Najwięcej zarabiają na zbożu. Eksport idzie w górę
W 2016 roku Unia Europejska sprzedała 91 mln ton żywności o wartości 84 mld euro. To odpowiednio o 42 i 20 proc. więcej niż w 2012 roku - informuje Eurostat.
Największym eksporterem pod względem wartości jest Holandia. W zeszłym roku było to 13 mld euro, czyli 16 proc. całkowitego wywozu żywności poza Wspólnotę. Kraj ten prześcignął Niemcy i Francję (po 11 mld euro) oraz Włochy i Hiszpanię (ok. 8 mld euro).
Stawiamy na krajową żywność. Nasze wyroby podbijają europejski rynek
Głównym kierunkiem wysyłek były Stany Zjednoczone, gdzie przed rokiem wysłano żywność o wartości 8 mld euro (10 proc. całkowitego wywozu). Kolejne miejsca na liście zajmują: Chiny (7,5 mld euro, 9 proc.), Szwajcaria (5,6 mld euro, 7 proc.), Japonia i Arabia Saudyjska (po ok. 3,8 mld euro, 4 proc.).
W 2016 r. państwa Wspólnoty wyeksportowały przede wszystkim zboża (m.in. pszenicę, jęczmień i owies) o wartości ponad 14 mld euro, co stanowi blisko jedną piątą wartości całkowitego wywozu żywności. Kolejna największa grupa to warzywa i owoce (12 mld euro, 14 proc.), mięso (11 mld euro, 13 proc.) oraz przetwory mleczne i jaja (10 mld euro, 12 proc.).
Import żywności do UE był z kolei na poziomie 93 mln ton, a wartość towarów osiągnęła 101 mld euro (+6 i +18-proc. wobec wyniku sprzed 5 lat). Do Unii trafiały najczęściej towary z Brazylii (9 mld euro, 9 proc. całkowitego przywozu), USA (7 mld euro, 7 proc.), Norwegii (6,8 mld euro , 7 proc.), Argentyny (5,4 mld euro, 5 proc.), Chin (4,8 mld euro, 5 proc.) i Turcji (4,5 mld euro, 4 proc.).
Wspólnota sprowadzała głównie owoce i warzywa (prawie 30 mld euro, 30 proc.), ryby (24 mld euro, 24 proc.) oraz kawę, herbatę, kakao i przyprawy (19 mld euro, 19 proc.).
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś