Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 110 pasujących wyników.
Owoce i warzywa są bezpieczne, ale epidemia wpływa na dostawy
Epidemia koronawirusa nie wpływa na bezpieczeństwo spożywania owoców i warzyw, ale wirus powoduje zakłócenia w ich dostawach - poinformowała Unia Owocowa za European Fresh Produce...
więcejW handlu produktami rolno-spożywczymi wciąż jest ten sam lider
W 2018 roku Unia Europejska po raz kolejny była największym światowym eksporterem produktów rolno-spożywczych. Wartość wywozu sięgnęła 138 miliardów euro. Produkty rolne stanowiły aż 7...
więcejZakłady Mięsne Silesia zabezpieczają się przed COVID-19
Zakłady Mięsne Silesia wprowadziły procedury dotyczące m.in. pracy zdalnej, ograniczenia przemieszczenia się pracowników oraz dodatkowych zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. ZM Silesia...
więcejŻywność będzie pod jedną kontrolą
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) będzie kontrolowała jakość żywności na całym etapie jej obrotu, w produkcji i handlu - zakłada ustawa o jakości handlowej...
więcejProdukty nie spełniające standardów szybciej będą wypadać z rynku
Sejm uchwalił nowelizację ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych będzie kontrolowała żywność zarówno na...
więcejUstawa wprowadzająca oznakowanie "bez GMO" do podpisu prezydenta
Senatorowie nie zaproponowali poprawek do ustawy regulującej zasady znakowania żywności i pasz jako wytworzonych bez GMO. Nowe przepisy wprowadzą także kary za fałszowanie informacji o żywności. Za...
więcejSejm za znakowaniem produktów wytworzonych bez GMO
Uregulowanie zasad znakowania żywności i pasz jako wytworzonych bez GMO - taki cel ma uchwalona przez Sejm ustawa. Nowe przepisy wprowadzają również kary za fałszowanie informacji o żywności....
więcejZiemniaki będą oznaczone flagą. Mięso czeka w kolejce
Ziemniaki będą oznaczane flagami kraju, z którego pochodzą - wynika z rozporządzenia przygotowanego przez ministra rolnictwa w porozumieniu z szefem resortu zdrowia. Dokument zmieniający...
więcejRząd jest za znakowaniem produktów wytworzonych bez GMO
Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych - jako wolnych od tych organizmów....
więcejArdanowski: podejmę prace nad zmianą systemu nadzoru żywności
W ciągu kilku tygodni przedstawię Radzie Ministrów propozycje rozwiązań uszczelniających nadzór nad systemem bezpieczeństwa żywności, tak by sytuacja z nielegalnym ubojem nie...
więcejPrezydent podpisał ustawę ułatwiającą sprzedaż produktów przez rolników
Prezydent podpisał ustawę dotyczącą sprzedaży produktów przez rolników. Dzięki nowym przepisom, rolnicy będą mogli zwiększyć swoje przychody, sprzedając żywność np. do restauracji....
więcejProdukcja żywności na małą skalę będzie łatwiejsza
Andrzej Duda podpisał ustawę wprowadzającą ułatwienia dla firm rozpoczynających produkcję żywności na niewielką skalę - poinformowała Kancelaria Prezydenta RP. Na zmianach mają skorzystać rolnicy i...
więcejDo końca roku ustawy powołujące jedną inspekcję bezpieczeństwa żywności
Działające dotychczas inspekcje zajmujące się bezpieczeństwem żywności zostaną połączone w jedną Państwową Inspekcję Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ). Uchwalenie stosownych ustaw jest możliwe przed...
więcejWeterynarze: rząd zafunduje rolnikom i konsumentom dwuletni chaos
Polscy lekarze weterynarii wyrażają sprzeciw i oburzenie wobec zaprezentowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi projektu ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności. -...
więcejSejm zajmie się sprzedażą żywności przez rolników
Poselski projekt ustawy o sprzedaży żywności przez rolników trafi do prac sejmowych - zdecydowała w środę sejmowa komisja ustawodawcza. Do projektu miało zastrzeżenia Biuro Analiz Sejmowych,...
więcejJedna inspekcja bezpieczeństwa żywności od początku 2018 roku
Reforma systemu bezpieczeństwa żywności jest jedną z najważniejszych w programie działań rządu - poinformował minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel. Zakłada ona konsolidację nadzoru nad...
więcejUnijne oznaczenia produktów będą lepiej chronione
Senat poparł z poprawkami ustawę dotyczącą rejestracji i ochrony nazw i oznaczeń produktów rolnych. Wdraża ona unijne regulacje do polskiego prawa. Nowe przepisy przyczynią się do...
więcejPowstaje projekt ustawy o Urzędzie Bezpieczeństwa Żywności
Do 30 czerwca gotowy będzie projekt ustawy o Urzędzie Bezpieczeństwa Żywności; do końca roku przepisy mogłyby zostać uchwalone przez parlament i podpisane przez prezydenta - poinformował szef...
więcejKontrola żywności tylko w jednej instytucji
Za kontrolę żywności w Polsce powinna odpowiadać jedna instytucja; dziś zajmuje się tym pięć inspekcji, podległych różnym ministerstwom. Roczny koszt ich utrzymania wynosi prawie 2 mld zł -...
więcejNASK liczy, że projekt wesprze produkcję i przetwórstwo ziemniaków
Konkurs na system do śledzenia rynku ziemniaka, który został ogłoszony w ramach projektu "Paszportyzacja polskiej żywności", wyłoni rozwiązanie, które zostanie wdrożone przez...
więcejGlifosat a żywność. Zobacz oficjalne dane
Glifosat i powstające na jego bazie środki ochrony roślin, zwłaszcza w ostatnich miesiącach, wywoływały burzliwe dyskusje. Ile rocznie sprzedaje się tej substancji czynnej w Polsce? Jakie są wyniki...
więcejPozostałości pestycydów w żywności. EFSA opublikowała raport
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport dotyczący pozostałości pestycydów w żywności dostępnej w Europie. Wyniki badań obejmują ponad 84,5 tys. próbek...
więcejWszystko o środkach ochrony roślin. Powstała baza wiedzy
Rolnik to zawód, na którym ciąży duża odpowiedzialność. Do konsumentów musi bowiem trafić bezpieczna żywność wysokiej jakości. Wybór narzędzi pracy, w tym stosowanych...
więcejPolacy mało wiedzą o środkach ochrony roślin
Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin przeprowadziło badanie, którego miało sprawdzić wiedzę Polaków na temat środków ochrony roślin. Niestety, wskaźnik poprawnych odpowiedzi na...
więcejMinister zapewnia, że Polska priorytetowo traktuje zwalczanie ASF
Polska priorytetowo traktuje kwestię zapobiegania rozprzestrzenianiu się i zwalczania ASF, podejmując działania na wielu płaszczyznach - zapewnił Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa podczas...
więcejWołowinę można śmiało jeść. Kontrole ubojni nie wykazały zagrożenia
- Kontrole ubojni nie wskazują, by mięso wołowe stanowiło zagrożenie dla zdrowia konsumentów - oświadczył Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa. Znaleziono uchybienia, ale w...
więcejPolski drób na czarnej liście
Coldiretti Varese, stowarzyszenie włoskich producentów rolno-spożywczych przedstawiło czarną listę najbardziej niebezpiecznych artykułów spożywczych, które trafiają na tamtejszy...
więcejProtest w inspekcji weterynaryjnej zagraża bezpieczeństwu żywności
"Od grudnia ubiegłego roku trwa akcja protestacyjna pracowników Inspekcji Weterynaryjnej. W związku z zapowiadanym zaostrzeniem protestu, który może wpłynąć zarówno na...
więcejNIK przyjrzy się bezpłatnemu przekazywaniu ziemi z państwowego zasobu
Nieodpłatne przekazywanie nieruchomości rolnych z państwowego zasobu, system nadzoru nad bezpieczeństwem żywności czy wykorzystanie biogazu do wytwarzania energii – m.in. te kwestie trafią pod...
więcejResort stawia sprawę jasno. Połączenia inspekcji nie będzie
W najbliższej przyszłości nie ma się co spodziewać konsolidacji inspekcji stojących na straży bezpieczeństwa żywności. Resort rolnictwa wskazuje na trudności natury organizacyjnej oraz wojnę w...
więcejRolniczy handel detaliczny w konsultacjach społecznych
Do konsultacji społecznych trafił projekt nowelizacji ustaw, które mają ułatwić rolnikom prowadzenie handlu detalicznego. Zakłada m.in. podniesienie do 100 tys. zł kwoty przychodów...
więcejIJHAR-S zmienia strukturę i będzie gotowa do nowych zadań
Dostosowania struktury organizacyjnej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych do nowych zadań - zakłada projekt nowelizacji rozporządzenia ministra rolnictwa. "W związku...
więcejProducenci gwarantują: nasze pieczywo jest bezpieczne
Pieczywo wytwarzane przez piekarnie jest bezpieczne - zapewnia w oświadczeniu Stowarzyszenie Producentów Pieczywa odnosząc się do możliwości zarażenia koronowirusem. Ze względu na obawy...
więcejŻywność mimo epidemii jest na bieżąco kontrolowana
Mimo epidemii koronawirusa żywność jest kontrolowana - poinformował resort rolnictwa. Kontrole mają zapewnić, że produkowane artykuły rolno-spożywcze są bezpieczne i odpowiedniej jakości handlowej....
więcejKodeks Etyki Żywnościowej podpisany. Konsument jest najważniejszy
Bezpieczeństwo konsumenta jest celem nadrzędnym - to podstawowa zasada Kodeksu Etyki Żywnościowej podpisanego w ministerstwie rolnictwa. Honorowy patronat nad Kodeksem sprawuje prezydent Andrzej...
więcejRząd łączy instytuty. Żywność będzie jeszcze bezpieczniejsza?
Połączenie od 1 lutego Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. Aleksandra Szczygła oraz Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-Państwowego Zakładu Higieny to główny cel rozporządzenia,...
więcejInspekcja zajrzała do miodów. Co było nie tak?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podała wyniki przeprowadzonych w trzecim kwartale 2019 roku kontroli miodu. Pod lupę trafiło w sumie 55 podmiotów. Jeśli chodzi...
więcejŻywność od pola do stołu ma być pod jedną kontrolą
Sejm skierował projekt ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych do komisji rolnictwa. Wszystkie kluby opowiedziały się za projektem, który powierza IJHAR-S kontrolę...
więcejGlazura zamiast ryby, a w przyprawach... sierść i piasek
Rybom mrożonym oraz przyprawom przyjrzeli się między innymi w ramach przedświątecznych kontroli inspektorzy handlowi. Nieprawidłowości nie brakowało. Jeśli chodzi o wzięte po lupę w czwartym...
więcejRyby, pieczywo, ciastka pod lupą. Dwie trzecie produktów z błędami
45 osób otrzymało mandaty od Inspekcji Handlowej (IH), kilkudziesięciu przedsiębiorcom wlepił kary Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK), a do różnych organów...
więcejSztuczki i wpadki producentów żywności
Na opakowaniu jajek widnieje obrazek z kurami na zielonej trawce, sugerujący ich pochodzenie z chowu na wolnym wybiegu, podczas gdy pochodzą z chowu klatkowego. Nawet na takie "triki"...
więcejZapadł wyrok za sprzedaż oszukanego mięsa
Przed Sądem Okręgowym w Lublinie zapadł wyrok w sprawie sprzedaży zafałszowanego, ostrzykniętego wodą mięsa. Jeden z oskarżonych przedsiębiorców został skazany na karę więzienia w...
więcejResort otwiera nowe rynki. Jabłka i borówki pojadą do Indonezji?
Ministerstwo rolnictwa stara się o otwarcie rynku Indonezji dla polskich produktów. Aktualnie trwają negocjacje dotyczące zgody na eksport jabłek i borówek. Niezależnie od złożenia...
więcejSanepid po nowemu. Nadzór nad żywnością ma być wzmocniony
Nadzór nad funkcjonowaniem organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej (PIS) - a tym samym nad bezpieczeństwem żywności - będzie sprawniejszy i bardziej kompleksowy. Tak przynajmniej...
więcejPakiet zmian ma wzmocnić Inspekcję Weterynaryjną
- Znaczenie Inspekcji Weterynaryjnej jest niezwykle istotne dla rozwoju rolnictwa. Dzięki jej pracy eksport rośnie, a Polacy mogą być pewni, że spożywana żywność jest bezpieczna - mówi Jan...
więcejPolska żywność jest wysokiej jakości i bezpieczna. To dobro narodowe
Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa zapewnia, że polska żywność jest bezpieczna i wysokiej jakości. To odpowiedź na zarzuty wskazujące na złą jakość sprzedawanych u nas produktów...
więcejEksport żywności do Czech rośnie coraz wolniej. Wypadły z pierwszej piątki
Do niedawna Czechy były jednym z największych odbiorców polskiej żywności. W 2016 r. były trzecim importerem, a w 2018 r. wypadły z pierwszej piątki. Zgodnie z danymi Eurostatu polski eksport...
więcejTrwa nagonka na polską żywność. Ekspert nie ma wątpliwości
- W każdym kraju zdarzają się incydenty żywnościowe. Problem polega na tym, że Czesi stosują zupełnie nieadekwatne do skali zagrożenia, środki w stosunku do polskiej żywności - uważa Andrzej...
więcejPrace nad zmianą ustawy w weterynarii dobiegają końca
- Ministerstwo rolnictwa kończy prace nad zmianą ustawy o weterynarii, która ma zapobiec zdarzeniom, podważającym zaufanie do polskiej żywności - poinformował Jan Krzysztof Ardanowski,...
więcejBruksela przeprowadzi w Polsce audyt systemu kontroli mięsa
W dniach 25 marca - 4 kwietnia Komisja Europejska przeprowadzi w Polsce audyt polskiego systemu kontroli produkcji mięsa. - Będzie to generalny, szeroki audyt systemu kontroli mięsa, prowadzony nie...
więcejPolska żywność jest bezpieczna. Minister gwarantuje
- Staliśmy się jednym z największych na świecie producentów drobiu. Eksportujemy ponad połowę produkcji mięsa drobiowego oraz 30-40 proc. mleka oraz jego przetworów - mówi Jan...
więcejSejm przyjmie ustawę o znakowaniu żywności. Klient musi wiedzieć, co kupuje
Na następnym posiedzeniu Sejm przyjmie ustawę o znakowaniu żywności - zapowiada Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa i rozwoju wsi. - Rada ministrów przyjęła właśnie projekt ustawy o...
więcejLekarze weterynarii: ministerstwo podaje nieprawdziwe informacje
Rzeźnie w Polsce nadzorują urzędowi lekarze weterynarii, wyznaczeni przez lekarza powiatowego, którzy są wynagradzani z budżetu państwa - zapewniają władze Krajowej Rady...
więcejPSL chce, by minister obronił dobrą markę polskiej żywności
PSL domaga się, aby minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski przeprowadził kampanię odbudowującą pozycję polskiej wołowiny na rynkach międzynarodowych - poinformował w poniedziałek Mirosław...
więcejRazem będą dbać o jakość i bezpieczeństwo żywności
"Bezpieczna i jakościowa żywność po obu stronach granicy" - to nazwa projektu, który realizują Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) i Czeska...
więcejNie będzie pobłażania dla działań, które psują wizerunek Polski
- Tu nie może być pobłażania, to przypadek incydentalny, ale psuje wizerunek polskiej żywności - zapowiada minister Jan Krzysztof Ardanowski pytany o rzeźnię, która przerabiała mięso z...
więcejMinister docenia rolę Inspekcji Weterynaryjnej. Będą podwyżki?
- Nie będzie łączenia inspekcji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności - poinformował na spotkaniu z przedstawicielami Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Pracowników Inspekcji...
więcejNIK wnioskuje o nadzór nad stosowaniem dodatków do żywności
- Brakuje jednego organu odpowiedzialnego za nadzór nad rynkiem dodatków do żywności - przekonuje Krzysztof Kwiatkowski, prezes Najwyższej Izby Kontroli po przeprowadzonej kontroli. W...
więcejLekarze weterynarii od tygodni czekają na odpowiedź rządu. Będą protestować?
Lekarze pracujący w Inspekcji Weterynaryjnej zastanawiają się nad przeprowadzeniem protestu, który miałby się odbyć w okolicach świąt Bożego Narodzenia. Uważają, że za mało zarabiają i...
więcejPowstała Koalicja na rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio
Pod patronatem ministra rolnictwa powstała Koalicja na rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio. Celem działania koalicji ma być m.in. podjęcie inicjatyw prowadzących do budowy rynku żywności bio i...
więcej"Bez GMO" tylko na opakowaniu. IJHAR-S sprawdza produkty
Używanie określenia "bez GMO" staje się coraz popularniejsze na produktach żywnościowych. Problem w tym, że nie zawsze taka deklaracja jest później potwierdzona w dokumentach. A to...
więcejMinisterstwa się spierają, a projekt ustawy wciąż leży w biurku marszałka
Rządowy projekt ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności ma być procedowany w najbliższym czasie - poinformował Szymon Giżyński, wiceminister rolnictwa. - Założenie jest takie, że...
więcejW całej Polsce płonęły składowiska odpadów. Żywność jest bezpieczna?
Po licznych pożarach na składowiskach odpadów ludzie zastanawiają się m.in., czy nie doszło do skażenia upraw na polach w okolicach płonących obiektów. W ostatnim czasie różnego...
więcejBezpieczeństwo żywności budzi wiele wątpliwości. Bruksela chce to zmienić
Obywatele UE nie ufają badaniom naukowym na temat bezpieczeństwa żywności - informuje KE i proponuje, jak to zmienić. Chce, żeby społeczeństwa były lepiej informowane o wynikach badań na ten temat....
więcejOdchody gryzoni w przyprawach. Wyniki kontroli mogą szokować
Zawyżona ilość wody w mięsie, kłamstwa z wykorzystaniem określeń typu "świeży", obecność szkodników oraz odchodów gryzoni w przyprawach - to tylko niektóre...
więcejPosypały się kary. Wino jednak z siarką, margaryna zamiast masła
Karami administracyjnymi i mandatami o łącznej wysokości ponad 60 tys. zł zakończyły się kontrole przeprowadzone przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w drugim...
więcejChleb był nie bardzo gryczany. A w pierogach za mało farszu
Inspektorzy jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych wydali 133 decyzje administracyjne, w tym 80 nakładających kary pieniężne na kwotę ponad 127 tys. zł. To efekt kontroli ...
więcejŻywność jest bezpieczna. Zmiany w inspekcjach są niepotrzebne
Krajowy Zjazd Lekarzy Weterynarii zaapelował do ministra rolnictwa o odstąpienie od konsolidacji inspekcji nadzorujących żywność. Jeśli jednak doszłoby do reformy, to nowa instytucja powinna...
więcejResorty mają różne pomysły na zasady kontroli żywności. Konflikt narasta
W przyszłym tygodniu Rada Ministrów omówi projekty ustaw: o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności oraz ustawy wprowadzającej te przepisy. Chodzi o połączenie wszystkich...
więcejGłówny Lekarz Weterynarii odpiera zarzuty Czechów
Główny Lekarz Weterynarii nie zgadza się z zarzutami swego czeskiego odpowiednika dotyczącymi kontroli produkcji żywności przeprowadzanymi przez polskie służby weterynaryjne i zapewnia, że...
więcejPinkas będzie tworzył inspekcje bezpieczeństwa żywności
Jarosław Pinkas został powołany na pełnomocnika rządu do spraw utworzenia jednolitej instytucji odpowiedzialnej za bezpieczeństwo żywności - poinformował resort rolnictwa. W imieniu premier Beaty...
więcejŻywność skontrolowana. Posypały się kary i zakazy
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podała wyniki kontroli jakości makaronu, przetworów owocowych i rybnych, tłuszczów do smarowania, koncentratów...
więcejKIL-W chce jednej inspekcji czuwającej nad bezpieczeństwem żywności
Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna zbiera podpisy pod obywatelskim projektem ustawy o Państwowej Inspekcji Weterynarii i Żywności - poinformował na konferencji prasowej Jacek Łukaszewicz, prezes...
więcejKonsumenci są przekonani, że kupują bezpieczne dla zdrowia owoce i warzywa
Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin opublikowało wyniki konsumenckiego badania "Żywność w Polsce", które miało odpowiedzieć na pytanie, czy sprzedawane w Polsce warzywa i owoce są...
więcejJurgiel: reforma nie będzie skutkować zwolnieniami
Konsolidacja instytucji nadzorujących bezpieczeństwo żywności nie będzie skutkowała zwolnieniami - zapewnił szef resortu rolnictwa Krzysztof Jurgiel w poniedziałek w Poznaniu. Jak wskazał, cel...
więcejCzy zawsze trzeba myć owoce i warzywa przed ich zjedzeniem?
Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin przeprowadziło w czerwcu br. ogólnopolskie badanie na temat zwyczajów i przekonań Polaków dotyczących mycia warzyw i owoców. Temat,...
więcejRzeźnicy i wędliniarze są za jedną inspekcją bezpieczeństwa żywności
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP popiera projekt utworzenia Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności. Instytucja powinna podlegać premierowi lub ministrowi spraw wewnętrznych -...
więcejChiny otwierają się na polskie jabłka
Chiny są otwarte na import polskich jabłek - deklaruje Zhi Shuping, minister odpowiedzialny za jakość żywności w tym kraju. - W przypadku jabłek otwieramy drzwi, a cała reszta należy do...
więcejChiny otwierają drzwi przed polską żywnością
W Warszawie zostało podpisane w poniedziałek polsko-chińskie memorandum o współpracy w obszarze zdrowia zwierząt i roślin oraz bezpieczeństwa żywności. To ramowe porozumienie regulujące...
więcejŁosoś tylko na opakowaniu. Inspekcja jest czujna
W wykazie składników wyrobu jest łosoś, ale w laboratorium nie stwierdzono już DNA tej ryby. Ten i inne "grzeszki" producentów żywności w czwartym kwartale 2015 r. wykryli...
więcejRolnictwo to wrażliwy sektor. Trzeba uważać w negocjacjach
Ministerstwo rolnictwa uważa, że w negocjacjach dotyczących umowy handlowej (TTIP) między Unią Europejską a Stanami Zjednoczonymi należy uwzględnić "wrażliwość" sektora rolnego. Chodzi...
więcejPowstaje ustawa w sprawie sprzedaży żywności przez rolników
Ewa Lech, wiceminister rolnictwa poinformowała, że w resorcie trwają prace nad rządowym projektem ustawy w sprawie sprzedaży żywności przez rolników. - Chodzi o ułatwienie sprzedaży...
więcejOd pola do stołu. Żywność pod jedną kontrolą
W resorcie rolnictwa opracowana została koncepcja poprawy bezpieczeństwa żywności w Polsce. Planowane jest powołanie Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności. Krzysztof Jurgiel, minister...
