Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 47 pasujących wyników.
Rośnie sprzedaż mięsa kosztem jego przetworów i wędlin
Polacy - podobnie jak większość Europejczyków - spożywają coraz więcej mięsa kosztem jego przetworów i wędlin. Na rynku jest już sporo produktów funkcjonalnych, jak na przykład...
więcejRośnie sprzedaż polskiej żywności w Chinach. Wędliny na topie
W gusta Chińczyków trafiają przede wszystkim producenci wędlin, słodyczy i makaronów. Niebawem ruszyć ma sprzedaż produktów przez internetowe strony dwóch popularnych w...
więcejCedrob zawarł umowę z ZM Henryk Kania
Cedrob S.A. na początku września zawarł umowę produkcji na powierzonych surowcach z zarządcą Zakładów Mięsnych Henryk Kania S.A. w restrukturyzacji. Firma Cedrob S.A. planuje wznowienie...
więcejGobarto porządkuje strukturę firmy
28 grudnia podczas nadzwyczajnego walnego zgromadzenia akcjonariuszy Gobarto (dawnego PKM Duda) podjęto uchwały, umożliwiające spółce dalszy rozwój segmentu przetwórstwa mięsa i...
więcejZakłady mięsne zmienią właściciela. Jest zgoda UOKiK
Najnowsze decyzje Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w zakresie koncentracji dotyczą przedsiębiorców zajmujących się m.in. budową statków i okrętów,...
więcejRozdają nagrody za zakup wieprzowiny
Wystartowała kampania "Mięso i wędliny QAFP. Dobry Smak z Natury", mająca na celu promocję kulinarnego mięsa wieprzowego i wędlin wieprzowych wyprodukowanych w systemie jakości QAFP....
więcejSprzedaż wędlin idzie w górę. ZM Henryk Kania z dobrymi wynikami
Jak wynika z najnowszych badań Instytutu Badania Opinii GfK Polonia, w pierwszym kwartale br. wędliny sprzedawane pod marką Henryk Kania i Henryk Kania Maestro nabyło ok. 3,9 miliona gospodarstw...
więcejZakłady Mięsne Henryk Kania z rekordowym zyskiem
Jeden z wiodących polskich producentów wyrobów wędliniarskich osiągnął w 2014 roku przychody ze sprzedaży w wysokości 851,75 mln zł, co oznacza wzrost o 41 proc. w porównaniu do...
więcejDocenione, bo tradycyjne i polskie
Znakomite produkty z założenia bronią się same, głównie swoim smakiem. Często trudno pyszne wędliny odnaleźć w gąszczu sklepowych półek. Z tego też powodu, aby móc szybko...
więcejTradycyjne wędzenie będzie możliwe także po 1 września
Producenci wędlin tradycyjnych będą mogli stosować dotychczasowe metody wędzenia także po 1 września. Od tego dnia miały obowiązywać bardziej restrykcyjne normy dotyczące poziomów...
więcejJest rozporządzenie ministra w sprawie WWA
19 grudnia w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej opublikowane zostało pod pozycją 1845 rozporządzenie ministra rolnictwa w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów...
więcejASF. Straż graniczna konfiskuje wyroby wieprzowe
Wędliny i inne wyroby wieprzowe, które zostały wyprodukowane za naszą wschodnią granicą w krajach, gdzie występuje afrykański pomór świń, nie mogą trafić do Polski. Dlatego w związku z...
więcejWieprzowina ze znakiem jakości została doceniona. Kampania dobiega końca
Wzrost wolumenu produkcji żywca wieprzowego oraz produkcji mięsa i jego przetworów w Systemie QAFP to najważniejsze efekty 3-letniej kampanii "Gwarancja Jakości QAFP" promującej...
więcejMięso wieprzowe drożeje z każdym tygodniem
Wieprzowina w letnich miesiącach zawsze cieszyła się dużym zainteresowaniem konsumentów. W tym roku jest jednak wyjątkowo dobrze. Jej ceny nieustannie rosną od kilku tygodni. Dzięki temu...
więcejCzerwone i przetworzone mięso powoduje raka? Branża oburzona
Nie milkną echa podanej kilka dni temu informacji na temat wyników najnowszych badań naukowców. Światowa Organizacja Zdrowia ostrzegła, że czerwone i przetworzone mięso może być...
więcejJemy prawie dwukrotnie więcej mięsa niż zaleca WHO
Polacy jedzą prawie dwukrotnie więcej mięsa niż zalecają eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), komentujący ostatni raport Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem, działającej w strukturach...
więcejKontrole sanepidu w związku z ASF. Co wykryli inspektorzy?
Między innymi w sklepach i na targowiskach województwa kujawsko-pomorskiego przeprowadzili kontrole przedstawiciele sanepidu. To pokłosie stwierdzonych w regionie ognisk afrykańskiego pomoru...
więcejW wędliny ze świąt poutykała pinezki. Przez 69-latkę zwierzęta mogły umierać w mękach
Policjanci zatrzymali kobietę, która rozrzucała kawałki wędlin z zawartością pinezek na terenie zieleńca w celu uśmiercenia psów. Powodem jej zachowania miała być frustracja z powodu...
więcejKonfiskata na lotnisku. W bagażu pasażerów było ponad 100 kilogramów wędlin
103 kg wędlin odkryli funkcjonariusze Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) w bagażu pasażerów przybyłych spoza Unii Europejskiej. Szacowana wartość tych wyrobów mięsnych to ok. 10...
więcejMięso duńskie z flagą Polski. Nieprawidłowości było więcej
Pieczywo, ciasta i ciastka, mięso i wędliny, sery oraz ryby mrożone – przede wszystkim te produkty nieopakowane (sprzedawane luzem lub pakowane na życzenie konsumenta) wzięła pod...
więcejMięso w piątek? Episkopat przekazał ważny komunikat
Z powodu przypadającej w piątek 19 marca uroczystości św. Józefa Oblubieńca Najświętszej Maryi Panny w Kościele nie obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych - powiedział...
więcejKiełbasa "od chłopa" na widelcu inspektorów. Co znaleźli w środku?
Kontrolę jakości handlowej przetworów mięsnych - głównie kiełbas - przeprowadziła w II kwartale tego roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Objęła ona 128...
więcejRzeźnicy i wędliniarze zbulwersowani szkalowaniem polskiego mięsa
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP (SRW RP) jest zbulwersowane "bezpodstawnym rozpowszechnianiem szkalujących informacji na temat zawyżonych ilości azotanów,...
więcejPolskie firmy też już robią mięso i ser z roślin
Moda na niejedzenie mięsa powoduje, że nawet tacy producenci wędlin i nabiałów, jak Sokołów lub Łowicz wprowadzają do oferty również produkty w wersji roślinnej. Środowe wydanie...
więcejW okresie świątecznym marnujemy 2-3 razy więcej jedzenia
Statystyczny Polak wyrzuca do kosza ok. 4 kg jedzenie miesięcznie. Przeciętna czteroosobowa rodzina traci na tym w miesiącu średnio 200 zł. W okresie świąt Bożego Narodzenia, kiedy kupujemy...
więcejPolska w czołówce niechlubnego rankingu. Tony żywności lądują w koszu
Polacy rocznie marnują 235 kg żywności na osobę, w przeliczeniu na statystycznego mieszkańca, znajdujemy się na piątym miejscu w UE - informuje firma Deloitte. Szacunkowe dane wskazują, że w kraju...
więcejFundusz wesprze Banki Żywności. Mniej jedzenia trafi na śmietnik?
Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej przekaże kolejne 10 mln zł Bankom Żywności na lepsze przechowywanie i rozdzielanie żywności pozyskanej dla osób potrzebujących...
więcejŻywność warta miliardy euro trafia na śmietnik. Polska w niechlubnej czołówce
W Polsce każdego roku marnuje się około 9 mln ton jedzenia wartego ok. 14 mld euro. Na śmietnik trafiają najczęściej pieczywo, wędliny, warzywa, owoce i jogurty. Przeterminowane produkty i ich...
więcejMiliony ton jedzenia trafiają na śmietnik
W Polsce do wyrzucania jedzenia minimum raz w tygodniu przyznaje się 30 proc. ludności, a rocznie na śmietnik trafia nawet 9 mln ton produktów spożywczych. Gospodarstwa domowe są...
więcejTysiące złotych wyrzucamy z jedzeniem do kosza
Czteroosobowa rodzina może tracić rocznie nawet 2,5 tys. zł kupując żywność, która trafia później na śmietnik. Polacy rocznie marnują jej ok. 9 mln ton. Ministerstwo Środowiska...
więcejKiełbasa piaszczańska chroniona unijnym certyfikatem
Komisja Europejska przyznała certyfikat produktu regionalnego kiełbasie piaszczańskiej, która jest produkowana w Krakowie i okolicach. Nazwa wędliny pochodzi od miejscowości, w której...
więcejBanki Żywności walczą z marnowaniem jedzenia. Jest wiele do zrobienia
35 proc. Polaków przyznaje się, że zdarza się im wyrzucać żywność. W koszu lądują przede wszystkim pieczywo i wędliny. Najczęstszą tego przyczyną jest przegapienie terminu przydatności do...
więcejProducenci wędzonek mogą spać spokojnie. Znika krytyczna data
Do końca sierpnia w Polsce nie będzie ograniczone odstępstwo od unijnych wymagań w sprawie wytwarzających się w procesie wędzenia wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA)....
więcejCo roku wyrzucamy 9 ton żywności. Lepiej planujmy zakupy
Czteroosobowa rodzina w skali roku wyrzuca do kosza żywność wartą nawet 2 tys. zł - informują przedstawiciele Federacji Polskich Banków Żywności. Aby temu zapobiec, trzeba m.in. racjonalnie...
więcejBanki Żywności alarmują. Co trzeci Polak wyrzuca jedzenie
Niemal co trzeci Polak przyznaje się, że zdarza mu się wyrzucać jedzenie, głównie z powodu przegapienia daty przydatności do spożycia lub zbyt dużych zakupów - wynika z najnowszego...
więcejPrzesolone Święta Wielkanocne
Spożycie soli w Polsce jest trzykrotnie wyższe niż zalecane, tymczasem ilość potraw, którą spożyjemy przy świątecznym stole będzie kilkukrotnie większa niż na co dzień. Ile soli zjemy i jak...
więcejAzjaci odkrywają polską żywność ekologiczną
Chiny, Japonia i Singapur to kraje, do których w ostatnich miesiącach zawitali członkowie Stowarzyszenia "Polska Ekologia". Podczas spotkań handlowych Azjatom do gustu przypadły...
więcejKupujemy znacznie mniej ziemniaków, pieczywa, mąki i cukru
Odżywiamy się zupełnie inaczej niż jeszcze 15 lat temu. W koszykach z zakupami Polaków jest o połowę mniej ziemniaków i pieczywa oraz blisko 40 proc. mniej mąki. Z mięs chętniej...
więcejParówkożercy zjadają miliardy
Parówkom wszystko sprzyja, jak przekonuje branża przetwórcza. Mamy szansę stać się parówkowym zapleczem produkcyjnym dla innych krajów - donosi "Puls Biznesu"....
więcejTanie wędliny już nie smakują Polakom
W 2014 roku przeciętny Polak spożywał niespełna 24,4 kg wędlin. To aż o 15 procent mniej niż jeszcze w 2008 roku. - W najbliższych latach popyt na wędliny może maleć o 2-3 proc. rocznie -...
więcejMarkowe i drogie wędliny coraz popularniejsze
Rośnie popyt na wędliny, a przetwórnie mięsa korzystają na taniej wieprzowinie. Jak donosi portal polskieradio.pl powołując się na "Rzeczpospolitą" w ostatnim roku...
więcejKonserwanty i wzmacniacze smaku w domowych wyrobach
Inspekcja Handlowa miała zastrzeżenia do ponad 30 proc. skontrolowanych partii produktów, które były sprzedawane jako domowe, tradycyjne, naturalne - poinformował UOKiK. Do ich...
więcejŻywność ekologiczna i tradycyjna coraz popularniejsza
Jesteśmy coraz zamożniejsi i więcej wydajemy na zakup wysokiej jakości żywności. Produkty ekologiczne i tradycyjne za 5 lat mogą stanowić ponad 10 proc. polskiej produkcji rolno-spożywczej. -...
więcejWiemy, co jemy. Polacy stawiają na paczkowane wędliny
W ostatnich miesiącach udział paczkowanych produktów wzrósł o 5 pkt proc. i dziś stanowi ok. 35 proc. sprzedaży. Kupując takie wędliny, konsument zyskuje wówczas informację o...
więcejMięso i mleko w przetworach trzeba oznaczyć
Parlament Europejski poparł projekt wprowadzenia obowiązkowego oznakowania kraju pochodzenia dla mleka o niskim stopniu przetworzenia (sery i kremy) oraz mięsa w przetworach (kiełbasy i bekon)....
więcejChiny otworzą się na polską żywność? Jurgiel leci do Szanghaju
Minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel w dniach 2- 6 maja będzie przebywał w Chinach, gdzie przeprowadzi rozmowy ze stroną chińską w sprawie rozszerzenia eksportu polskiej żywności na tamten rynek;...
więcejWietnamczycy próbują, jak smakują najlepsze polskie wędliny
Polscy producenci mięsa zrzeszeni w Unii Pracodawców i Producentów Przemysłu Mięsnego (UPEMI) prezentują się w Wietnamie pod hasłem "Tradycja, jakość i europejski smak". Jest...
więcej