Wieprzowina na niewielkim plusie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (bea) | redakcja@agropolska.pl
14-07-2015,10:30 Aktualizacja: 14-07-2015,10:40
A A A

Eksport nieprzetworzonego mięsa wieprzowego odnotował spadek w 2014 r., a obecnie analitycy BGŻ BNP Paribas obserwują niewielkie odbicie. Według danych MRiRW w okresie pierwszych czterech miesięcy br. sprzedaż wieprzowiny z Polski na rynkach zagranicznych wyniosła 128,6 tys. t, czyli zwiększyła się o 6,5-procent w skali roku.

Wzrost eksportu był napędzany przez sprzedaż na rynek wspólnotowy, która w ujęciu rocznym zwiększyła się o 27% o 108,2 tys. t. Równocześnie eksport mięsa wieprzowego na rynki pozaunijne obniżył się o 42%. Tak znaczny spadek sprzedaży na rynki poza UE wynikał z utrzymania się ograniczeń w imporcie polskiego surowca, które zostały wprowadzone przez niektóre kraje azjatyckie, jak również przez Rosję.

Jest to konsekwencją pojawienia się ASF na terytorium Polski w 2014 r.

Polska może być wieprzową potęgą, ale niezbędna jest współpraca

Chociaż nasz kraj już teraz jest ważnym graczem na światowym rynku wieprzowiny, to istnieje szereg problemów, z którymi musimy szybko się uporać. Chodzi o to, aby nie tylko utrzymać dzisiejszą pozycję, ale zdecydowanie iść do przodu....

Kluczowym odbiorcą nieprzetworzonego mięsa wieprzowego z Polski są Włochy, które w okresie pierwszych czterech miesięcy br. zaimportowały o 25% więcej surowca z Polski niż przed rokiem. Podobną dynamikę w sprzedaży (25%) odnotowaliśmy dla Niemiec, które są drugim co do wielkości odbiorcą mięsa wieprzowego z Polski. Wywóz mięsa do Słowacji, trzeciego co do wielkości rynku sprzedaży wieprzowiny z Polski, pozostał na prawie takim samym poziomie, jak w analizowanym okresie w roku poprzednim.

Warto również zauważyć, że znacznie zwiększyło się zainteresowanie polskim surowcem w Wielkiej Brytanii. W analizowanym okresie wywóz nieprzetworzonego mięsa wieprzowego do tego kraju prawie się podwoił, co pozwoliło na osiągni ęcie wolumenu 4,9 tys. t. Wysoką dynamikę sprzedaży na poziomie 69% odnotowano również dla Stanów Zjednoczonych, które w analizowanym okresie zakupiły 7,4 tys. t wieprzowiny z Polski i stały się tym samym głównym pozaunijnym rynkiem sprzedaży.

Równocześnie import nieprzetworzonego mięsa wieprzowego w okresie pierwszych czterech miesięcy br. wzrósł o 4,8% w skali roku do 213,5 tys. t.

W omawianym okresie import surowca z Belgii zwiększył się w ujęciu rocznym o 14%. W rezultacie kraj ten jest obecnie najważniejszym dostawcą nieprzetworzonego mięsa wieprzowego na rynek polski z wolumenem na poziomie 59,1 tys. t. Zaraz po nim plasują się Niemcy z 52,8 tys. t, skąd import w skali roku zwiększył się zaledwie o 1%. O 1,6% zwiększyły się również zakupy z Danii, do 41,4 tys. t. Te trzy kraje są obecnie dostawcą 72% wieprzowiny do Polski.

Biorąc pod uwagę zmiany w eksporcie i imporcie, Polska pozostaje importerem netto nieprzetworzonego mięsa wieprzowego. Deficyt handlowy zwiększył się w analizowanym okresie o 1,8 tys. t do 85 tys. t.

Poleć
Udostępnij