Mięso bardzo podrożeje w skali roku. Znamy prognozy IERiGŻ

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Łukasz Pawłowski PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
13-07-2022,12:30 Aktualizacja: 13-07-2022,12:33
A A A

Ceny detaliczne mięsa wieprzowego mogą być w grudniu wyższe w skali roku o 35-40 proc., a wołowiny o około 50 proc. - wynika z analizy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).

"Przewiduje się, że w drugim półroczu bieżącego roku w Polsce, w wyniku dalszego wzrostu stawek skupu trzody, ceny detaliczne mięsa wieprzowego będą wykazywały tendencję wzrostową. (...) Można przypuszczać, że w grudniu będą o ok. 35-40 proc. wyższe niż w grudniu 2021 r." - wskazano w analizie.

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, główny lekarz weterynarii, mięso, wędliny, kryzys żywnościowy, trzoda chlewna

Branża mięsna gotowa na kryzys żywnościowy

Polska branża mięsna w I kwartale bieżącego roku osiągnęła rekordowe wyniki mimo kryzysu gospodarczego wywołanego pandemią i wojną na Ukrainie W ramach jubileuszu 100-lecia swego istnienia Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP (SRW)...

IERiGŻ zauważa, że czynnikiem hamującym wzrost cen mięsa wieprzowego będzie spowolnienie dynamiki obrotów handlowych. Z kolei oddziałującym w kierunku wzrostu globalnego popytu będzie duża liczba uchodźców z Ukrainy, ale spożycie na mieszkańca (wraz z uchodźcami) prawdopodobnie dość istotnie się zmniejszy.

"Można przypuszczać, że w grudniu 2022 r. ceny detaliczne mięsa wołowego wzrosną o ok. 50 proc., gdyż wspierać je będzie osłabienie złotego. Wynikająca z wojny w Ukrainie recesja gospodarcza może oddziaływać w kierunku przesunięcia popytu w kierunku tańszych rodzajów mięsa, w tym głównie drobiu. Ceny detaliczne mięsa drobiowego też wzrosną o 25-30 proc., ale i tak drób pozostanie najtańszym mięsem" - wskazano w analizie.

Analitycy instytutu oceniają, że w 2022 r. spożycie wieprzowiny może obniżyć się z 41 kg na mieszkańca w 2021 r. do 39 kg, wołowiny z 2,5 kg do 2,4 kg, a drobiu z 28,5 do 28 kg/mieszkańca. W rezultacie ogólne spożycie mięsa (wraz z podrobami) prawdopodobnie zmaleje o ok. 3 kg do 73,5 kg/mieszkańca.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA