Szparagi to już nie luksus. Ruszyły zbiory

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
14-05-2018,11:30 Aktualizacja: 14-05-2018,11:41
A A A

Szparagi zrobiły się modne i popularne także w naszym kraju. Jeszcze niedawno kojarzone z luksusem, dziś są coraz powszechniejsze na polskich stołach.

Rocznie w kraju produkuje się kilka tysięcy ton szparag. I choć nie ma dokładnych danych wiadomo, że zbiory systematycznie idą w górę. - To dobrze, bo to wyjątkowo zdrowe i lekkostrawne warzywa - mówi Tomasz Smoleński z IERiGŻ w rozmowie z Programem Pierwszym Polskiego Radia.

szparagi zielone, szparagi bielone, uprawa szparaga, Marian Jakobsze, Polski Związek Producentów Szparaga

Zielone szparagi coraz bardziej nam smakują

Polscy konsumenci coraz chętniej sięgają po szparagi zielone - wynika z danych Polskiego Związku Producentów Szparaga. W tym roku szparagowy sezon zaczął się już na początku kwietnia, czyli wcześniej niż zwykle. W Polsce produkuje się ok. 6...

Ekspert z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej dodaje, że sezon w Polsce jest wyjątkowo krótki bowiem trwa od początku maja do początku czerwca.

W Niemczech, Szwajcarii, Belgii i Holandii jest dłuższy i zaczyna się już na początku marca, zaś kończy pod koniec czerwca.

W tym roku szparagi dobrze przetrzymały zimę z powodu łagodnej aury, a ceny są dosyć niskie - tzw. szparagi bielone są droższe o 3-4 zł od zielonych.

U naszych zachodnich sąsiadów furorę robią szparagi fioletowe z jeszcze większą ilością korzystnych składników - np. barwników mających bardzo dobry wpływ na przemianę materii i trawienie.

W Polsce z produkcji tych warzyw słynie przede wszystkim Wielkopolska, gdzie uprawami zajmuje się Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.

Plantacje są też coraz częściej lokalizowane na obrzeżach dużych miast, jak np. Warszawy i Lublina.
 

źródło: Program Pierwszy Polskiego Radia

Poleć
Udostępnij