Wieprzowina z Europy najpopularniejsza w Chinach
Wieprzowina z Europy w ubiegłym roku była najpopularniejsza w Chinach. Eksport tego mięsa ogółem w 2015 r. wyniósł 777,5 tys. ton i w porównaniu do 2014 r. był większy o 37 proc. Unia Europejska wywiozła tam 580,1 tys. ton. Tymczasem inne kraje w tym USA oraz Kanada sprzedały w sumie 197,4 tys. ton.
Pogłowie macior w Chinach w ciągu ostatnich miesięcy zmalało o 11 milionów sztuk. W efekcie wzrosły tam ceny tuczników do 2,76 dolarów amerykańskich za kilogram tucznika tj. ok. 11 zł/kg, a także zwiększyła się wielkość importu.
Do Azji trafia coraz więcej wieprzowiny
W 2015 r. największy udział w eksporcie wieprzowiny do Chin miały kraje Unii Europejskiej, które wywiozły tam w sumie 580,1 tys. ton - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
W przeciwieństwie do krajów UE swój udział w chińskim rynku wieprzowiny straciły Stany Zjednoczone. Zdaniem ekspertów KZP-PTCH główną przyczyną mogły być strajki w portach amerykańskich w pierwszej połowie ubiegłego roku.
Wzrost eksportu z Europy można tłumaczyć rosyjskim embargiem, które wymusiło na krajach Wspólnoty poszukiwanie nowych rynków. Ponadto w UE nie używa się stymulatorów wzrostu co również mogło mieć duży wpływ na lepszą akceptację unijnej wieprzowiny.
Chiński import wieprzowiny w tonach |
2014 |
2015 |
Wieprzowina świeża i mrożona |
564,3 |
777,5 |
EU-28, w tym |
368,7 |
580,1 |
Niemcy |
106,7 |
205,7 |
Hiszpania |
91,5 |
136,6 |
Dania |
67,6 |
81,3 |
Francja |
26,5 |
42,6 |
Wielka Brytania |
27,5 |
32,8 |
Kraj poza UE razem |
195,7 |
197,4 |
w tym USA |
117,1 |
101,5 |
Kanada |
52,1 |
61,3 |
Źródło: chińskie biuro celne, KZP-PTCH |