więcejPracownicy inspekcji weterynaryjnej protestowali w Warszawie
Około 1,5 tys. pracowników Inspekcji Weterynaryjnej protestowało we wtorek w stolicy, żądając podwyżek pensji i poprawy warunków pracy. Resort rolnictwa zapewnił tymczasem, że w 2016...
więcejPolscy rolnicy mogą być dumni ze swoich owoców
Premier Ewa Kopacz zapewniała w środę, że polscy rolnicy przestrzegają europejskich przepisów dotyczących "walorów i bezpieczeństwa" krajowych owoców wysyłanych na...
więcejProjekt KE ws. zakazu stosowania GMO bez szans na przyjęcie
Państwa UE ostro krytykują kontrowersyjną propozycję Komisji Europejskiej, która daje krajom "28" prawo wprowadzenia zakazu stosowania GMO w żywności oraz paszach zwierzęcych....
więcejSmak i cena żywności ważniejsze niż jej bezpieczeństwo
Tylko 33 procent Polaków interesuje się tematem bezpieczeństwa żywności - tak wynika z najnowszego raportu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). W pierwszy Światowy Dzień...
więcejRASFF działa i ostrzega. Kontrole żywności nie są czymś wyjątkowym
Komisja Europejska regularnie przeprowadza kontrole systemów ochrony jakości żywności w krajach UE, ale także na innych kontynentach. Może to robić również doraźnie, gdy w danym...
więcejStandardy żywności muszą być równe
Bułgarska prezydencja w Radzie UE rozpoczęła negocjacje w sprawie wyrównania standardów żywności w UE - poinformowała Viera Jourova, unijna komisarz ds. sprawiedliwości,...
więcejWieś ma duże problemy. Gospodarstwa znikają jak kamfora
- Kilka raportów, które przedstawiliśmy pokazują dramatyczną sytuację na europejskiej wsi - alarmuje Janusz Wojciechowski, członek Europejskiego Trybunału Obrachunkowego. Podczas...
więcejKontrolerzy ETO przyjrzą się bezpieczeństwu żywności
Europejski Trybunał Obrachunkowy przeprowadzi kontrolę unijnej polityki dotyczącej bezpieczeństwa żywności. Inspektorzy sprawdzą m.in., czy unijny model w praktyce chroni produkty przed zagrożeniami...
więcejKE zapewnia, że chce porozumienia z USA w sprawie TTIP
Komisja Europejska, która w imieniu rządów państw UE prowadzi negocjacje ws. umowy o partnerstwie handlowo-inwestycyjnym z USA, zapewniła w poniedziałek, że ma odnowiony mandat do...
więcejEuroposłowie chcą chronić rolników. I dbać o innowacyjność
Europarlament wezwał Komisję Europejską do przygotowania projektu przepisów dotyczących nieuczciwych praktyk handlowych (NPH) w łańcuchu dostaw żywności. Ma to zapewnić należne dochody...
więcejBezpieczna żywność to podstawa
Bezpieczeństwo żywności to temat przewodni tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia. Niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne jest...
więcejXXIX Kongres Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu „Wyzwania dla rozwoju agrobiznesu i...
Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu zaprasza 5-7 września 2023 roku na XXIX Kongres Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu „Wyzwania dla rozwoju...
więcejKonferencja pt. “Eksport mleka i produktów mleczarskich do Chin – zmiany w chińskim prawie...
Polska Izba Mleka zaprasza 14 marca roku 2023 roku na konferencję pt. “Eksport mleka i produktów mleczarskich do Chin – zmiany w chińskim prawie bezpieczeństwa żywności oraz...
więcejKonferencja pt. „Jakość i bezpieczeństwo żywności’’ on-line 2023
Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie zaprasza 14 lutego 2023 roku na webinarium pt. „Jakość i bezpieczeństwo żywności’’, które odbędzie o...
więcejSzkolenie pt. „Procedury HACCP w małym zakładzie przetwórczym” on-line 2023
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie zaprasza 17 lutego 2023 roku na szkolenie pt. „Procedury HACCP w małym zakładzie przetwórczym”, które odbędzie...
więcejSzkolenie pn. „Rolniczy handel detaliczny – nowa ścieżka rozwoju dla wytwórcy” on-line 2022
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie zaprasza 15 grudnia 2022 roku na szkolenie pn. „Rolniczy handel detaliczny – nowa ścieżka rozwoju dla wytwórcy”,...
więcejBezpłatna konferencja pt. „Krótkie łańcuchy dostaw jako element rozwoju obszarów wiejskich” w...
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza 11 października 2022 roku na bezpłatną konferencję pt. „Krótkie łańcuchy dostaw jako element rozwoju obszarów wiejskich”,...
więcejSzkolenie pn. „Rozwój kanałów sprzedaży produktów rolnych w ramach RHD i MLO” w Bratoszewicach 2021
Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs. w Bratoszewicach zaprasza 28 sierpnia 2021 roku do udziału w szkoleniu pn. „Rozwój kanałów sprzedaży produktów rolnych w...
więcejKonferencja nt. „Bezpieczeństwo żywności - świadomość producenta i konsumenta" on-line 2021
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza 27 maja 2021 roku na konferencję nt. „Bezpieczeństwo żywności - świadomość producenta i konsumenta", która odbędzie się w godz....
więcejSzkolenie pt. „Rolniczy handel detaliczny– nowa ścieżka rozwoju dla wytwórcy” on-line 2021
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza na Szkolenie pt. „Rolniczy handel detaliczny– nowa ścieżka rozwoju dla wytwórcy”, które odbędzie się na...
więcejKonferencja pn. „Aktywizacja działalności gospodyń wiejskich w oparciu o nowe przepisy dotyczące...
Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs. w Bratoszewicach zaprasza do udziału w cyklu konferencji pn. „Aktywizacja działalności gospodyń wiejskich w oparciu o nowe przepisy...
więcejWybrane problemy integrowanej ochrony zbóż i rzepaku na obszarze województwa małopolskiego w...
Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Transferu Wiedzy i Upowszechniania oraz Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z s. w Karniowicach zapraszają 28 maja 2019 roku...
więcejXIX Kongres Praktyki Weterynaryjnej Vetforum, XV Targi Medycyny Weterynaryjnej Vetmedica w Łodzi...
Łódzka Izba Lekarsko – Weterynaryjna, Warszawska Izba Lekarsko – Weterynaryjna oraz INTERSERVIS zapraszają 6-7 kwietnia 2019 roku na XIX Kongres Praktyki Weterynaryjnej Vetforum,...
więcejKongres Bezpieczeństwa Żywności „Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz wykorzystanie innowacyjnych...
IFS (International Featured Standards), Council of Supply Chain Management Professionals (CSCMP), Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Biuro Promocji Jakości Sp. z o.o....
więcejKonferencja dotycząca aktualnych problemów branży mięsnej w Poznaniu 2017
Ogólnopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy wspólnie ze Stowarzyszeniem Rzeźników Wędliniarzy RP oraz Wielkopolską Izbą Rzemieślniczą w Poznaniu...
więcejKonferencja Naukowa "Bezpieczeństwo żywności - najnowsze trendy i zagrożenia"
Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach zaprasza w dniach 16 – 17 czerwca 2015 roku Konferencję Naukową "Bezpieczeństwo żywności - najnowsze trendy i...
więcejSzkolenie pt. „Nowatorskie metody w gospodarce pasiecznej. Od pola do stołu – bezpieczeństwo...
Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach, Oddział w Piotrkowie Trybunalskim oraz Regionalny Związek Pszczelarzy „Ziemi Piotrkowskiej” zapraszają 7 marca 2015 roku na...
więcej