Smak i cena żywności ważniejsze niż jej bezpieczeństwo
Tylko 33 procent Polaków interesuje się tematem bezpieczeństwa żywności - tak wynika z najnowszego raportu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
W pierwszy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności poznaliśmy stosunek Europejczyków na ten temat. Opublikowane wyniki Eurobarometru wskazują, że jest to co prawda jeden z czynników wpływający na decyzje zakupowe, ale nie najważniejszy.
Stawiamy na naturalną i ekologiczną żywność. Z pól, łąk i jezior
A dla Polaków są nimi smak (58 proc.), cena (53 proc.) i zawartość składników odżywczych (53 proc.). Sięgając po swoje ulubione produkty, nasze obawy budzi przede wszystkim pozostałość antybiotyków i sterydów w mięsie (49 proc.), a także konserwantów i dodatków (45 proc). Prawie 1/4 z nas obawia się pozostałości środków ochrony roślin.
- Wyniki Eurobarometru EFSA pokazują, że znacznie zmniejszyły się obawy Polaków w obszarze pozostałości pestycydów w żywności - z blisko 80 proc. w 2010 roku do 45 proc. obecnie. Może to być przejawem rosnącej świadomości dotyczącej roli, jaką w produkcji żywności odgrywają środki ochrony roślin mówi Aleksandra Mrowiec, menedżerka w Polskim Stowarzyszeniu Ochrony Roślin.
- Od 5 lat w ramach społecznej kampanii "Pryskane? Nie szkodzi" budujemy świadomość konsumentów na temat produkcji żywności na polu, pokazując, że to właśnie dzięki lekom dla roślin rolnicy mogą wyprodukować najlepszą jakościowo żywność. Zwracamy też uwagę, że pestycydy to nie panaceum na wszelkie problemy, a narzędzie pracy, które podobnie do leków stosowanych w medycynie ludzkiej, wymaga precyzji i rozwagi w stosowaniu - dodaje.
Badanie przeprowadzone zostało przy wykorzystaniu bezpośrednich wywiadów w 20 państwach UE, w tym również w Polsce.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś