Jest rozporządzenie ministra w sprawie WWA

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
25-12-2014,19:55 Aktualizacja: 16-01-2015,14:03
A A A

19 grudnia w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej opublikowane zostało pod pozycją 1845 rozporządzenie ministra rolnictwa w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów mięsnych wędzonych.

Chodzi o odniesienie do najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA).

Rozporządzenie weszło w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia, tj. w dniu 20 grudnia. Link: http://www.dziennikustaw.gov.pl/DU/2014/1845

Przedmiotowe rozporządzenie wdraża przepisy rozporządzenia Komisji Europejskiej nr 1327/2014 z dnia 12 grudnia 2014 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w mięsie wędzonym tradycyjnie i produktach mięsnych wędzonych tradycyjnie oraz w rybach i produktach rybołówstwa wędzonych tradycyjnie (Dz. Urz. UE L 358 z 13.12.2014, str. 13).

Polski akt prawny reguluje m.in. zasady dotyczące informowania powiatowego lekarza weterynarii o zamiarze korzystania z odstępstwa w odniesieniu do limitów WWA dla produktów mięsnych wędzonych tradycyjnie.

Od dnia wejścia w życie krajowego rozporządzenia produkty mięsne, do których będą mieć zastosowanie wyższe limity WWA, podlegają odrębnemu znakowaniu oraz mogą być umieszczane wyłącznie na rynku krajowym.

Poleć
Udostępnij