Eksportujemy coraz więcej mięsa, a coraz mniej owoców i warzyw

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
06-07-2015,14:10 Aktualizacja: 06-07-2015,14:17
A A A

W I kwartale Polska sprzedała na rynki zagraniczne więcej mięsa niż w zeszłym roku. Spadła natomiast wielkość eksportu owoców i warzyw.

Z danych GUS wynika, że w I kwartale 2015 r. Polska sprzedała o 9,9 proc. więcej mięsa (z wyłączeniem drobiu) oraz o 16,0 proc. więcej drobiu.

Z drugiej jednak strony sprzedaliśmy o 20,3 proc. mniej warzyw oraz o 19,6 proc. mniej owoców.

Duży wzrost zanotowała sprzedaż pszenicy - w I kwartale wyeksportowaliśmy jej o 136 proc. więcej niż przed rokiem.

Poleć
Udostępnij