Eksport polskiej żywności wzrósł o ponad 5 procent
O 5,3 proc. do 17,6 mld euro wzrosła wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski w okresie od stycznia do czerwca 2021 r. w stosunku do pierwszego półrocza ub.r. - poinformował resort rolnictwa. Zdaniem ministra Grzegorza Pudy, to kolejny sukces w handlu żywnością.
- Wstępne dane za I półrocze br. wskazują na ponad 5 procentowy wzrost wartości tego eksportu w stosunku do roku ubiegłego. Jest to kolejny sukces w polskim handlu żywnością i to pomimo tego, że odbywał się on w warunkach pandemii - skomentował minister rolnictwa Grzegorz Puda. Minister podkreślił, że wysoka jakość polskiej żywności, jej walory smakowe, a także korzystny dla eksportu kurs złotego dały w efekcie wzrost wartości eksportu do poziomu 17,6 mld euro.
- Aktywność w pozyskiwaniu dostępu do nowych rynków przez instytucje państwowe, w tym podległe ministerstwu rolnictwa, a także samych eksporterów sprawiają, że polskie produkty są dostępne w 192 krajach, na wszystkich kontynentach - zaznaczył minister.
Ceny skupu produktów rolnych wyższe niż przed rokiem
W strukturze towarowej eksportu dominowało mięso i produkty mięsne (3,2 mld euro), w tym głównie mięso drobiowe. Kolejną grupę stanowiło ziarno zbóż i przetwory (2,3 mld euro), tytoń i wyroby tytoniowe (2 mld euro), produkty mleczne (1,3 mld euro), cukier i wyroby cukiernicze (1,2 mld euro) oraz ryby i przetwory rybne (1,2 mld euro).
Import towarów rolno-spożywczych był o ponad 3 proc. wyższy niż przed rokiem, osiągając 11,8 mld euro.
- W okresie od stycznia do czerwca 2021 r. w porównaniu do roku ubiegłego polski eksport towarów rósł w tempie szybszym od importu, co skutkowało 9,8 proc. wzrostem dodatniego salda wymiany handlowej, które wyniosło 5,8 mld euro - poinformowało ministerstwo rolnictwa.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś