Docenione, bo tradycyjne i polskie
Znakomite produkty z założenia bronią się same, głównie swoim smakiem. Często trudno pyszne wędliny odnaleźć w gąszczu sklepowych półek. Z tego też powodu, aby móc szybko lokalizować zdrowe, smaczne i rodzime wyroby powstał program „Doceń polskie”.
Kolejna edycja programu „Doceń polskie” wyłowiła z setek zgłoszonych produktów te, które wyróżniają się najwyższą jakością, tradycyjnym wykonaniem i „polskim smakiem”. W kategorii wędliny dwukrotnie mianem TOP Produkt wyróżniono wędliny marki Hańderek. Te wyśmienite rarytasy zyskały znak potwierdzający ich elitarną jakość, dzięki godłu z pewnością dostrzeże je i obdarzy zaufaniem większa liczba osób.
Znak „Doceń polskie”
Program „Doceń polskie”, to ogólnopolskie wydarzenie branży spożywczej, które za sprawą 15. edycji zyskało renomę i uznanie nie tylko producentów żywności, ale i samych konsumentów. Ideą programu jest odnajdywanie i promowanie produktów najwyższej jakości, wytwarzanych i dostępnych tylko na polskim rynku.
Zgłoszone do programu produkty oceniane są przez niezależną Lożę Ekspertów co najmniej cztery razy w roku. Programowi promującemu najznakomitsze produkty honorowo patronuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dodatkowo przy przyznawaniu godła „Doceń polskie” we współpracę merytoryczną angażują się: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Polskie Mięso, UPEMI oraz Fundacja KLUBU SZEFÓW KUCHNI.
TOP Produkty wędliniarskie
Podczas 14. edycji programu spośród 60. zgłoszonych produktów spożywczych Loża Ekspertów przyznała maksymalną liczbę punktów (aż 10) dwóm specjałom wędliniarskim marki Hańderek.
Najwyższe noty za smak, zapach, szczególne walory jakościowe i wyjątkowy akcent „polski” otrzymały: Boczek Dymiony z grupy wędlin Z Dymnej Chaty i Kiełbasa Herbowa Z Polskiego Dwora.
Wyróżnione to, podkreśla ekskluzywną jakość wędlin marki Hańderek i plasuje je bardzo wysoko w rankingu rodzimych wyrobów wędliniarskich. Ranga programu i rozpoznawalność godła z pewnością wesprą promocję regionalnych produktów w skali ogólnopolskiej.
Boczek Dymiony Z Dymnej Chaty – to wyśmienita wędlina wieprzowa, przygotowana z wyselekcjonowanego chudego boczku. Powstaje ze szczególną dbałością o zachowanie tradycyjnych receptur. Do jej przygotowania użyto indywidualnie dobranych, naturalnych przypraw i czosnku. Wędlina ta wyróżnia się intensywnym zapachem naturalnego dymu olchowo-bukowego.
Kiełbasa Herbowa Z Polskiego Dwora - tradycyjna podsuszana kiełbasa wieprzowa, wytwarzana z wysokiej jakości mięsa (140 g w 100 g gotowego produktu), grubo rozdrobionego, z charakterystycznymi dużymi kawałkami mięsa. Zwraca uwagę wyrazistym aromatem tymianku i zwartą fakturą wysokomięsnego produktu. Przygotowywana w procesie parzenia i wędzenia w dymie bukowo-olchowym.