Polska wieprzowina poszukiwana na światowych rynkach
Polska jest czwartym, po Niemczech, Hiszpanii i Francji producentem wieprzowiny w Unii Europejskiej z 8-procentowym udziałem w unijnej produkcji.
Co ważne, eksport wieprzowiny od kilku lat systematycznie rośnie.
W latach 2014-2017 krajowa produkcja żywca wieprzowego kształtowała się na poziomie 1,8-1,9 mln ton masy poubojowej ciepłej (mpc.) i wykazywała tendencję wzrostową - informuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
W Wielkopolsce powstała nowa chlewnia. Otwarcie już wkrótce
W 2018 r. produkcja wieprzowiny będzie prawdopodobnie większa. W ocenie IERiGŻ-PIB może ona osiągnąć 2,5 mln ton (1,96 mln ton mpc.), o 3 proc. więcej niż w 2017 r.
Polskie produkty wieprzowe cieszą się stałą popularnością wśród konsumentów zagranicznych, a kraj nasz należy do grona największych eksporterów wieprzowiny poza UE, plasując się na piątym miejscu (z 6 proc. udziałem w eksporcie) pod względem wolumenu eksportu żywca, mięsa i przetworów wieprzowych, po Niemczech (650 tys. ton; 22 proc.), Hiszpanii (634 tys. ton; 22 proc.), Danii (435 tys. ton; 15 proc.) i Holandii (346 tys. ton; 12 proc.).
Potwierdzeniem rozwoju eksportu jest rosnący udział sprzedaży zagranicznej produktów wieprzowych w krajowej produkcji. W latach 2004-2017 udział eksportu (wyrażonego w ekwiwalencie tusz) w krajowej produkcji zwiększył się z 10 proc. do 42 proc. - podaje KOWR.
Świnie giną, gospodarstwa znikają. Tragiczny obraz polskiej hodowli
W 2017 r., na skutek wzmożonego popytu zagranicznego, zwłaszcza z krajów UE, USA oraz Kanady, eksport produktów wieprzowych z Polski był o 14 proc. większy niż w 2016 r. i wyniósł 799 tys. ton (w ekwiwalencie tusz). Najbardziej wzrósł wywóz żywca (o 12 proc.), mięsa (o 12 proc.) i przetworów (o 26 proc.), a zmalał tłuszczów - o 11 proc.
Tendencja wzrostowa w eksporcie wieprzowiny utrzymuje się również w 2018 r. W okresie styczeń-wrzesień 2018 r. z Polski wyeksportowano 599 tys. ton produktów wieprzowych (w ekwiwalencie tusz), o 2 proc. więcej niż przed rokiem.
W strukturze asortymentowej dominuje mięso świeże i mrożone (61 proc.), a kolejną dużą grupę stanowią przetwory wieprzowe (31 proc.). Znacznie mniejszy udział w strukturze towarowej posiadają tłuszcze (7 proc.) oraz żywiec (1 proc.).
- Informacje dotyczące afrykańskiego pomoru świń oraz tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