Dobre wyniki handlu mięsem. Polska podbija kolejne rynki

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KOWR | redakcja@agropolska.pl
31-07-2018,7:05 Aktualizacja: 31-07-2018,7:08
A A A

Nasz kraj należy do największych unijnych eksporterów drobiu, wołowiny i wieprzowiny. Wzrostowi eksportu sprzyja utrzymujący się popyt zagraniczny na produkty mięsne oraz konkurencyjność cenowa polskich produktów na rynku unijnym.

W okresie styczeń-maj 2018 r. największą dynamikę wzrostu wolumenu i wartości eksportu odnotowano w przypadku drobiu. W tym okresie z kraju wyeksportowano 618 tys. ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek), o 13 proc. więcej niż przed rokiem, a przychody uzyskane z eksportu były o 25 proc. większe i przekroczyły 1 mld euro - informuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

mięso indycze, drób, indyki, produkcja mięsa indyczego, Mariusz Szymyślik, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Produkcja mięsa indyków poszła w górę. Polska już wiceliderem!

Polska wyprzedziła Francję w produkcji mięsa indyków. W Unii Europejskiej lepsi od nas są już tylko Niemcy - wynika z danych o ubojach przemysłowych publikowanych przez Eurostat. Jeszcze w 2015 roku w europejskim rankingu wytwórczości...
Na wzrost sprzedaży zagranicznej drobiu, oprócz wysokiej jakości produktów, wpływa konkurencyjna cena tuszek kurcząt pochodzących z Polski, która jest przeciętnie o 25-30 proc. niższa od średniej ceny w UE.

Import drobiu był niewielki. W okresie pierwszych pięciu miesięcy 2018 r. do Polski przywieziono 59 tys. ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek), o 5 proc. mniej niż w tym samym okresie 2017 r. Wydatki poniesione na zakup produktów drobiowych wzrosły o 10 proc., do 115 tys. euro.

Od stycznia do maja 2018 r. eksport żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych z Polski wzrósł o 4 proc., do 196 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), a przychody ze sprzedaży tego asortymentu wyniosły 663 mln euro i były o 19 proc. większe niż w analogicznym okresie ub.r.

Korzystnie na wzrost krajowego eksportu produktów wołowych wpływa konkurencyjna cena żywca wołowego w Polsce na tle innych unijnych producentów, która jest przeciętnie o 10-15 proc. niższa od średniej ceny w UE. Jednocześnie do kraju zaimportowano 19 tys. ton asortymentu wołowego i cielęcego (wobec 22 tys. ton rok wcześniej) za 68 mln euro (o 1 proc. więcej niż przed rokiem).

wieprzowina, mięso wieprzowe, trzoda chlewna, eksport wieprzowiny

Wyprodukujemy więcej wieprzowiny. Co dalej z eksportem?

Stada hodowlane trzody chlewnej zwiększyły się w grudniu 2017 roku o 1,1 proc. w porównaniu do tego samego okresu w 2016 roku. W związku z tym produkcja mięsa wieprzowego w Unii Europejskiej w pierwszym kwartale 2018 r. w porównaniu z...
Eksport żywca, mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2018 r. wyniósł 333 tys. ton (w ekwiwalencie tusz) i był o 7,5 proc. większy niż przed rokiem, a łączne przychody z eksportu osiągnęły poziom 675 mln euro, o 2 proc. wyższy niż w tym samym okresie 2017 r.

W tym czasie do kraju przywieziono 391 tys. ton asortymentu wieprzowego, o 11 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2017 r. Wydatki poniesione na import wieprzowiny wyniosły 749 mln euro, o 1 proc. mniej niż przed rokiem.

W analizowanym okresie 2018 r. łączne przychody ze sprzedaży zagranicznej produktów drobiowych, wieprzowych i wołowych wyniosły blisko 2,4 mld euro i były o 16 proc. większe niż przed rokiem.

Poleć
Udostępnij