Czy zawsze trzeba myć owoce i warzywa przed ich zjedzeniem?
Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin przeprowadziło w czerwcu br. ogólnopolskie badanie na temat zwyczajów i przekonań Polaków dotyczących mycia warzyw i owoców. Temat, pozornie prozaiczny i bagatelny, nieustanie budzi jednak wątpliwości.
Zwłaszcza, że w wielu źródłach, szczególnie internetowych, krąży mnóstwo mitów dotyczących specyficznych sposobów płukania warzyw i owoców, które mają usuwać szkodliwe drobnoustroje oraz środki ochrony roślin.
Producenci owoców i warzyw dostaną wsparcie
Owoce, podobnie jak warzywa, najczęściej myte są w zwykłej wodzie. Jednak pojawiają się istotne różnice pomiędzy owocami krajowymi (78 proc.), a importowanymi (59 proc.). Aż 17 proc. Polaków nie myje owoców importowanych w ogóle (w porównaniu do 2 proc. w przypadku owoców krajowych), co może wynikać w dużej mierze z przekonania, że nie jest konieczne mycie owoców, których skórki się nie je, np. pomarańczy czy grejpfrutów.
Tymczasem jest to błąd, gdyż zabrudzenia pojawiające się na skórkach owoców w trakcie transportu czy przechowywania w magazynach mogą łatwo przedostać się na nasze dłonie w trakcie obierania - a stąd drobnoustroje chorobotwórcze mają już prostą drogę do naszych ust, jeśli nie zadbamy odpowiednio o higienę i nie umyjemy rąk przed spożyciem.
Startuje program "Owoce i warzywa w szkole"
Trzeba pamiętać, że mycie owoców i warzyw z wykorzystaniem takich substancji nie pozostaje obojętne dla ich walorów smakowych i odżywczych.
- Owoce i warzywa, zwłaszcza nieprzetworzone, powinny stanowić podstawowy składnik zdrowej diety. Należy jednak zadbać, aby je spożywając, nie wprowadzać do organizmu chorobotwórczych drobnoustrojów, jak również innych zanieczyszczeń. Staranne mycie owoców i warzyw w bieżącej wodzie bezpośrednio przed spożyciem, a tam gdzie to konieczne również ich obieranie, jest konieczne aby można było w pełni korzystać z cennych dla organizmu składników, jednocześnie minimalizując możliwość powstawania zatruć pokarmowych - podkreśla dr Jacek Postupolski z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-PZH.
A dlaczego w ogóle myjemy owoce i warzywa przed spożyciem? Najpowszechniejszym powodem mycia tych produktów jest chęć pozbycia się brudu. Prawie połowa badanych chce się w ten sposób także pozbyć bakterii i mikroorganizmów chorobotwórczych.