Kontrolerzy ETO przyjrzą się bezpieczeństwu żywności

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
09-02-2018,11:35 Aktualizacja: 09-02-2018,11:50
A A A

Europejski Trybunał Obrachunkowy przeprowadzi kontrolę unijnej polityki dotyczącej bezpieczeństwa żywności. Inspektorzy sprawdzą m.in., czy unijny model w praktyce chroni produkty przed zagrożeniami chemicznymi.

Trybunał opublikował właśnie dokument informacyjny poświęcony unijnej polityce dotyczącej bezpieczeństwa żywności, która jest narażona na trzy rodzaje zagrożeń: fizyczne, biologiczne i własnie  chemiczne.

wirus asf, wieprzowina, żywność, inspekcja weterynaryjna

Żywność ze wschodu badana. Nie wykryto w niej wirusa ASF

Służby weterynaryjne rozpoczęły badanie żywności skonfiskowanej na wschodniej granicy. Jak informuje TVP 1 chodzi głównie o wyroby z wieprzowiny jak np. wędliny, które zostały wyprodukowane na Białorusi lub na Ukrainie. Afrykański...

ETO skoncentruje się na systemie kontroli tych ostatnich zagrożeń - substancji trujących, które występują w pożywieniu naturalnie lub są do niego dodawane w procesie produkcji żywności lub podczas kontaktu z nią. To m.in. środki myjące, pestycydy i niektóre metale.

- Jednym z głównych celów UE jest zapewnienie bezpieczeństwa spożywanej żywności. Kontrola ma pomóc konsumentom w lepszym zrozumieniu sposobu funkcjonowania unijnego modelu bezpieczeństwa żywności i przyczynić się do większego zaufania do polityki żywnościowej - mówi Janusz Wojciechowski odpowiedzialny za sprawozdanie.

Budżet wydatków Wspólnoty w obszarze bezpieczeństwa żywności i paszy, zdrowia zwierząt, dobrostanu zwierząt i zdrowia roślin na lata 2014-2020 wynosi 1,89 mld euro.

Kontrolerzy przeprowadzą wywiady z personelem Komisji Europejskiej i właściwych agencji UE, a także konsultacje z podmiotami z sektora spożywczego. Wizyty odbędą się w Holandii, Słowenii i we Włoszech (Liguria). Publikacja sprawozdania z kontroli planowana jest pod koniec 2018 r.

Dokument wejdzie w skład cyklu sprawozdań ETO dotyczących różnych aspektów łańcucha dostaw żywności: jej marnotrawienia (opublikowane w styczniu 2017 r.), dobrostanu zwierząt (w trakcie opracowywania) oraz żywności ekologicznej (planowana publikacja w 2018 r.).
 

Poleć
Udostępnij