Coraz więcej zarabiają na sprzedaży mięsa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
24-04-2017,13:00 Aktualizacja: 24-04-2017,13:26
A A A

W 2016 roku Szkocja sprzedała żywność i napoje za 5,5 mld funtów, czyli o 421 mln funtów (8 proc.) więcej niż przed rokiem. Eksport mięsa poszedł tymczasem w górę aż o 11 proc. do 72 mln funtów.

90 proc. wysłanych produktów trafiła do krajów europejskich. Wywóz mięsa czerwonego z tego kraju do Niemiec zwiększył się o 23 proc., zaś do państw skandynawskich, bałtyckich oraz Polski wzrósł odpowiednio o 19, 444 i 197 proc. - informuje FAMMU/FAPA.

Poza Wspólnotę - przede wszystkim do Afryki Południowej, Hongkongu oraz Tajlandii - sprzedano 5,4 proc. szkockiego eksportu mięsa czerwonego.

Zdaniem analityków, nadal istnieje realna możliwość zwiększenia wywozu towarów do krajów unijnych i trzecich. Szkoci pracują nad otwarciem takich rynków jak Stany Zjednoczone, Chiny oraz Japonia, które oferują duże możliwości zbytu towarów.

Poleć
Udostępnij