Wieprzowina z Europy najpopularniejsza w Chinach

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
01-03-2016,16:30 Aktualizacja: 01-03-2016,21:31
A A A

Wieprzowina z Europy w ubiegłym roku była najpopularniejsza w Chinach. Eksport tego mięsa ogółem w 2015 r. wyniósł 777,5 tys. ton i w porównaniu do 2014 r. był większy o 37 proc. Unia Europejska wywiozła tam 580,1 tys. ton. Tymczasem inne kraje w tym USA oraz Kanada sprzedały w sumie 197,4 tys. ton.

Pogłowie macior w Chinach w ciągu ostatnich miesięcy zmalało o 11 milionów sztuk. W efekcie wzrosły tam ceny tuczników do 2,76 dolarów amerykańskich za kilogram tucznika tj. ok. 11 zł/kg, a także zwiększyła się wielkość importu.

import  wieprzowiny, rynek mięsa, kraje azjatyckie

Do Azji trafia coraz więcej wieprzowiny

Najwięksi odbiorcy wieprzowiny z Azji sprowadzili przed rokiem 4,3 mln ton mięsa. To o 7 proc. więcej niż rok wcześniej. Popyt konsumencki pozostał tam bowiem wysoki, a podaż krajowa nie była wystarczająca do jego zaspokojenia. Najbardziej zakupy...

W 2015 r. największy udział w eksporcie wieprzowiny do Chin miały kraje Unii Europejskiej, które wywiozły tam w sumie 580,1 tys. ton - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.

W przeciwieństwie do krajów UE swój udział w chińskim rynku wieprzowiny straciły Stany Zjednoczone. Zdaniem ekspertów KZP-PTCH główną przyczyną mogły być strajki w portach amerykańskich w pierwszej połowie ubiegłego roku.

Wzrost eksportu z Europy można tłumaczyć rosyjskim embargiem, które wymusiło na krajach Wspólnoty poszukiwanie nowych rynków. Ponadto w UE nie używa się stymulatorów wzrostu co również mogło mieć duży wpływ na lepszą akceptację unijnej wieprzowiny.

 

 

 

Chiński import wieprzowiny w tonach

2014

2015

Wieprzowina świeża i mrożona

564,3

777,5

EU-28, w tym

368,7

580,1

Niemcy

106,7

205,7

Hiszpania

91,5

136,6

Dania

67,6

81,3

Francja

26,5

42,6

Wielka Brytania

27,5

32,8

Kraj poza UE razem

195,7

197,4

w tym USA

117,1

101,5

Kanada

52,1

61,3

Źródło: chińskie biuro celne, KZP-PTCH

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA