Wietnamczycy próbują, jak smakują najlepsze polskie wędliny
Polscy producenci mięsa zrzeszeni w Unii Pracodawców i Producentów Przemysłu Mięsnego (UPEMI) prezentują się w Wietnamie pod hasłem "Tradycja, jakość i europejski smak".
Jest to druga z rzędu prezentacja naszej żywności podczas targów Food&Hotel Vietnam, które są poświęcone branży gastronomiczno-cateringowej i hotelarskiej (trwają w dniach 21-23 kwietnia). W tym roku uczestniczy w nich blisko 400 wystawców, a organizatorzy spodziewają się ponad 10 tys. zwiedzających.
W tegorocznej edycji bierze udział grupa polskich przedsiębiorców z branży mięsnej (mięso wołowe, wieprzowe, drób i jego przetwory) - informuje ambasada RP w Hanoi.
Ambasada podkreśla, że przyjazd do miasta Ho Chi Minh oraz budowa liczącego ponad 100 metrów kwadratowych stoiska jest jednym z elementów programu promocji żywności współfinansowanego przez Unię Europejską za pośrednictwem UPEMI.
Poza targami zorganizowano przyjęcie bufetowe w jednym z hoteli, w którym wzięło udział ponad 100 osób, głównie potencjalnych importerów. Aby informacja o polskiej ofercie dotarła szerzej, przygotowano konferencję prasową, w której wziął udział m.in. przedstawiciel ambasady RP w Hanoi.
Podczas pierwszego dnia targów Wietnamczycy mieli możliwość spróbowania doskonałego smaku polskich wędlin, podczas degustacji przygotowanej przez polskich szefów kuchni.