Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 70 pasujących wyników.
Ekspert: ceny zbóż w najbliższych miesiącach raczej nie wzrosną
Ceny zbóż w Polsce zależą od cen światowych, a te są niskie i prawdopodobnie w najbliższych miesiącach nie wzrosną - powiedział PAP Wiesław Łopaciuk z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i...
więcejEkspertka z IERiGŻ: ceny żywca wieprzowego do końca roku powinny dalej spadać
W krajowych skupach w dniach 6-22 października cena za żywiec wieprzowy była o 7,7 proc. niższa niż przed miesiącem – przekazała Katarzyna Rola z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i...
więcejMalinowy sezon rozpoczęty. Owoce będą drogie
Letnie odmiany malin są już powszechnie oferowane na rynku hurtowym w Broniszach, można je też kupić na targowiskach i w warzywniakach. Zdaniem ekspertów, ceny tych owoców są...
więcejTanie i złej jakości wina przechodzą do historii
W 2018 roku znacznie wzrosła wartość napojów winiarskich wywożonych z Polski. Według ekspertów Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa, to efekt wyższej jakości sprzedawanych...
więcejWarzywa i owoce droższe niż przed rokiem
Detaliczne ceny warzyw we wrześniu były o 4,4 proc. niższe niż w sierpniu, ale o prawie 24 proc. wyższe niż przed rokiem. Owoce zaś były o 0,4 proc. tańsze miesiąc do miesiąca, ale o ponad 8 proc....
więcejW 2018 roku ceny zmieniały się niekorzystne dla rolników
Zmiany cen w ciągu dwunastu miesięcy 2018 r. w porównaniu z grudniem 2017 r. były niekorzystne dla rolników. Ceny środków produkcji dla rolnictwa rosły w tym okresie znacznie...
więcejRolnicy nie mają lekko. Środki do produkcji ciągle drożeją
Od kilkunastu miesięcy systematycznie rosną ceny na krajowym rynku środków produkcji dla rolnictwa. I ten trend się utrzyma - przekonują eksperci z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki...
więcejW tym roku eksport żywności może osiągnąć 30 mld euro
W tym roku wartość zagranicznej sprzedaży żywności może zbliżyć się do 30 mld euro - ocenił minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. Dodał, że o ponad 10 proc. wzrósł eksport do...
więcejCeny żywności jeszcze nie poszły w górę przez suszę
- Jest jeszcze za wcześnie, by ocenić wpływ tegorocznej suszy na ceny żywności. W lipcu ceny były o 2,2 proc. wyższe niż rok wcześniej - uważa dr Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i...
więcejZarabiamy coraz więcej na pieczarkach. Branżę czekają nowe wyzwania
Od kilku lat rośnie produkcja pieczarek w Polsce, rozwój branży napędza wysoki popyt zagraniczny. W 2017 r. eksport tych grzybów wraz z przetworami wyniósł 315 tys. ton -...
więcejSzparagi to już nie luksus. Ruszyły zbiory
Szparagi zrobiły się modne i popularne także w naszym kraju. Jeszcze niedawno kojarzone z luksusem, dziś są coraz powszechniejsze na polskich stołach. Rocznie w kraju produkuje się kilka tysięcy ton...
więcejRolnicy nie powinni narzekać. Dochody zdecydowanie w górę
Dochody rolników w 2017 r. wobec słabego 2016 r. wzrosły średnio o 30 proc. Stało się tak na skutek m.in. dobrej koniunktury na rynku żywności oraz wzrostu produkcji, przy w miarę stabilnych...
więcejPolska światowym liderem w eksporcie pieczarek
Polska jest największym eksporterem pieczarek (i to doskonałej jakości) na świecie. Wzrostem produkcji w naszym kraju mocno zaniepokojona jest Holandia, która w wielu krajach nie wytrzymuje...
więcejTruskawki były bardzo drogie. Spadła produkcja i eksport mrożonek
Wstępne szacunki wskazują, że w sezonie 2016/17 sprzedaliśmy 97 tys. ton mrożonych truskawek, czyli aż o ponad 20 proc. (26 tys. ton) mniej niż rok wcześniej. Do UE trafiło 94 tys. ton...
więcejZboża będą tanie. Ceny są zbliżone do ubiegłorocznych
Ceny zbóż w 2017 roku pozostaną niskie i będą zbliżone do zeszłorocznych - ocenił Wiesław Łopaciuk z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. - Stawki zbóż na naszym...
więcejWysokie ceny cukru odstraszają konsumentów
W Polsce maleje spożycie cukru, a powodem tego są utrzymujące się wysokie ceny surowca. To efekt rosnących stawek na światowym rynku - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki...
więcejWzrośnie produkcja jaj, głównie dzięki eksportowi
Tegoroczna produkcja jaj powinna rosnąć, dzięki dynamicznemu eksportowi - oceniają analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Eksperci Instytutu przewidują, że w tym roku...
więcejZboża tańsze niż przed rokiem
Ceny zbóż w sezonie 2016/17 będą o kilka proc. niższe niż przed rokiem - ocenił w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. O 2,5 proc. do 27,3 mln ton wzrośnie z kolei...
więcejZiemniaki są znacznie droższe niż przed rokiem
Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej obliczyli, że ceny ziemniaków w naszym kraju poszły mocno w górę. Analitycy IERiGŻ podają, że ceny ziemniaków w...
więcejWalka o rynki zbytu to wciąż reguła
Polska od czasu akcesji do UE stała się dużym eksporterem żywności, ale sukces i rynki zbytu nie są dane raz na zawsze i trzeba umieć na nich konkurować - twierdzi szef Instytutu Ekonomiki...
więcejNie ma chętnych na kukurydzę. Eksport spada prawie o połowę
Sprzedaż polskiej pszenicy bije kolejne rekordy, a zapotrzebowanie na naszą kukurydzę jest niewielkie. Z analizy najnowszych danych ministerstwa finansów (za Sparks Polska i IERiGŻ) od...
więcejHodowla bydła mięsnego to dobra alternatywa dla producentów świń?
Specjaliści Instytutu w swoim raporcie jako alternatywę dla hodowli trzody chlewnej przedstawiają kilka rozwiązań. Są to przejście na prowadzenie produkcji pozarolniczej nieobejmującej chowu...
więcejFirmy cukrownicze zwiększają eksport. Produkcja ma być rekordowa
Firmy cukrownicze zwiększają eksport, aby zwolnić magazyny pod spodziewaną, rekordową tegoroczną produkcję cukru - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W ciągu...
więcejKampania cukrownicza powinna przynieść dobre plony
Rozpoczęta kampania cukrownicza powinna przynieść dobre plony buraków - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W pierwszych dniach września rozpoczęła się...
więcejGorsze zbiory buraków, mniej cukru
W tym roku zbiory buraków cukrowych będą gorsze niż w ubiegłym roku ze względu na suszę. Oznacza to, że spadnie produkcja cukru w Polsce, według ekspertów - do poziomu 1,3 mln ton....
więcejOdwrót od polskich ziemniaków
Klienci odwracają się od krajowych ziemniaków wybierając te zagraniczne - alarmuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie. "Słaba jakość znaczącej części...
więcejProducenci świń nadal będą ponosić straty. Jest projekt pomocy
Wsparcie dla producentów świń, których chów jest nieopłacalny - przewiduje projekt rozporządzenia Rady Ministrów, który znalazł się w wykazie prac legislacyjnych...
więcejEksperci prognozują spadek pogłowia trzody chlewnej
Od marca można spodziewać się spadku pogłowia trzody chlewnej - oceniają ekonomiści Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. "W marcu cena trzody sezonowo wzrośnie, ale i tak...
więcejProdukcja wieprzowiny mocno spadnie
Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oceniają, że można oczekiwać, że w tym roku mocno spadnie produkcja wieprzowiny w naszym kraju. Przedstawiciele IERiGŻ zapowiadają,...
więcejBranża mleczarska ma się coraz lepiej. Konsument zapłaci więcej
Mleko w skupie drożeje, rosną ceny zbytu produktów mlecznych w Polsce i na świecie - mówi Waldemar Broś, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich. Choć z punktu...
więcejSpada produkcja przetworów mlecznych
W Polsce coraz mniej opłacalna staje się produkcja przetworów mleczarskich - informuje w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jak podano w raporcie w okresie...
więcejProdukcja bydła i trzody się nie opłaca. I szybko lepiej nie będzie
Według badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w 2013 i 2014 r. produkcja trzody chlewnej i bydła mięsnego była nieopłacalna. Z prognoz wynika, że w tym roku też nie będzie...
więcejRynek drobiarski będzie się rozwijać, ale zagrożeń nie brakuje
Polska prawdopodobnie pozostanie w 2023 r. liderem w UE w eksporcie drobiu do krajów trzecich - oceniła dr Dorota Pasińska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Istotnym...
więcejProdukcja mięsa drobiowego znów pójdzie w górę
W 2019 roku produkcja mięsa drobiowego zwiększy się o 8,5 proc. do ok. 3,2 mln ton - przewiduje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W pierwszym kwartale wytwórczość...
więcejEksport napędza branżę drobiarską
Rosnący eksport napędza produkcję mięsa drobiowego - informują specjaliści z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jak podaje Instytut zakłady przemysłu drobiarskiego wytworzyły w...
więcejSpożycie drobiu będzie coraz większe
W tym roku powinniśmy spożywać więcej mięsa drobiowego. Odbędzie się to kosztem spożycia wieprzowiny - przewidują eksperci Agencji Rynku Rolnego. W 2015 r., spadek cen detalicznych...
więcejMięso bardzo podrożeje w skali roku. Znamy prognozy IERiGŻ
Ceny detaliczne mięsa wieprzowego mogą być w grudniu wyższe w skali roku o 35-40 proc., a wołowiny o około 50 proc. - wynika z analizy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej...
więcejProdukcja pasz wyższa niż przed rokiem
Produkcja pasz przemysłowych w 2018 roku będzie o 5,5 proc. wyższa niż w ubiegłym roku i może wynieść 11,6 mln ton - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. "W 2018...
więcejUbezpieczenia upraw i zwierząt. Sprawdź nowe sumy maksymalne
W konsultacjach społecznych jest projekt rozporządzenia ministra rolnictwa i rozwoju wsi w sprawie maksymalnych sum ubezpieczenia dla poszczególnych upraw rolnych i zwierząt gospodarskich na...
więcejMusimy znacznie więcej płacić za ryby i ich przetwory
Ryby i ich przetwory należą do najszybciej drożejących grup żywności - ostrzegają naukowcy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jak policzyli, ich ceny w okresie...
więcejRząd zajmie się przepisami ws. danych z gospodarstw rolnych
Dotychczasowy zakres danych uzyskiwanych od gospodarstw rolnych ma zostać poszerzony o dodatkowe tematy w wymiarze ekonomicznym, społecznym i środowiskowym - przewiduje projekt ustawy o unijnej...
więcejKołodziejczak: opłacalność produkcji rolnej jest bardzo zróżnicowana
Opłacalność produkcji rolnej jest bardzo zróżnicowana. Działalnością dochodową jest produkcja mleka, kukurydzy na ziarno, uprawa pszenicy, rzepaku. Niedochodowa jest produkcja żywca...
więcejW tym roku truskawek powinno być więcej. Ale mogą być droższe
Na razie pogoda sprzyja uprawom truskawek, w tym roku powinno być ich więcej niż w ubiegłym roku. Średnie ceny owoców deserowych prawdopodobnie będą trochę wyższe niż przed rokiem -...
więcejWyższe stawki pomocy z tytułu dostaw produktów do szkół
Podwyższenie stawek pomocy finansowej udzielanej do porcji owoców i warzyw oraz do porcji mleka i produktów mlecznych przeznaczonych dla uczniów w roku szkolnym 2022/2023 -...
więcejPolacy jedzą coraz więcej ryb. Śledź numerem 1
Spożycie ryb w Polsce z roku na rok rośnie. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w tym roku wyniesie 14 kg na mieszkańca. Najchętniej jemy śledzie, mintaje i makrele. W...
więcejGUS: w Polsce ubywa gospodarstw rolnych
Najwięcej gospodarstw jest w południowo-wschodniej Polsce, a najmniej w północno-zachodniej. Struktura rolnictwa jest bardzo zróżnicowana regionalnie - poinformował Artur Łączyński,...
więcejZaskakujący raport o gospodarstwach. Małe nie znaczy przyjaźniejsze dla środowiska
Chów zwierząt o większej skali produkcji, niesłusznie nazywany przemysłowym, nie musi nadmiernie obciążać środowiska. A twierdzenia, że małe gospodarstwa bardziej sprzyjają klimatowi, są...
więcejJemy coraz mniej ziemniaków
Spożycia ziemniaków w Polsce zmalało o 3,2 proc. do 92 kg w przeliczeniu na mieszkańca - podał w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) o sezonie 2018/19....
więcejRząd zaakceptował zmiany w sprawie wieloletniego programu rolnego
Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji uchwały w sprawie programu wieloletniego "Rolnictwo Polskie i UE 2020+. Wyzwania, szanse, zagrożenia, propozycje". Głównym celem...
więcejNiewielu rolników ubezpiecza uprawy i zwierzęta. Jak to zmienić?
Tylko kilkanaście procent właścicieli gospodarstw rolnych zawiera umowy ubezpieczeń upraw rolnych i zwierząt gospodarskich. Podczas debaty w siedzibie Najwyższej Izbie Kontroli rozmawiano jak to...
więcejPolska coraz więcej zarabia na eksporcie produktów rybołówstwa
Polskie zakłady sprzedały w pierwszym kwartale br. za granicę produkty rybołówstwa za niemal 2,6 mld zł. To o 18,2 proc. więcej niż rok wcześniej. Najwięcej pod względem wartości sprzedaliśmy...
więcejZłe wieści dla rolników. Nawozy drożeją i będą drożeć
Zdecydowana większość środków produkcji dla rolnictwa była w marcu wyraźnie droższa niż rok wcześniej. Najbardziej podrożały nawozy mineralne oraz maszyny rolnicze. Stosunkowo niewielkie...
więcejWielkanocny koszyk dla rodziny droższy niż przed rokiem. Ekspert wylicza
W tym roku Święta Wielkanocne mogą być o 2-3 proc. droższe niż w ubiegłym roku, głównie z powodu wyższych cen mąki i warzyw - poinformowała dr hab. Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki...
więcejPolska produkuje coraz więcej piwa
Produkcja piwa w 2018 roku wzrośnie o 2,7 proc. rdr do 41,5 mln hl - oceniają analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w raporcie rynkowym. "Na podstawie miesięcznych...
więcejJemy coraz mniej ryb. Przede wszystkim łososi
Według wstępnych danych spożycie ryb i owoców morza wyniosło w 2017 roku w przeliczeniu na mieszkańca 12,52 kg i było o 4,5 proc. mniejsze niż w roku poprzednim - wynika z analizy Instytutu...
więcejNa rynku spadnie podaż ryb. Ceny wciąż idą w górę
Podaż rynkowa ryb i owoców morza w 2018 roku wyniesie 475,2 tys. ton i będzie o niecały 1 proc. niższa niż rok wcześniej. Wówczas wyniosła 479,8 tys. ton po spadku o 4,7 proc. w...
więcejCukier tańszy niż przed rokiem w handlu i na giełdach
Na krajowym rynku spadają ceny cukru, a decydują o tym relatywnie niskie ceny cukru białego na świecie oraz duża produkcja w kampanii 2017/2018 wynosząca ok. 2,3 mln t - poinformował Instytut...
więcejProdukcja piwa w Polsce -IERiGŻ publikuje dane
Produkcja piwa w Polsce w 2017 r. spadnie o 2,2 proc. i wyniesie 40,5 mln hl - wynika z raportu IERiGŻ. Instytut prognozuje, że deficyt w handlu produktami alkoholowymi w 2017 r. wyniesie 327 mln...
więcejŻywność nieznacznie podrożeje. A zboża ciągle będą tanie
Wzrost cen żywności w 2017 roku będzie umiarkowany, ale ze względu na duży udział w koszyku inflacyjnym, żywność będzie głównym czynnikiem zwiększającym inflację w gospodarce - wynika z...
więcejCeny żywności poszły w górę
W czwartym kwartale będzie niewielki sezonowy wzrost cen żywności - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. "Sezonowy spadek cen detalicznych żywności w 2016...
więcejImport żywności rośnie szybciej niż eksport
11,6 mld euro wyniosła wartość polskiego eksportu żywności w I półroczu br. - to o 1,1 proc. więcej niż przed rokiem. Import natomiast wzrósł o 4,6 proc. do 8,1 mld euro. Po raz...
więcejŻywność będzie drożała, ale latem będzie sezonowy spadek cen
Ceny żywności w Polsce będą rosły, ale latem nastąpi sezonowy spadek - oceniają specjaliści z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. "Po wielu miesiącach relatywnego tanienia...
więcejPolska największym eksporterem pieczarek na świecie
Polska jest największym producentem pieczarek w Europie i największym eksporterem tych grzybów na świecie. Wpływy z eksportu pieczarek w ub. r. stanowiły ok. 60 proc. wszystkich...
więcejNiskie ceny produktów rolnych zwiększą popyt na żywność
Tanie surowce oraz problemy z eksportem produktów rolno-spożywczych sprawią, że co najmniej w pierwszym półroczu br. żywność nie będzie droga. Zdaniem ekspertów ożywi to krajowy...
więcejCoraz gorsze warunki produkcji rolnej
Jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej spadki cen skupu surowców rolnych od grudnia 2013 r. do grudnia 2014 r. były głębsze niż obniżki cen środków...
więcejStraty w rolnictwie z powodu suszy będą podobne do tych z ubiegłego roku
- Straty z powodu suszy będą prawdopodobnie na tym samym poziomie jak w ubiegłym roku - mówi prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej....
więcejSusza może spowodować nieurodzaj wielu upraw. Eksperci alarmują
Pogoda w maju będzie kluczowa dla upraw polowych, w tym owoców i warzyw - uważa dr Bożena Nosecka z IERiGŻ. Wskazuje, że jeżeli susza się utrzyma, to zbiory będą mniejsze, ale ceny warzyw nie...
więcejEkspert od rynku owoców: sytuacja producentów jabłek w tym roku jest niezła
Na razie producenci jabłek nie mają powodów do narzekania na ceny, są one na dość dobrym poziomie. Przetwórnie za jabłka na koncentrat płacą obecnie 0,6 zł/kg - poinformowała PAP dr...
więcejOwoców będzie więcej, ale będą droższe
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej spodziewa się, że w tym roku produkcja owoców będzie wyższa od ubiegłorocznej, w górę pójdą ceny, a import spadnie. W...
więcejSadownicy walczą o rynki zbytu. Potrzebna jest promocja owoców
W Polsce przybywa sadów i upraw, choć może to być bardzo ryzykowny interes. Czy w przypadku sadownictwa doszliśmy zatem do granicy podaży? - Trudno powiedzieć, ale klasycznym przykładem jest...
więcej