Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 56 pasujących wyników.
Czerniak: od stycznia do września Polska wyeksportowała mięso za 6 mld euro
Od stycznia do września tego roku Polska wyeksportowała mięso i podroby za 6 mld euro - poinformował wiceminister rolnictwa Jacek Czerniak. Zaznaczył, że polskie mięso znajduje coraz więcej...
więcejPolskie mięso na koreańskich stołach – kolejne ważne rozmowy w resorcie
Delegacja koreańskich przedsiębiorców z branży mięsnej, przebywająca z wizytą w Polsce, spotkała się m.in. z wiceministrem rolnictwa Michałem Kołodziejczakiem. - Jesteśmy tu dla państwa....
więcejPrzedstawiciele resortów i branży mięsnej o współpracy z Republiką Korei
Współpraca z Republiką Korei była tematem spotkania przedstawicieli kierownictwa MSZ, MON, MRiT, Polskiej Agencji Handlu i Inwestycji, a także największych polskich organizacji zrzeszających...
więcejEksport polskiej żywności wzrósł o ponad 5 procent
O 5,3 proc. do 17,6 mld euro wzrosła wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski w okresie od stycznia do czerwca 2021 r. w stosunku do pierwszego półrocza ub.r. -...
więcejRośnie eksport produktów mięsnych z Polski. Na czele drób
Od początku roku notowany jest wzrost sprzedaży zagranicznej mięsa i jego przetworów. Największą dynamikę wzrostu zarówno wolumenu, jak i wartości eksportu odnotowano w przypadku...
więcejDobre wyniki handlu mięsem. Polska podbija kolejne rynki
Nasz kraj należy do największych unijnych eksporterów drobiu, wołowiny i wieprzowiny. Wzrostowi eksportu sprzyja utrzymujący się popyt zagraniczny na produkty mięsne oraz konkurencyjność...
więcejZ importera mięsa Rosja staje się ważnym eksporterem
Prawie o 42 proc. wzrósł w ubiegłym roku eksport mięsa z Rosji, osiągając 237 tys. ton, w tym 72,3 tys. ton wieprzowiny - poinformował narodowy związek producentów trzody chlewnej,...
więcejWzory świadectw dla eksportu mięsa do Egiptu
Wzory świadectw dla mięsa drobiowego i wołowego na eksport do Egiptu zostały uzgodnione, co oznacza, że polskie firmy mogą rozpocząć tam jego eksport - poinformował PAP zastępca głównego...
więcejPuls Biznesu: wołowina rozkwita w statystykach
Producenci nie czują eksportowego ożywienia, które pokazują dane - donosi "Puls Biznesu". W ciągu czterech pierwszych miesięcy tego roku sprzedaż zagraniczna nieprzetworzonego mięsa...
więcejWieprzowina na niewielkim plusie
Eksport nieprzetworzonego mięsa wieprzowego odnotował spadek w 2014 r., a obecnie analitycy BGŻ BNP Paribas obserwują niewielkie odbicie. Według danych MRiRW w okresie pierwszych czterech miesięcy...
więcejEksportujemy coraz więcej mięsa, a coraz mniej owoców i warzyw
W I kwartale Polska sprzedała na rynki zagraniczne więcej mięsa niż w zeszłym roku. Spadła natomiast wielkość eksportu owoców i warzyw. Z danych GUS wynika, że w I kwartale 2015 r. Polska...
więcejPolska może być wieprzową potęgą, ale niezbędna jest współpraca
Chociaż nasz kraj już teraz jest ważnym graczem na światowym rynku wieprzowiny, to istnieje szereg problemów, z którymi musimy szybko się uporać. Chodzi o to, aby nie tylko utrzymać...
więcejEksporterzy mięsa nadrabiają zaległości
W pierwszym kwartale bieżącego roku kraje Unii Europejskiej sprzedały więcej wieprzowiny, drobiu i wołowiny niż o tej porze przed rokiem. Sprzedaż mięsa oraz produktów wieprzowych do...
więcejWalka o rynki zbytu to wciąż reguła
Polska od czasu akcesji do UE stała się dużym eksporterem żywności, ale sukces i rynki zbytu nie są dane raz na zawsze i trzeba umieć na nich konkurować - twierdzi szef Instytutu Ekonomiki...
więcejBranża mięsna chce odzyskać rynki na Bliskim Wschodzie
Krajowi producenci i firmy przetwórcze przemysłu mięsnego chcą wrócić na rynki bliskowschodnie. Sprzedaż została wstrzymana w wyniku wprowadzenia przez Polskę zakazu uboju rytualnego....
więcej100 miejsc pracy, czyli nowa inwestycja Prime Food w Przechlewie
Ponad 100 nowych miejsc pracy oraz dwukrotne zwiększenie wielkości produkcji - to tylko część korzyści płynących z zakończonej właśnie inwestycji firmy Prime Food w Przechlewie (woj. pomorskie)....
więcejPolska wieprzowina poszukiwana na światowych rynkach
Polska jest czwartym, po Niemczech, Hiszpanii i Francji producentem wieprzowiny w Unii Europejskiej z 8-procentowym udziałem w unijnej produkcji. Co ważne, eksport wieprzowiny od kilku lat...
więcejAmerykanie znieśli ograniczenia dla importu polskiej wieprzowiny
Departament Rolnictwa USA znosi ograniczenia dla importu polskiej wieprzowiny - poinformowało w czwartek Ministerstwo Spraw Zagranicznych na Twitterze. Dodano, że w wyniku wspólnej...
więcejCeny skupu trzody chlewnej będą spadać do końca roku
Do końca roku ceny skupu trzody chlewnej będą spadać - prognozują eksperci z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. W grudniu mogą wynieść ok. 4,10-4,40 zł/kg. "Przewiduje się, że do końca 2018...
więcejWieprzowina z Europy najpopularniejsza w Chinach
Wieprzowina z Europy w ubiegłym roku była najpopularniejsza w Chinach. Eksport tego mięsa ogółem w 2015 r. wyniósł 777,5 tys. ton i w porównaniu do 2014 r. był większy o 37...
więcejCeny skupu w Hiszpanii niskie, a produkcja tuczników wzrosła o 7 proc.
Producenci tuczników w Hiszpanii, podobnie jak w wielu innych krajach Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, przeżywają bardzo trudny okres. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców...
więcejWieprzowina z Polski może być eksportowana do 21 państw
Eksport polskiej wieprzowiny obejmuje swoim zasięgiem coraz więcej państw. Z informacji podanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wywóz mięsa spoza strefy objętej restrykcjami...
więcejDziki z Białorusi blokują polski eksport świń
Polskie służby weterynaryjne szybko uporały się z afrykańskim pomorem świń w stadach świń domowych. Nadal nie możemy sobie jednak poradzić z wirusem szerzącym się w populacji dzików. Choroba...
więcejW Polsce wieprzowy dramat, a import świń z zagranicy cały czas wzrasta
Już pierwsze decyzje nowego rządu wskazują na to, że rozwój dużych i efektywnych gospodarstw w naszym kraju będzie dalej ograniczany, a należne im środki będą nadal przeznaczane na program...
więcejEksport unijnej wieprzowiny leci w dół
W styczniu UE sprzedała na rynki krajów trzecich 218,9 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu). To o 11,4 proc. mniej niż przed rokiem....
więcejMięso z Polski może trafić na nowy rynek. Szansa dla eksporterów
Służby weterynaryjne Zjednoczonych Emiratów Arabskich poinformowały o zatwierdzeniu wzoru świadectwa zdrowia dla mięsa i produktów mięsnych wwożonych do tego kraju - podał w środę...
więcejChcą wzmocnić polski rynek wołowiny
Całodobowy monitoring w rzeźniach, uszczelniony system identyfikacji bydła oraz wykorzystanie nowych technologii do zbierania i gromadzenia informacji o zwierzętach - m.in. nad takimi rozwiązaniami...
więcejHiszpańska wołowina i jagnięcina trafi do Arabii Saudyjskiej
Polska ma silnego konkurenta w eksporcie mięsa do Arabii Saudyjskiej. Saudowie uzgodnili z Hiszpanami eksportowe świadectwa zdrowia, co tym samym otworzyło rynek saudyjski na dostawy mięsa wołowego...
więcejWołowina nadal mało popularna w Polsce. 74 proc. produkcji trafia na eksport
Populacja krów mamek w ubiegłym roku w Polsce wynosiła 142800 sztuk co stanowiło zaledwie 6,8 proc. liczby wszystkich krów w naszym kraju. Populacja aktywna krów ras mięsnych i...
więcejBrazylia chce wyprzedzić USA
Wołowina z Bazylii ma zdominować rynek światowy za 5 lat. Tak uważa tamtejszy związek eksporterów mięsa (Abiec), który podał, że w 2020 roku brazylijska wołowina będzie na rynku...
więcejOd widelca do zagrody, czyli optymalizacja produkcji wołowiny
Dobiega końca realizowany od 2009 roku interdyscyplinarny projekt naukowy ProOptiBeef, którego celem jest zwiększenie innowacyjności polskiego sektora wołowiny poprzez dostarczenie wiedzy...
więcejPrzed polskim drobiem wiele szans, ale nie brakuje także zagrożeń
Szacuje się, że już niemal połowa drobiu produkowanego w naszym kraju trafia na eksport. To nie tylko powód do dumy, ale przede wszystkim wielkie wyzwanie. Zagraniczne rynki są bardzo...
więcejDrób to polska specjalność. W Europie nie mamy sobie równych
Rosnąca konsumpcja drobiu napędza rozwój i inwestycje w polskim przemyśle drobiarskim. W 2016 roku produkcja wzrosła o 10 proc., a polski drób jest jednym...
więcejUtrzymuje się wysoki poziom eksportu drobiu z Polski
Polska eksportuje coraz więcej mięsa drobiowego - wynika z danych Agencji Rynku Rolnego. W okresie styczeń-lipiec 2016 roku eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych osiągnął poziom 664...
więcejBranża mięsna i paszowa w dobrej kondycji finansowej
Mimo dużych zmian w gospodarce w pierwszym półroczu 2022 r., branża mięsna oraz paszowa osiągnęły dobre wyniki finansowe. Motorem ich rozwoju jest eksport mięsa - wynika z raportu Banku Pekao...
więcejWartość eksportowanego mięsa mocno wzrosła
Przychody uzyskane z eksportu produktów wieprzowych, wołowych i drobiowych w pierwszych dwóch miesiącach 2022 r. wzrosły o 25%. Był to efekt znacznych podwyżek cen mięsa. ...
więcejLepsze wyniki w eksporcie mięsa
W pierwszych trzech kwartałach br. przychody z eksportu mięsa były o 6 proc. wyższe niż rok wcześniej. Jest to rezultat m.in. kampanii promocyjnych prowadzonych przez UPEMI za granicą - skomentował...
więcejRosja korzysta z najnowszych technologii i zwiększa eksport mięsa
Rosyjska firma Cherkizovo w tym roku odnotowała gwałtowny wzrost eksportu wędlin. Przedsiębiorstwo w najbliższym czasie planuje zwiększenie eksportu kiełbas, głównie do krajów byłego...
więcejPolska ograniczy ubój? Konkurencja już zaciera ręce
Konsekwencje tzw. "piątki dla zwierząt" będą zgodne z przewidywaniami. - Konkurencja zastąpi polskie dostawy mięsa z uboju rytualnego w ciągu jednego dnia - usłyszała od importerów...
więcejUkraina się zamyka, a Białoruś otwiera na polskie mięso
Główny lekarz weterynarii poinformował o wprowadzeniu przez Ukrainę zakazu importu zwierząt podatnych na zachorowanie na ASF oraz zniesieniu przez Białoruś zakazu importu drobiu i...
więcejBranża mięsna sporo sprzedaje. Mimo ASF i grypy ptaków
Branża mięsna w ubiegłym roku osiągnęła dobre wyniki w eksporcie - zwłaszcza drobiu i wieprzowiny. - Jednak nadal jest potrzebna poprawa konkurencyjności produkcji mięsa - uważa Jacek Bogucki,...
więcejSkandal z brazylijskim mięsem. Jak wpłynie na światowy rynek?
Wołowina, wieprzowina i drób wyprodukowane w Brazylii były eksportowane po tym, jak minął okres ich przydatności do spożycia. Ten międzynarodowy skandal wybuchł gdy okazało się, że...
więcejPtasia grypa i ASF obniżą ceny mięsa?
Eksport mięsa drobiowego i wieprzowego wciąż rośnie. Jednak dużym zagrożeniem dla branży są choroby wirusowe, które niestety mają swoje ogniska w Polsce – w radiowej Jedynce tłumaczył...
więcejAzja ruszyła po polską żywność
Drób i mleko znad Wisły podbijają Daleki Wschód. Chiny zwiększyły zakupy żywności w Polsce aż o 76 proc., a Japonia o 73 proc. W Korei Południowej wzięcie ma nasze piwo. "Analiza...
więcejProducenci mięsa i produktów mleczarskich najwięcej stracą
Twardy brexit uderzyłby głównie w producentów mięsa i przetworów mięsnych oraz produktów mleczarskich, sprzedających na rynek brytyjski - ocenia Łukasz Ambroziak,...
więcejZakaz uboju rytualnego do poprawki? PiS nie chce kolejnego sporu z Izraelem
PiS łagodzi zakaz zabijania zwierząt bez ogłuszania, który mógłby wywołać kolejny konflikt z Izraelem. Świadczą o tym intensywne rozmowy Krzysztofa Czabańskiego, wnioskodawcy, i szefa...
więcejMinisterstwo rolnictwa: są nowe rynki zbytu dla polskiej żywności
Polskie produkty mleczarskie mogą być eksportowane do Indonezji, konina na rynek japoński, a drób i produkty mleczarskie na Kubę - to nowe rynki zbytu, który zostały otwarte w...
więcejNajwięcej zarabiają na zbożu. Eksport idzie w górę
W 2016 roku Unia Europejska sprzedała 91 mln ton żywności o wartości 84 mld euro. To odpowiednio o 42 i 20 proc. więcej niż w 2012 roku - informuje Eurostat. Największym eksporterem pod względem...
więcejZdobywają nowe rynki i sprzedają coraz więcej mięsa
W 2016 roku Rosja wyeksportowała 173 tys. ton mięsa, czyli prawie aż dwa więcej niż rok wcześniej. Lista odbiorców towarów z tego wielkiego kraju wzrosła z 25 w 2015 r. do 40 w...
więcejCoraz więcej zarabiają na sprzedaży mięsa
W 2016 roku Szkocja sprzedała żywność i napoje za 5,5 mld funtów, czyli o 421 mln funtów (8 proc.) więcej niż przed rokiem. Eksport mięsa poszedł tymczasem w górę aż o 11 proc....
więcejAmbitne plany dotyczące eksportu mięsa. Ale czy realne?
Aleksander Tkaczew, rosyjski minister rolnictwa zapowiedział, że jego kraj planuje do 2020 roku zwiększyć 10-krotnie eksport mięsa. Sprzedaż w wysokości miliona ton ma przynieść 10 miliardów...
więcejUnijne mleko popłynie szerokim strumieniem do Chin?
Kryzys na europejskim rynku mleka i wieprzowiny jest coraz większym problemem dla całej Wspólnoty. Żeby odwrócić niekorzystny trend, potrzebne są nowe rynki zbytu. Obiecującymi...
więcejBędą ułatwienia w eksporcie mięsa do Hongkongu
Hongkong zgodził się na złagodzenie wymagań obowiązujących przy dostawach unijnego mięsa. Dotychczas bowiem mięso musiało pochodzić od zwierząt urodzonych, odchowanych oraz ubitych w tym samym...
więcejASF zablokował Japonię, teraz walczymy o odzyskanie ważnego rynku
Związek Polskie Mięso bierze udział w odbywających się właśnie w Tokio targach Japan Meat Industry Fair w ramach kampanii "Rozsmakuj się w Europie". Celem działań realizowanych w ramach...
więcejWorldFood w Stambule. Europejska wołowina rusza na podbój Turcji
Już na początku września, podczas targów WorldFood w Stambule, tysiące odwiedzających będą mieli szansę poznania, zainicjowanej przez Związek Polskie Mięso i realizowanej na terenie Turcji,...
więcejKonferencja pt. „Czy bioasekuracja zatrzyma wirus ?- o współpracy służb weterynaryjnych z...
Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej zapraszają 9 marca 2018 roku na konferencję pt. „Czy bioasekuracja zatrzyma...
więcej