Mięso wieprzowe drożeje z każdym tygodniem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
02-07-2016,15:15 Aktualizacja: 02-07-2016,15:14
A A A

Wieprzowina w letnich miesiącach zawsze cieszyła się dużym zainteresowaniem konsumentów. W tym roku jest jednak wyjątkowo dobrze. Jej ceny nieustannie rosną od kilku tygodni. Dzięki temu hodowcy i producenci świń również otrzymują więcej za sprzedane tuczniki.

Półtusze wieprzowe w ciągu ostatnich trzech tygodni podrożały średnio o 10-30 groszy za kilogram. Najpopularniejsza klasa E kosztuje od 7,2 do 7,4 zł. Tuczniki w wadze żywej w transakcjach członków Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej już od pięciu tygodni przekraczają 5 zł za kilogram.

Wyroby wieprzowe również są coraz droższe. Jak informuje TVP 1 mrożoną szynkę można jeszcze okazyjnie kupić po 10 zł, ale ceny świeżego surowca przekraczają już 11 zł. Schab kosztuje od 12,5 do niemal 14 zł za kilogram a karkówka od 13,2 do 13,99 zł.

Mięsa drobne czyli elementy wykorzystywane do produkcji kiełbas są liderem w rankingu podwyżek. W ciągu ostatnich tygodni podrożały one od niespełna 3 zł do 5 zł za kilogram. Wyższe ceny są zasługą wzmożonej produkcji kiełbas oraz gotowych dań.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA