj, a także produkcję i sprzedaż mięsa drobiowego oraz jego przetworów i jaj konsumpcyjnych, produkcję pasz dla drobiu, produkcję towarzyszącą.

Podmioty zrzeszone w KRD-IG posiadają łącznie blisko 70 proc. udziału w rynku krajowym oraz około 90 proc. udziału w eksporcie. KRG-IG prowadzi szeroką działalność dydaktyczną i naukową związaną z sektorem drobiarskim.

Celem działalności organizacji jest m.in. stały rozwój i unowocześnianie polskiego drobiarstwa, ochrona interesów hodowców i producentów drobiu oraz przetwórców mięsa drobiowego, ich integracja, reprezentowanie krajowego drobiarstwa wobec władz państwowych i organizacji pozarządowych.

Poleć
Udostępnij