Polskie mięso na koreańskich stołach – kolejne ważne rozmowy w resorcie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
24-09-2024,14:15 Aktualizacja: 24-09-2024,18:08
A A A

Delegacja koreańskich przedsiębiorców z branży mięsnej, przebywająca z wizytą w Polsce, spotkała się m.in. z wiceministrem rolnictwa Michałem Kołodziejczakiem.

- Jesteśmy tu dla państwa. Zależy mi, aby wizyta w Polsce zakończyła się sukcesem i dostarczyła korzystnych dla obu stron kontaktów – powiedział, cytowany w komunikacie resortu rolnictwa, Michał Kołodziejczak, przyjmując w miniony poniedziałek (23 września) importerów mięsa z Republiki Korei.

W rozmowach uczestniczyli także dyrektor generalny MRiRW Bogusław Wijatyk, zastępca głównego lekarza weterynarii Paweł Meyer oraz dyrektor Departamentu Wsparcia Eksportu w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa Piotr Kondraciuk.

polska, korea południowa, korea, import, mleko, mleko uht, handel

Przez "milkflację" Koreańczycy sięgają coraz częściej po polskie mleko

W związku ze wzrostem cen świeżego mleka do najwyższego poziomu od kryzysu finansowego w 2009 r. koreańscy konsumenci coraz częściej sięgają po niemal 30 proc. tańsze mleko UHT sprowadzane najczęściej z Polski lub Australii – informuje...

Wizyta w siedzibie resortu

Jak podaje ministerstwo, delegacja koreańskich przedsiębiorców przebywa z wizytą w Polsce w ramach projektu „Mięso z Polski w Republice Korei”, wdrażanego przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI). Celem programu jest wsparcie polskich przedsiębiorców w nawiązywaniu relacji biznesowych z partnerami koreańskimi.

Apel o zakończenie procedur

„Będziemy wdzięczni za przekazanie koreańskim władzom informacji o państwa zainteresowaniu współpracą handlową z polskimi dostawcami” - mówił podczas spotkania wiceminister Kołodziejczak.

Podkreślał ponadto, że strona polska oczekuje szybkiego zakończenia przez administrację Republiki Korei procedur koniecznych do rozpoczęcia eksportu mięsa drobiowego i wołowego.

Dostrzegają polski potencjał

„Spotkanie posłużyło zaprezentowaniu importerom szczegółowych informacji nt. sektora mięsa w Polsce, skali i specyfiki produkcji mięsa drobiowego, wołowiny i wieprzowiny w naszym kraju, jak również warunków eksportu tego asortymentu z Polski. Koreańscy importerzy poinformowali, że dostrzegają bardzo duży potencjał Polski jako kraju, który za kilka lat może stać się jednym z wiodących dostawców mięsa do Republiki Korei” – wskazano w komunikacie ministerstwa.

filipiny, malezja, eksport, mięso

MRiRW: wkrótce możliwy eksport z Polski mięsa do Malezji i Filipin

Malezja uznała zasadę regionalizacji w odniesieniu do ASF, co oznacza zniesienie zakazu importu świeżego mięsa wieprzowego - poinformował resort rolnictwa. Natomiast Filipiny podjęły decyzję o uznaniu polskiego systemu regionalizacji w...

Ważny partner handlowy

Resort informuje w nim, że Republika Korei to bardzo ważny i perspektywiczny partner Polski w handlu rolno-spożywczym. W 2023 r. nasz eksport do tego kraju osiągnął wartość 82,6 mln EUR (to wzrost o 9 proc. w stosunku do roku 2022).

„W okresie od stycznia do maja 2024 r. wyeksportowaliśmy do Republiki Korei artykuły rolno-spożywcze o wartości 44 mln euro (to 19-procentowy wzrost w stosunku do analogicznego okresu 2023 r.). Największym zainteresowaniem na koreańskim rynku cieszą się mleko i śmietana, skrobie ziemniaczane oraz piwo. Pierwsze polskie zakłady wieprzowe zostały zatwierdzone do eksportu na rynek koreański. Intensywnie działamy na rzecz zakończenia procedur warunkujących rozpoczęcie wysyłek mięsa drobiowego i wołowego z Polski” – zapewnia resort.

Poleć
Udostępnij