Ptasia grypa i ASF obniżą ceny mięsa?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
04-01-2017,17:20 Aktualizacja: 04-01-2017,17:22
A A A
Eksport mięsa drobiowego i wieprzowego wciąż rośnie. Jednak dużym zagrożeniem dla branży są choroby wirusowe, które niestety mają swoje ogniska w Polsce – w radiowej Jedynce tłumaczył Piotr Ziemann ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.
 
- Przemysł mięsny to największa gałąź przemysłu spożywczego w Polsce. Miniony rok był dla branży trudny, chociaż ważny czynnik prorozwojowy, czyli eksport na szczęście nie wyhamował – w polskim radiu tłumaczył Michał Koleśnikow z Banku BGŻ BNP Paribas.
 
Jak ocenił analityk eksport mięsa w Polsce nadal rośnie. Największy wzrost dotyczy mięsa drobiowego, a następnie wieprzowego. Jak podkreśla ekspert w przypadku mięsa wołowego nastąpił minimalny spadek.
 
ptasia grypa, wirus ptasiej grypy, kolejne ogniska ptasiej grypy w Polsce

Ptasia grypa groźniejsza niż ASF. Jak chronić fermy przed wirusem?

Kolejne ogniska ptasiej grypy w Polsce to fatalna prognoza dla sektora drobiowego, który zatrudnia kilkaset tysięcy osób. Żeby powstrzymać dalsze rozprzestrzenianie się choroby Krajowa Rada Drobiarstwa przypomina hodowcom i...
- Ogromnym zagrożeniem dla branży, a przede wszystkim dla eksportu mięsa i jego przetworów, są choroby odzwierzęce, które niestety mają swoje ogniska w Polsce – mówił Piotr Ziemann ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.
 
Jednocześnie dodał, że sytuacja w branży mięsnej jest bardzo trudna. Według wstępnych prognoz przewiduję się, że 15-30 proc. mięsa zostanie zablokowane. To wywoła wahania cenowe oraz rozpocznie gry sieci handlowych przeciwko przetwórcom. 
 
- Problemu z wirusem ASF nie udaje się rozwiązać już od trzech lat, ptasia grypa to zagrożenie względnie nowe. Aby się z nimi uporać potrzebne są bardzo radykalne i natychmiastowe kroki – tłumaczył gość radiowej Jedynki. 
 
Eksport mięsa i jego przetworów w ogromnym stopniu wpływa na kondycję całej branży mięsnej. Jego ograniczenie niekorzystnie wpływa na sytuację na krajowym rynku i powoduje spadek cen mięsa, co uderza zarówno w rolników jak i przetwórców.
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA