Warzywa i owoce droższe niż przed rokiem
Detaliczne ceny warzyw we wrześniu były o 4,4 proc. niższe niż w sierpniu, ale o prawie 24 proc. wyższe niż przed rokiem. Owoce zaś były o 0,4 proc. tańsze miesiąc do miesiąca, ale o ponad 8 proc. droższe rok do roku.
Tak wynika z raportu KOWR i IERiGŻ na temat cen żywności. W odniesieniu do grudnia 2017 r. ceny detaliczne warzyw były wyższe o ponad 17 proc., a owoców niższe o 1,3 proc.
Zbiory owoców w sadach znacznie niższe niż przed rokiem
Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IRiGŻ), pod koniec pierwszej dekady października stawki skupu większości warzyw były niższe niż przed miesiącem.
W dniach 7-8.10 w odniesieniu do sierpnia, obniżyły się ceny skupu: pietruszki (o 66,5 proc., do 1,77 zł/kg), selerów (o 38 proc., do 1,68 zł/kg), ziemniaków (o 33 proc., do 1,01 zł/kg), buraków (o 18 proc., do 0,76 zł/kg), marchwi (o 18 proc., do 0,78 zł/kg), cebuli (o 8 proc., do 1,16 zł/kg) oraz sałaty (o 1 proc., do 1,15 zł/szt.).
Podrożały natomiast: ogórki szklarniowe (o 93 proc., do 4,01 zł/kg), pomidory krajowe (o 29 proc., do 3,53 zł/kg), papryka (o 11,5 proc. do 3,10 zł/kg), rzodkiewki (o 5 proc. do 1,03 zł za pęczek) i pieczarki (o 4 proc. do 6,14 zł/kg).
Z danych IERiGŻ wynika, że ceny skupu jabłek deserowych utrzymywały się na stabilnym poziomie. Były jednak niższe niż przed miesiącem na skutek rosnącej podaży rynkowej owoców z tegorocznych zbiorów. W drugim tygodniu października średnia stawka skupu wyniosła 1,45 zł/kg wobec 1,60 zł/kg przed miesiącem oraz 0,68 zł/kg przed rokiem.
W pierwszej dekadzie obecnego miesiąca ceny skupu gruszek umiarkowanie rosły, ale były niższe niż we wrześniu. Równocześnie stawki skupu śliwek kształtowały się na poziomie znacząco wyższym niż przed miesiącem. W skupie uzyskiwano za nie średnio 1,52 zł/kg (+15 proc. m/m), a za gruszki średnio 2,03 zł/kg (-10 proc.).
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś