Na rynku spadnie podaż ryb. Ceny wciąż idą w górę
Podaż rynkowa ryb i owoców morza w 2018 roku wyniesie 475,2 tys. ton i będzie o niecały 1 proc. niższa niż rok wcześniej. Wówczas wyniosła 479,8 tys. ton po spadku o 4,7 proc. w stosunku do roku 2016 - wynika z analizy IERiGŻ.
Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej informują, że wpływ na ubiegłoroczny spadek podaży miała wysoka dynamika wzrostu eksportu, czego nie zdołały zrekompensować zwiększone połowy własne, przy stabilizacji importu.
Ryby w Bałtyku są złej jakości. Mięso musi więc sporo kosztować
Jednocześnie wskaźnik samowystarczalności zwiększył się w porównaniu z rokiem 2016 o 5,1 pkt. proc. do 54,7 proc.
Według IERiGŻ w 2017 r. ceny detaliczne ryb, owoców morza oraz ich przetworów, w porównaniu z rokiem poprzednim, wzrosły przeciętnie o 3,4 proc., natomiast w relacji grudzień 2017 r. do grudnia 2016 r. tempo wzrostu było zdecydowanie niższe i wyniosło 1,4 proc.
Wzrost cen detalicznych produktów rybnych w 2017 r. był o 0,8 pkt. proc. niższy od wzrostu cen żywności i napojów bezalkoholowych i o 1,4 pkt. proc. niższy niż głównego substytutu, jakim jest mięso i jego przetwory. Ryby potaniały w
tym okresie względem wydatnie drożejącego mięsa wieprzowego, a podrożały wobec mięsa drobiowego.
W 2017 r. najbardziej podrożały ryby i owoce morza suszone, wędzone lub solone (o 6,4 proc.) oraz ryby świeże i chłodzone (o 4,4 proc.). Ceny pozostałych grup produktów rybnych wzrosły o 0,8-2,4 proc.
"W pierwszym kwartale 2018 r. wzrost cen detalicznych ryb, owoców morza oraz ich przetworów był kontynuowany. W porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego ceny wzrosły o 1 proc., podobnie jak w relacji marzec br. do marca ub.r., a więc zdecydowanie mniej niż ceny żywności i napojów bezalkoholowych ogółem" - zaznacza IERiGŻ.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś