Gobarto porządkuje strukturę firmy
28 grudnia podczas nadzwyczajnego walnego zgromadzenia akcjonariuszy Gobarto (dawnego PKM Duda) podjęto uchwały, umożliwiające spółce dalszy rozwój segmentu przetwórstwa mięsa i produkcji wędlin.
Akcjonariusze Gobarto jednomyślnie wyrazili zgodę m.in. na zawarcie dwóch umów ze spółką Zakłady Mięsne Silesia, dotyczących dzierżawy zorganizowanej części przedsiębiorstwa: zakładu przetwórstwa położonego w Ciechanowie oraz dwudziestu pięciu sklepów, w których prowadzona jest sprzedaż detaliczna wędlin oraz mięsa.
Zakłady mięsne zmienią właściciela. Jest zgoda UOKiK
Jednocześnie podjęto uchwały o zbyciu zorganizowanych części tego przedsiębiorstwa na rzecz spółki zależnej Zakłady Mięsne Silesia oraz zbyciu lub wydzierżawieniu zakładu przetwórstwa w Ciechanowcu.
- Decyzja podyktowana jest potrzebą budowy w ZM Silesia centrum kompetencyjnego w zakresie produkcji przetworzonej mięsa i wędlin dla całej grupy kapitałowej Gobarto - tłumaczy Dariusz Formela, prezes zarządu Gobarto SA.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś