Kontrole sanepidu w związku z ASF. Co wykryli inspektorzy?
Między innymi w sklepach i na targowiskach województwa kujawsko-pomorskiego przeprowadzili kontrole przedstawiciele sanepidu. To pokłosie stwierdzonych w regionie ognisk afrykańskiego pomoru świń.
„Na terenie województwa kujawsko-pomorskiego pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadzają intensywne kontrole sanitarne w związku z wykryciem ognisk afrykańskiego pomoru świń” – poinformowała w komunikacie Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna (WSSE) w Bydgoszczy, dodając, że ściśle współpracuje w tym zakresie z Inspekcją Weterynaryjną.
W ostatnich dwóch tygodniach pracownicy sanepidu zrealizowali w regionie dokładnie 177 kontroli. W ramach tych działań monitorowano sytuację na stoiskach i w kioskach mieszczących się na targowiskach, w zakładach żywienia zbiorowego, w sklepach spożywczych oraz w miejscach przeznaczonych do gromadzenia odpadów stałych.

Niestety, jest 2 ognisko ASF w kujawsko-pomorskim
Podczas kontroli stwierdzono nieprawidłowości, które dotyczyły m.in.:
- nieprzestrzegania przyjętych w zakładzie procedur systemu HACCP,
- nieprawidłowego postępowania z próbkami żywności, tj. przechowywanie w niewłaściwej temperaturze,
- braku szkolenia pracowników w zakresie przyjętej w zakładzie procedury dot. postępowania z próbkami żywności,
- braku sprawozdań z badań mikrobiologicznych,
- niewłaściwego przechowywania wyrobów wędliniarskich,
- nieodpowiedniej segregacji międzyasortymentowej w ladzie chłodniczej przeznaczonej do przechowywanie mięsa wieprzowego,
- nieprzestrzeganiu zasad dobrej praktyki higienicznej podczas porcjowania i ważenia produktów mięsnych i wędliniarskich,
- braku zapisów z kontroli dostaw,
- nieaktualnych orzeczeń lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych pracownika obsługi.
„Konsumenci mięsa wieprzowego, dziczyzny oraz przetworów z nich wyprodukowanych, powinni zwracać uwagę, aby dokonywać zakupu produktów tylko i wyłącznie ze sprawdzonych źródeł!” – podkreśliła bydgoska WSSE.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś